Jak koupit ideální byt nebo dům

13. listopadu 2020Redakce

Rozhodnout se pro koupi domova je velký krok. Je to jedno z největších finančních rozhodnutí, které v životě uděláte. Když tedy po prohlídce uvažujete, že předložíte nabídku, jak se ujistíte, že kupujete ten správný?

Níže uvádíme čtyři hlavní okolnosti, které byste měli vzít do úvahy a které vám mohou na tuto otázku pomoci odpovědět.


TIP
Plánujete koupit nový byt či dům? Buďte o krok napřed a dostávejte nabídku nemovitostí dříve, než se začnou inzerovat. Chci dostávat nabídky nemovitostí.

Plánujete financovat koupi prodejem vaší stávající nemovitosti? Obraťte se na nás, umíme načasovat prodej přesně tak, jak potřebujete. Získat cenovou nabídku pro mou nemovitost.

Vyhovuje dům všem vašim požadavkům?

Většina kupujících ví, co ve svém novém domově chtějí a co ne. Pokud jste tak ještě neučinili, vytvořte si seznam věcí, na kterých bezpodmínečně trváte. Mějte tento seznam stále po ruce, abyste mohli při každé prohlídce kontrolovat, zda neustupujete ze svých požadavků.
Váš ideální domov by měl splňovat alespoň 90 % vašich požadavků, které se na seznamu nacházejí. Buďte kritičtí.

Není ideální, ale má potenciál?

I když jste našli nemovitost, která nesplňuje některé věci, které se nacházejí na vašem seznamu, je také důležité zhodnotit, jak moc jsou na začátku potřebné a zda není možné udělat nějaký kompromis.
Další otázka, kterou si budete muset položit tedy zní - Je zde potenciál vyřešit některé z těchto kompromisů v průběhu času?

Moderní kuchyně vybavená vinotékou a myčkou asi není na začátku tak důležitá, pokud je možné v té stávající plnohodnotně vařit. Také výměna vany za sprchový kout je kompromis, který je do budoucna určitě řešitelný. Když však přemýšlíte o potenciálu domácnosti, měli byste zvážit, kolik práce a peněz do toho budete muset dát, abyste byli šťastní.

Poté si položte otázku, zda je pro vás toto množství práce a peněz realistické. Pokud je cena nemovitosti nižší, než váš rozpočet, takže kvůli úpravám nebudete nuceni sáhnout do zásob, vyplatí se o tom minimálně uvažovat. Naopak velikost pozemku nebo absence balkonu jsou věci, se kterými si ani s neomezeným rozpočtem neporadíte. Pokud jsou pro vás důležité, poohlídněte se jinde.

Jaké je okolí?

Uvědomte si, že váš budoucí domov neexistuje ve vakuu. Když si koupíte nemovitost, souhlasíte také s tím, že se stanete součástí jeho sousedství.

Než se rozhodnete koupit konkrétní nemovitost, je potřeba se dlouho a důkladně podívat na okolí a zjistit, zda jste spokojeni s občanským vybavením, které nabízí, a jaký vyvolává celkový dojmem.

Před samotnou prohlídkou doporučujeme projet se po okolí. Dávejte pozor na základní věci, jako je nejbližší pošta a obchod s potravinami. Kromě toho dávejte pozor na všechna místa, kde se srocují hluční lidé, jako jsou nedaleké restaurace a bary. Není od věci provést i malý průzkum ohledně budoucí výstavby v okolí, kvalitě škol, pokud máte nebo plánujete mít děti, a také celková míra kriminality.

Hodí se do vaší budoucnosti?

Ať už se chystáte koupit dům, ve kterém budete žít už navždy, nebo hledáte jen přechodný byt, nákup nemovitostí je investice. S ohledem na tuto skutečnost je dobré se ujistit, že jakákoliv nemovitost, kterou kupujete, bude pro vás i v dohledné době vhodná.

Zeptejte se sami sebe: když přemýšlíte o své budoucnosti, vidíte se v tomto domově alespoň příštích pět let? Při vybírání toho pravého mějte tuto věc na paměti. Také v případě, že plánujete jakékoli životní změny, jako je manželství nebo noví členové rodiny, je dobré tyto plány při hledání domova zohlednit.

Plánování koupě toho pravého domova není vždy snadné, ale sestavení akčního plánu týkajícího se věcí, které ve svém novém domově chcete a potřebujete, vám může pomoci.


TIP
Plánujete koupit nový byt či dům? Buďte o krok napřed a dostávejte nabídku nemovitostí dříve, než se začnou inzerovat. Chci dostávat nabídky nemovitostí.

Plánujete financovat koupi prodejem vaší stávající nemovitosti? Obraťte se na nás, umíme načasovat prodej přesně tak, jak potřebujete. Získat cenovou nabídku pro mou nemovitost.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny