Aukce nemovitostí - K čemu slouží? A co ji odlišuje od dražby?

14. října 2021Redakce

Chystáte se prodat nemovitost, či naopak máte v plánu si ji koupit? Pak vězte, že tak můžete učinit v aukci nemovitostí, která mnohdy bývá tím vůbec nejvýhodnějším způsobem, jak zrealizovat realitní obchod. Na rozdíl od prodeje či nákupu klasickou tržní cestou totiž aukce skýtá i určité možnosti, jak na obchodu vydělat více, nebo naopak citelně ušetřit. Pozor však na to, že aukce není totéž co dražba. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Zatímco během dražby dochází ke změně vlastnictví už po odklepnutí finální nabídky, tak výsledkem aukce je pouze dvoustranná dohoda, která se ještě musí posvětit sepsáním smlouvy (budoucí, případně rovnou kupní). A až poté se změní vlastník nemovitosti v katastru. Dalším důležitým rozdílem je, že aukce nemovitostí jsou dobrovolné, zatímco většinu dražeb domů a bytů tvoří ty nedobrovolné, jež slouží k tomu, aby se jejich prostřednictvím zpeněžil majetek dlužníků.

Jak probíhá dražení nemovitosti? A jaké jsou výhody aukcí?

Co se týče průběhu dražení nemovitosti, tak ta podléhá přísným a vždy pevně stanoveným podmínkám - všichni zájemci musí kupříkladu uhradit dražební jistotu, o níž by přišli v případě neuhrazení kupní ceny, kdyby dražbu vyhráli. Dražba se pak koná v určité datum a vítězem je ten, kdo dá nejvyšší nabídku. Oproti tomu aukce má benevolentnější pravidla, které si může každý prodávající upravovat dle své libosti - např. kritériem finálního výběru, za nějž je vždy zodpovědný prodávající, tak nemusí být pouze cena. Prodávající se při aukci rozhoduje na základě závazných nabídek, jež jsou učiněny skrze realitního makléře, typicky při prohlídkách dané nemovitosti.

Benevolentnější pravidla aukcí oproti dražbám pak přilákávají více zájemců s finančním kapitálem (velkou skupinu tvoří lidé, jež si zrovna vzali hypotéku), tím pádem může být vyšší i konečná prodejní cena - to je též jednou z hlavních výhod aukcí. Naopak nevýhodou aukcí je to, že jsou smysluplné pouze tehdy, když prodávající očekává, že o nákup nemovitosti projeví zájem více potencionálních kupců. U drahých či atypických staveb tak aukce příliš smysl nedává.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny