Chaty a chalupy jsou na realitním trhu letošním hitem

20. listopadu 2020Redakce

Data o prodejích z katastru nemovitostí hovoří jasně. Zapomeňte na obří byty s terasami a honosné vily na okrajích měst, kupující teď touží po vlastním kousku přírody daleko od civilizace. Do popředí zájmu se tak po delší odmlce dostávají chaty a chalupy! Rekordní prodeje zaznamenala například Vysočina a okolí Liberce a například v kraji Plzeňském a Jihočeském letos za prvních devět měsíců utratili kupující za rekreační nemovitosti již více peněz než za celý loňský rok.


Zájem o rekreační nemovitosti je letos vzhledem k epidemii koronaviru, kdy řada lidí toužila po kousku klidné přírody, oproti předchozím letům výrazně vyšší. Na historické maximum vystoupaly prodeje v červenci, kdy se prodalo 750 chat a chalup za více než 1 miliardu. Ale zájem o ně neutichá ani nyní, v září se jich prodalo oproti loňskému roku o 100 více v celkové hodnotě přesahující 850 milionů. Michal Makoš, ředitel společnosti Reas, komentuje důvody nárůstu poptávky takto: “Velkému zájmu o rekreační nemovitosti nahrává kromě koronavirové krize rovněž snížení úrokových sazeb z hypoték a také předpokládané zrušení daně z nabytí nemovitosti. Dá se očekávat, že dokud banky nezpřísní podmínky, prodeje nejen chat a chalup, ale také bytů, budou i nadále rekordní.” Celkově se v ČR prodalo o 12,5 % více rekreačních nemovitostí než v loňském roce.

Co se týká prodejů v krajích, tak nejvíce rekreačních nemovitostí se tradičně prodává ve Středočeském kraji a nebylo tomu jinak ani letos. Zájem o chaty a chalupy zde vzrostl o necelých 19 %. Naopak klesající prodeje zaznamenal letos Zlínský a Pardubický kraj. “Nezapomínejme však, že klesající prodeje neznamenají klesající zájem,” komentuje Makoš a dodává: “V některých okresech, a je to právě příklad zrovna Zlínského kraje, je poptávka po rekreačních nemovitostech velká, ale nabídka výrazně klesla. Pokud se podíváme na počet inzerátů nabízejících prodej, je to často až o polovinu méně ve srovnání s loňským rokem.”


U všech krajů, jen s výjimkou Prahy, kde se jedná o drobný pokles, však oproti loňsku vzrostl objem transakcí. Například celková cena, kterou zaplatili kupující za chaty a chalupy v Jihočeském kraji za prvních devět měsíců roku vzrostla o více než 53 procent. K dvojnásobku se blíží také kraj Ústecký či Vysočina. Je ovšem zajímavé, že ceny raketově rostou i navzdory faktu, že se oproti loňsku prodává více starších nemovitostí, které nejsou ihned připraveny k nastěhování. “Loni jsme mohli v nabídkách vidět hlavně chaty a chalupy v zachovalém a zrekonstruovaném stavu, naopak ty staré a před rekonstrukcí se prodávaly dlouhé měsíce a byl o ně minimální zájem. V létě jsme však byli svědky toho, že co se v nabídce objevilo, to se obratem prodalo bez ohledu na stav,” dodává Makoš.

Zajímají vás také statistiky o prodejích bytů? Připravili jsme pro vás Reas realitní report, ve kterém se dozvíte vše důležité o trhu s byty.


Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny