Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

20. prosince 2021Redakce

Chystáte se podniknout velký životní krok a pořídit si nový byt, dům či jinou nemovitost, ale momentálně na ni nemáte dostatek finančních prostředků, případně nechcete utrácet ze svého a raději dáte přednost financování nemovitosti z cizích zdrojů? V takovém případě vás nemine podání žádosti o hypoteční úvěr. Jak dlouho pak trvá, než je hypotéka vyřízena? Čas, po který budete muset čekat na schválení hypotéky, je samozřejmě individuální, nicméně nejčastěji se tato doba pohybuje mezi 3 týdny a 2 měsíci.

Rychlejší či pomalejší vyřízení je spíše raritou, nicméně vyloučeno není, neboť neexistuje žádný zákon, jenž by banky limitoval v tom, jak dlouho jim to může trvat. Časově nejnáročnějšími úkonem v procesu vyřízení hypotečního úvěru je scoring, tedy procesí, kdy banka ověřuje vaši schopnost následně hypotéku splácet, a rozhoduje se, jestli vám hypotéku vůbec dá - ten obvykle zabere klidně i více než 14 dní.

Co dále ještě na vyřízení hypotéky trvá? A lze ho nějak uspíšit?

Nějaký ten čas vám samozřejmě zabere i sehnání všech potřebných podkladů, aby měla banka z čeho při posuzování čerpat, a jejich doručení bankovní instituci. Pokud se zajištěním podkladů pro hypotéku nemáte dosud žádné zkušenosti, tak počítejte s tím, že vám to zabere minimálně týden.

Vyřízení hypotéky je aktem, který pro většinu žadatelů logicky končí až momentem, kdy mohou čerpat peníze z hypotečního úvěru. To ve většině případů bývá v den podpisu kupní smlouvy či po doložení potvrzení o zaplacení části nemovitosti z vlastních peněz - i to může být proces trvající několik týdnů.

Cestou k rychlejšímu vyřízení hypotéky, a též jediná možnost v případě, kdy ještě nemáte vybránu konkrétní nemovitost, je předběžné schválení hypotéky. To totiž není nikterak přímo závislé na nutnosti dokládat podklady o pořizované nemovitosti. Jedná se tedy o způsob, kdy si můžete vyřídit všechny potřebné věci týkající se hypotéky předem, a až následně po vybrání konkrétní nemovitosti vše dotáhnout do zdárného konce.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny