Dům, řadovka nebo velký byt? Zjistěte, jaký typ nemovitosti je pro vaši rodinu ten pravý!

9. prosince 2020Redakce

Koupě nového domova je jedinečnou zkušeností. Výběr nejlepšího typu nemovitosti je otázkou perspektivy - tedy který bude dokonale pasovat na vaši aktuální situaci. Pochopení rozdílů mezi nejběžnějšími typy nemovitostí - rodinné domy, městské řadové domy a byty - pomáhá zajistit, aby váš příští domov byl vším, co potřebujete, a vy si mohli již teď představit, jak se vám tam bude žít.

Rodinné domy

Pro mnoho lidí tradiční pocit „vlastnictví nemovitosti“ ve skutečnosti znamená koupi samostatně stojícího rodinného domu. Ty jsou ceněny pro svůj prostor a soukromí a jsou oblíbenou volbou mezi kupujícími na většině realitních trhů po celém světě. A vzhledem k jejich popularitě a poptávce se může vaše počáteční investice v průběhu let ocenit - to znamená, že můžete dosáhnout zisku, pokud se někdy rozhodnete svůj dům prodat .

I když se ceny značně liší, rodinné domy jsou obecně dražší než městské řadové domy a byty - v takovém případě mohou vyžadovat výraznější vstupní investici. Pro kupující, kteří teprve vstupují na realitní trh a nemají tolik ušetřeno, mohou být skvělou volbou takzvané „startovací domy“, známé svou cenovou dostupností a zároveň všemi výhodami samostatného bydlení.

Vlastnictví rodinného domu si řada lidí velmi romantizuje, ale pravdou je, že vyžaduje značnou údržbu. Velká zahrada se může zpočátku zdát lákavá, ale rutinní časová (a finanční) investice do jejího udržování může váš názor v průběhu času razantně změnit. I přesto, že se na trhu stále objevují dostupné nemovitosti a je snadné najít něco, co je považováno za „nenáročné na údržbu“, je třeba počítat s daleko větším úsilím, než u jiných typů nemovitostí. Podle některých názorů je s udržováním rodinného domu spojena strmější křivka učení a technického know-how, ale to by vás nemělo odradit - odměna je velmi lákavá.

Stručný přehled: Rodinné domy

  • typicky nabízejí více prostoru a soukromí
  • univerzální - spousta možností jak jej přizpůsobit na míru
  • náklady mohou být v případě nízkoenergetických či pasivních domů nižší
  • vysoká poptávka - jistota investice

Městské řadové domy

Zatímco rodinné domy nabízejí kupujícím spoustu možností co se týká vybavení, venkovního prostranství a prakticky neomezeného prostoru, městské řadové domy jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce podobný pocit s menší celkovou údržbou.

Požadovaná cena městského domu je často mnohem nižší než cena rodinného domu, což je potenciálně činí dostupnějšími pro kupující pracující s omezeným rozpočtem. Další úspory lze nalézt na některých jinak nepravděpodobných místech - sdílené zdi se sousedy mohou poskytovat lepší izolaci tepla a snižovat účty za energii. A protože městské domy mohou být menší než tradiční rodinný dům, máte po celý rok méně místa na starosti s vytápěním/ochlazováním. Některé výdaje jako je satelitní televize nebo kabelový internet mohou být dokonce sdílené napříč sousedy.

Hledáte ve svém příštím domově pocit sounáležitosti? Komunity tvořené řadovými domy jsou oblast, kde si jí užijete dosytosti. Sousedé se velmi často dobře znají a v případě potřeby jsou připraveni si okamžitě pomoci. Potřebujete odvést dítě do školy nebo zalít kytky, když budete na dovolené? Určitě se ve vašem sousedství nachází ochotná maminka se stejně starým dítětem nebo důchodce, na které se můžete s důvěrou obrátit. Pro mnohé může navíc toto sdílení pomoci posílit větší pocit bezpečí a solidarity.

Stručný přehled: Městské řadové domy

  • poskytují podobný pocit jako rodinné domy, ale s menší údržbou
  • potenciálně dostupnější pro kupující s menším rozpočtem
  • některé vybavení a služby mohou být zajištěny jako součást sousedství
  • větší ochota pro sousedskou výpomoc

Velké byty

Velké byty s mnoha pokoji, často s obřími terasami, předzahrádkami nebo vystavěné jako vícepodlažní, jsou považovány za kombinaci městských domů a bytů, protože sdílejí mnoho stejných funkcí a výhod. Za prvé, ve srovnání s jinými typy nemovitostí jsou často dostupnější. Mnoho kupujících, kteří poprvé kupují nemovitost pro rodinu, se nakonec rozhodnou investovat právě do velkého bytu.

Navzdory nižším kupním cenám mohou mít byty velkou výhodu v umístění. Pro mnohé poskytují cenově dostupné bydlení v centrálních částech města, v blízkosti oblíbených nákupních a stravovacích zařízení. A i když možná budete chtít v budoucnu upgradovat svůj domov na větší typ, městský nebo rodinný dům, nalezení toho správného přechodného velkého bytu bude i nadále poskytovat velkou výhodu v případě budoucího prodeje - o tyto byty bude zájem vždy a jejich hodnota by neměla nijak závratně klesat.

Další klíčovou výhodou spojenou s byty je jejich nízká potřeba údržby domu a okolí. Obecně platí, že SJV bude zajišťovat všechny potřebné služby a vy jen budete platit poplatky vypočtené z výměry vašeho bytu. A i když se jedná o náklady v tisícovkách korun měsíčně, obvykle zahrnují mnohé. Kromě běžného úklidu, zabezpečení a případné starosti o zeleň se z fondu platí veškeré velké opravy a renovace, takže si s ničím takovým nemusíte dělat starosti. Před koupí bytu je však dobré všechny tyto platby a poplatky prozkoumat, ať nejste v budoucnu překvapeni.

Stručný přehled: Velké byty

  • často levnější ve srovnání s domy
  • mohou sloužit jako startovací bydlení rodinám, které poprvé vstupují na realitní trh
  • mohou poskytnout cenově dostupnou alternativu bydlení v dražších oblastech
  • poplatky SJV se obecně zvyšují, ale obvykle zahrnují více výhod a služeb

Najděte si cestu domů

Je váš nákup nové nemovitosti podmíněn prodejem jiné? Není třeba procházet strastiplným procesem tradičního prodeje nemovitosti. Vyzkoušejte Okamžitou platbu od Reasu. Stačí vyplnit formulář a obratem se dozvíte, za kolik můžete svoji nemovitost prodat - za férovou cenu, bez starostí a s jistotou.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny