Lze prodat nemovitost v současné době? A je to dobrý nápad?

5. listopadu 2020Redakce

Zájemců o nové bydlení neubývá a nové metody prodeje nemovitosti vám mohou poskytnout velkou výhodu a pomoci eliminovat návštěvy vašeho domova.

Mohu svoji nemovitosti prodat i nyní?

To je otázka, kterou si mnoho lidí aktuálně pokládá. V obavách o zdraví, uprostřed ekonomické nejistoty a opatrnosti realitního trhu lidé čím dál tím častěji řeší, zda by nebylo lepší s prodejem vyčkat na příznivější dobu. Ale zda má smysl prodávat nyní, závisí jen na tom, jaké jsou vaše aktuální potřeby a co přesně od prodeje očekáváte.  

Chopte se potenciálních výzev

Lidé budou potřebovat bydlet pořád, i když se běžný život zdánlivě zastaví. Epidemie koronaviru zapříčinila, že tím, jak většina lidí aktuálně tráví více času doma, proběhla až revoluční redefinice domova. Každý si více všímá toho, jak bydlí, co je pro něj to pravé a co naopak ne. Proto se jejich požadavky více specifikují a pokud vaše nemovitost, kterou se připravujete nabídnout na trhu, těmto podmínkám odpovídá, máte daleko větší šanci, že se prodá velmi rychle a za hodně zajímavou cenu. V případě pochybností, jak by vaše nemovitost obstála na trhu, je vždy lepší sejít se, byť i na dálku, se specialistou, který zhodnotí vaše možnosti a poradí vám to nejlepší řešení.


TIP
Chcete se vyhnout jakémukoliv kontaktu a prodat nemovitost bezkontaktně a za férovou cenu? Vyzkoušejte Okamžitou platbu, jediný e-prodej realit!.

Dejte si pozor na cenu

Další důležitou věcí, kterou je třeba zvážit, je cena. Prozatím se cena drží navzdory předpokladům poměrně vysoko (jak se vyvíjejí ceny ve vaší lokalitě se můžete podívat v Reas realitním reportu). Důvodem jsou velmi nízké úrokové sazby, díky kterým se razantně zvýšil počet zájemců o koupi nemovitosti a způsobují, že prodávající nemají díky velkému nárůstu poptávky důvod cenu snižovat. Jedná se však pouze o dočasný stav. S velkou pravděpodobností dojde velmi brzy k omezení hypoték a banky budou zájemce více prověřovat a odmítat. Zároveň jsou finanční domy velmi stále více opatrné k ohodnocování nemovitostí přijímaných proti půjčeným penězům do zástavy (více zde), což značí počáteční ostražitost, která bude s pesimistickými scénáři týkajícími se tuzemské ekonomiky ještě zvyšovat.

Pokud se tedy chcete vyhnout nejistotě a prodat s jistotou a za férovou cenu, vyzkoušejte Okamžitou platbu. S ní získáte zdarma a nezávazně cenovou nabídku a budete se moci rozhodnout, zda nemovitost prodat hned nebo raději vyčkáte.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny