Jak funguje Odhad ceny na Reas.cz

16. března 2022Tereza Vagová

Dva pojmy, které často slyšíme okolo sebe, ale kolik z Vás skutečně ví, jaký je mezi nimi rozdíl? Řeč je o znaleckém posudku a hodnotě nemovitosti, kterou Vám sdělí odhadce a odhadem reálné tržní hodnoty. Jak při jejím výpočtu jako realitní portál postupujeme? Pojďme se na to společně podívat.

1. Jak počítáme odhad tržní hodnoty?

Při výpočtu částky, která Vám dorazí do emailu, nebo Vám ji sdělí některý z našich kolegů, vycházíme prodeje nemovitost ve Vaší lokalitě. Jde zde zohledněna nejen výměra, stav nemovitosti a s ním spojená doba od poslední rekonstrukce, ale například i občanská vybavenost. Dalším důležitým faktorem ovlivňující samotný odhad je příslušenství, jako např. balkon, garážové stání či domovní výtah. Tato data každý měsíc aktualizujeme abychom zajistili, že odhad reálné tržní hodnoty bude co nejpřesnější v návaznosti na vývoj trhu.

2. Odhadce mi stanovil jinou cenu, než Reas

Proběhla schůzka s odhadcem za účelem znaleckého posudku. Prošli jste kompletně celý dům, nebo byt s cílem zjistit jeho hodnotu, následně Vám byla sdělena částka a ta se od našeho odhadu tržní hodnoty liší. V hlavě Vám vyvstane otázka na čí straně vznikla chyba. Je Vám tato situace povědomá? Pojďme si vysvětlit rozdíl mezi těmito dvěma pojmy.

Znalecký posudek má s tržní cenou pramálo společného. Znalec jej zpracovává na základě tabulek Ministerstva financí a zahrnuje do něj faktory, jako jsou parametry stavby, pozemek, rozvody, stav nemovitosti, nebo její energetickou náročnost.

Naopak nepočítá s faktory, které mají pro potenciální kupce velkou hodnotu – již zmíněnou občanskou vybaveností, specifiky dané lokality – například když pod okny domu projíždí denně tisícovky aut, nebo se naopak nachází v blízkosti parku či zda se jedná o aktuálně populární lokalitu. Výsledná částka se tak může lišit o deseti- i statisíce.

3. Odhad nedorazil

Pokud jste na našich webových stránkách vyplnili formulář a slíbený odhad se ve Vašem emailu ani po několika dnech neobjevil, doporučujume projít hromadnou poštu. Pokud ani tam nic nenaleznete, obratem nás prosím kontaktujte na tym@reas.cz a budeme se snažit vše co nejrychleji napravit a dodržet, co jsme slíbili.


Zajímá Vás hodnota Vaší nemovitosti?
Není nic jednoduššího, než jí zjistit právě u nás. A co pro to musíte udělat?
A za chvíli máte jasno. Zdarma a nezávazně.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny