Největší realitní obchody v dějinách lidstva

4. října 2019Natálie Veselá

Říká se, že historie nás učí. V učebnicích dějepisu najdete spousty popisů nejrůznějších monarchů, válek a politických a náboženských šlendriánů. O realitních transakcích se z nich ale nic moc nedočtete. Což je škoda. Protože některé jsou zásadní pro to, jak svět dneska vypadá.

Některé z největších obratů v dějinách, od zakládání velkých měst až po pády celých národů, jsou neodmyslitelně spojeny s realitním světem. Podívejte se s námi na některé z legendárních obchodů s půdou, co zahýbaly historií.

Koupě Louisiany
Ještě v roce 1803 patřila třetina dnešního území Spojených států Francii. A Napoleon Bonaparte měl finanční potíže. Dobývání Evropy se ukázalo býti nákladnější, než předpokládal, a bylo mu jasné, že na plánovanou invazi do Británie nemá peníze. Řešení?

Proč neprodat to nanicovaté území jménem Louisiana, které stejně nenabízelo nic než bažiny, bandy naštvaných indiánů a pár zapadlých poštovních úřadů.

Navíc je tu žádostivý kupec, ten nový národ, Američani. Když Jeffersonův zmocněnec Livingstone dorazil do Paříže, myslel si, že jde vyjednávat o koupi New Orleans a přilehlých oblastí. Ukázalo se však, že malý velký muž je připraven postoupit mu celou tehdejší Louisianu (víc než 2 miliony km2), a tím zdvojnásobit tehdejší rozlohu Spojených států. To celé za 15 milionů dolarů, tedy méně než 3 centy za akr (dnes se tu ceny pohybují mezi 1000 a 4000 dolarů za akr). Obchod je považován za největší úspěch kariéry prezidenta Jeffersona.

Francouzská čtvrť v new Orleans. foto: Unsplash 


Koupě Aljašky
Obchod mezi Ruskem a Spojenými státy se uskutečnil v roce 1867 a je učebnicovým příkladem výhodné investice. Rusko, vyčerpané právě ukončenou krymskou válkou a děsící se představy dalšího konfliktu s Británií (Kanada byla britským dominiem a na Aljašku si už delší dobu brousila zuby), přispěchalo s nabídkou odprodeje Aljašky za pouhých 7,2 milionu dolarů (dnešních cca 125 milionů), tedy zhruba 2 centy za akr. Tu státní tajemník William Seward ochotně přijal a ke Spojeným státům připojil ten rozlohou největší z nich. Kromě toho, že Američanům zajistil přístup k Severnímu ledovému oceánu, získal také obrovské zdroje přírodního bohatství, lesy, kožešiny… Krátce nato vypukla zlatá horečka a počet obyvatel Aljašky se během třiceti let zdesetinásobil. Těžko říct, co si tou dobou o obchodu svého otce myslel tehdejší car Mikuláš II. I když ten začal mít brzo jiné starosti...

Dnes, kdy Aljaška produkuje ročně stovky tisíc barelů ropy, je její cena v podstatě nevyčíslitelná.  

Tordesillaská smlouva
Tak tohle je vážně dobrý. Když Kryštof Kolumbus objevil „západní cestu do Indie“, vyvstal mezi Portugalci a Španěly problém, jak si tu „Asii“ a vlastně celý svět mezi sebou rozdělí. A to měla ošetřit právě Tordesillaská smlouva. Jejím podpisem si Španělsko zajistilo dominantní postavení v Jižní Americe, o jejíž existenci tehdy (1494) nemělo ani tušení! Historici si myslí, že Portugalci naopak o existenci Brazílie už věděli, a proto na Španělsko tlačili, aby pomyslnou čáru, která rozdělila svět na dvě poloviny, posunulo ještě o kousek víc na západ.

Španělé nad tím mávli rukou: Vždyť tam není nic než oceán. Teprve začátkem 16. století se ukázalo, že se spletli.

A že si námořní velmoci nedělily Asii, ale celý nový kontinent. Skoro celý připadl Španělům. Hodnotu smlouvy je dnes nemožné vyčíslit, nicméně moc, kterou vložila Španělům do rukou, hrála zásadní roli v dalších dějinách nejen Latinské Ameriky a Španělska, ale celého světa.    

Rio. Co Portugalci urvali z Nového Světa. foto: Unsplash 


Nankingská dohoda
Podepsaná v roce 1842 mezi Čínou a Velkou Británií po konci první opiové války byla pro Brity velkou výhrou. Číňané se v ní zavázali postoupit Velké Británii Hongkong, otevřít bez omezení své přístavy, povolit obchod s opiem a odpustit Británii dluhy ve výši 3 milionů stříbrných, a ještě zaplatit její válečné výdaje (12 milionů stříbrných). Po druhé opiové válce k tomu v roce 1860 podle Pekingské smlouvy přibyl ještě poloostrov Kowloon.

1. července 1898 začali Britové odpočítávat 100 let, po které měli právo s Hongkongem nakládat.

Během nich vyrostla malá kolonie na jihočínském pobřeží v jedno z nejvýznamnějších obchodních center světa a globální finanční centrum. Čína ztratila bezvýznamnou rybářskou vesnici a o století později se jí vrátilo jedno z nejbohatších měst na světě.

Prodat nemovitost bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Nechte si od nás vypracovat nezávaznou cenovou nabídku zdarma na míru. Když se rozhodnete ji přijmout, o všechno spojené s prodejem se pak už od A do Z postarají naši specialisté.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny