Nemovitosti v době koronaviru

23. března 2020Redakce

Vzhledem k tomu, že epidemie zcela zastavila turismus i obchodní cesty, nejvíce propad zaznamenali vlastníci nemovitostí určených ke krátkodobému pronájmu. Dle analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy  se v Praze se aktuálně nachází cca 12 tisíc ubytovacích jednotek AirBnb, ze kterých je asi polovina krátkodobě pronajímána v průběhu celého roku. Přibližně třetina hostitelů nabízí více než jednu nemovitost ke krátkodobému pronájmu. V tuto chvíli jsou tyto nemovitosti prázdné. Nabídka dlouhodobých pronájmů v Praze se aktuálně pohybuje kolem 5 000 bytů a právě v důsledku epidemie by mohla během následujících týdnů vyrůst o desítky procent.

Krátkodobí pronajímatelé čelí problémům

Řada krátkodobých pronajímatelů v posledních letech využila výhodné hypotéky a nakoupila byty jako investici se záměrem právě krátkodobého pronájmu. Nyní se tito lidé musejí vyrovnat s tím, že přijdou o příjmy z pronájmu minimálně na několik měsíců. Někteří se situaci snaží řešit se svou bankou a žádají o odklad splátek hypotéky.

V ještě horší situaci se ocitli ti podnikatelé, kteří byty pronajímají od vlastníků a dále nabízejí přes Airbnb, protože nemají žádný příjem, ale nájem musí platit i nadále.

Vedle přímého pronájmu fungují na trhu také firmy, které majitelům nemovitostí zprostředkovávají službu krátkodobých pronájmů - od úpravy bytu přes inzerci až po úklid. Za to si účtují kolem 20 % z nájmu. I tyto firmy jsou teď vzhledem k epidemii bez příjmu.

Ceny bytů v turistických oblastech spadnou

Zatím se nedá předvídat, jaký dopad bude mít epidemie ve výsledku na celosvětovou ekonomiku, a jak dlouho se bude trh vzpamatovávat. Nevíme tedy ani to, jak dlouho potrvá, než se turismus vrátí k původním hodnotám, a jaká bude situace v létě, které je pro Airbnb nejprofitabilnějším obdobím. Dá se ale čekat, že lidé budou v nejbližších měsících cestovat méně, a tak krátkodobí pronajímatelé nemohou počítat s tím, že se v blízké budoucnosti finančně zahojí.

Pokud skutečně poklesne počet turistů, dá se čekat, že většina vlastníků těchto jednotek, obzvlášť pokud jsou zatíženy hypotékou, bude nucena byty buď prodat, nebo je nabídnout k dlouhodobému pronájmu. První varianta by vedla ke zvýšení nabídky bytů na realitním trhu, druhá by pak snížila výnosnost bytu.

Už nyní zaznamenáváme prudký nárůst nabídky zařízených bytů na dlouhodobý pronájem na realitních portálech za ceny výrazně nižší, než byly průměrné ceny pronájmů v loňském roce, a to například v Holešovicích a na Vinohradech.


TIP
Chcete vědět, jaká je aktuálně cena vaší nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost okamžitě prodat. Stačí vyplnit formulář.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny