5 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti. Vyhněte se jim!

18. března 2019Redakce

Prodat nemovitost není totéž jako prodat auto. Většinu takový obchod potká jen jednou v životě. Dejte si pozor na nejčastější chyby, kterých se prodejci dopouštějí.

1) Podceníte první dojem

Šanci udělat dobrý první dojem máte jen jednu. Proto se vyplatí investovat do přípravy bytu ve spolupráci s odborníkem, který vám poradí, jak nejlépe prodat nemovitost a jak ji na prodej připravit. Nestačí jen nemovitost nafotit. Také je potřeba byt správně připravit, tedy uklidit a zbavit rušivých elementů. Dekorace v asijském stylu mohou být vaše oblíbené, ale některé zájemce odradí. Zkušený profesionál vám poradí jak na to, případně celou přeměnu provede za vás. Solidní makléři navíc takové služby berou jako samozřejmost a zahrnují je do své provize, takže nezaplatíte ani korunu navíc.

2) Přestřelíte cenu nemovitosti

Možná vás láká plácnout si s realitní kanceláří, která slibuje prodat vaši nemovitost o několik stovek tisíc výše než ostatní. To je ovšem chyba. Bohužel neplatí obecná představa, že pokud byt nepůjde prodat za dráž, jednoduše snížíte cenu. Scénář totiž může být následující: kvůli přemrštěné ceně si váš byt nikdo nekoupí několik měsíců a z inzerátů se stane tzv. ležák. Makléř následně částku sníží na reálnou tržní cenu. Bohužel takové nemovitosti ztrácejí na atraktivitě a lidé si začnou klást otázky, co je na nich asi špatně.

3) Prodáváte s nespolehlivým nebo nezkušeným makléřem

Na českém realitním trhu se pohybuje zhruba 15 tisíc makléřů a šance, že narazíte na špatného, je obrovská. Realitní kanceláře pod sebou mají desítky či stovky agentů a kvalitu jejich služeb tak mohou těžko zaručit. Pro hladký prodej nemovitosti jsou potřeba zkušenosti, znalost lokality, empatický přístup, ale také schopnost tvrdě vyjednávat. Jedině zkušený makléř vám dokáže nejlépe poradit, jak postupovat při prodeji nemovitosti tak, abyste se vyhnuli chybám. Proto se vyplatí nechat si někoho doporučit nebo si ověřit reference.

4) Zatajíte závady a technické chyby

Zejména u starších bytů nikdo nečeká, že budou bezchybné. Různé nedostatky a technické závady byste ale ve snaze zvýšit cenu nemovitosti neměli tajit. Dříve nebo později vyplavou na povrch a náklady na jejich kompenzaci či další právní komplikace vás mohou přijít draho. Buďte upřímní a raději s makléřem prodiskutujte, zda se vyplatí do oprav investovat ještě před vystavením inzerátu, nebo při prodeji nemovitosti upozornit na případnou nutnost menší či větší rekonstrukce.

5) Prodáváte bez realitní kanceláře

Vrhnout se do prodeje nemovitosti na vlastní pěst ve snaze ušetřit za provizi znamená obrovské riziko. Znalosti, které k tomu potřebujete, totiž na internetu jen tak nenajdete. Špičkový makléř dokáže nemovitost správně ocenit, připravit, nafotit a vystavit inzerát tak, aby působil lukrativně. Zvládne vyfiltrovat seriózní kupce, vyjednávat s nimi a docílit tak maximální prodejní ceny. Zařídí za vás papírování, oběhá úřady a ohlídá, aby byla vaše smlouva v pořádku. Když se do toho pustíte bez profesionála, je šance, že uděláte chybu, prodáte pod cenou nebo se necháte nachytat, obrovská.

Spoluprací s ověřeným odborníkem se chybám při prodeji nemovitosti vyhnete. Nechte si jej zdarma doporučit.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny