Jak nejlépe prodat dům

20. září 2021Redakce

Možná jste se rozhodli, že je čas prodat svůj dům za Prahou a přesunout se na rodnou Moravu, když nyní můžete bez problémů pracovat na dálku z domova. Nebo se možná vaše rodina rozrůstá a hledáte dům s více pokoji nebo blíž vašemu zaměstnání. Ať už máte jakýkoliv důvod, první krok jste již udělali, rozhodli jste se, že je čas prodat váš současný dům. A ať už je to poprvé, nebo máte zkušenosti, prodej domu může být velkou výzvou. Pokud tedy nejste ve velké časové tísni nebo nemáte velmi omezený rozpočet, je dobré věnovat svému domu trochu energie, než jej začnete inzerovat. Můžete ho pak prodat rychleji, případně za více peněz.

Od instalace nových podlah až po opravu oken existuje mnoho vylepšení domácnosti, které můžete - a měli byste - udělat, aby váš domov vynikl, když se dostane mezi ostatní nabídky na trhu. Ovšem nikdy není dobré pouštět se do renovací bezhlavě, měli byste vědět, kde začít. Naštěstí pro vás jsme vybrali sedm nejlepších vylepšení, které byste měli zvážit, pokud chcete letos prodat svůj domov.

1) Dejte své podlaze nový lesk

Pokud jsou podlahy ve vašem domě opotřebované nebo zastaralé, může to být pro potenciální kupce obrovská překážka. Dokonce i když jste si už zvykli na skvrny na koberci nebo ani nevnímáte popraskané dlaždice na podlaze v kuchyni, je ve vašem zájmu před samotnými prohlídkami podlahu opravit.

Existuje mnoho druhů podlah a správná volba bude záviset na stylu vašeho domu. S přírodními materiály se však nikdy nemůžete splést. Ve skutečnosti je dřevo nejoblíbenějším a nejoceňovanějším typem podlah vůbec. Laminát a vinyl jsou ovšem také skvělé možnosti, které můžete zvážit. Abyste si byli jisti, že pro svůj domov volíte správný typ a styl, je nejlepší si promluvit s odborníkem na podlahy, kterého určitě naleznete v každém městě.

2) Osvěžte barvu

Jsou vaše stěny odřené, poškrábané nebo mají barvu, která byla moderní před dvaceti lety? Nová výmalba je jednoduchá, ale účinná úprava, která vám umožní v co nejkratší době vylepšit vzhled a atmosféru vašeho interiéru. Když si lidé prohlížejí váš domov osobně nebo virtuálně, všímají si všech malých detailů a případných nedokonalostí. Nebudete přeci chtít, aby jejich rozhodnutí ovlivnila fialová výmalba nebo zastaralá poškrábaná stěna v kuchyni. Místo toho raději volte neutrální barvy, které osloví širokou škálu kupujících.

Pamatujte také, že výmalba se netýká pouze interiéru. Čerstvý nátěr fasády dokáže s vzhledem vašeho domova zázraky. Pokud nemáte čas, nebo je tento projekt příliš velký, najměte si profesionálního malíře, aby váš domov vypadal co nejlépe a udělal na kupující co nejlepší dojem.

3) Dopřejte své kuchyni face-lift

Kuchyně je srdcem domova a pro kupující je často jednou z hlavních priorit. Kuchyň, která má to nejlepší za sebou, může tedy spoustu potenciálních kupců odradit. Se stylovým jednoduchým designovým kuchyňským koutem, který je jedním z hlavních letošních trendů bytového designu, budete mít velkou výhodu proti konkurenci.

Pokud se však kompletní přestavba kuchyně nehodí do vašeho rozpočtu, nemějte obavy. Vylepšení této části domu neznamená, že musíte jít okamžitě ven a koupit zbrusu nové spotřebiče - pár drobných kosmetických úprav může být ta správná cesta s minimální útratou. Kuchyň, například kuchyňskou linku, mohou zcela změnit takové věci, jako jsou nová čela skříněk, úchytky zásuvek nebo v případě potřeby nová pracovní deska. Dokonce i přidání nové baterie u dřezu nebo obnova spárování může mít zásadní pozitivní vliv. Pokud si nejste jisti, jaké upgrady jsou nutné, zvažte rozhovor o aktuálních trendech s bytovým designérem nebo realitním makléřem.

4) Zmapujte terén

Mnoho kupujících chce kompletní balíček - uvnitř i venku. Krásný dům musí mít i krásné okolí, takže pokud je váš dům zvenčí trochu nevýrazný, mohou ty správné úpravy vzbudit větší zájem kupujícího. Proto je vylepšení zahrady jedním z nejdůležitějších projektů, který je třeba dokončit, než svůj dům prodáte.

Terénní úpravy mohou být komplexní - věci jako jezírka a terasy - ale mohou být také levné a jednoduché. Výsadba keřů podél chodníku, přidání malého květinového záhonu nebo dokonce umístění čerstvé mulčovací kůry kolem stromů mohou být cenově dostupné a snadné způsoby, jak udělat dobrý dojem. Ať už chcete kompletně vylepšit svůj venkovní prostor složitými úpravami, nebo jen vaše předzahrádka potřebuje dobře upravený trávník, zvažte návštěvu zahradníka, může vám poradit triky, které by vás třeba ani nenapadly.

5) Zaměřte se na okna

V závislosti na věku a stavu vašeho domu může být čas také na výměnu nebo repasování oken. I když ve svém domě žijete pouze pět let, měli byste si položit otázku - jak dlouho tam žili předchozí majitelé a nechali je někdy vyměnit nebo opravit? Pokud jsou vaše okna poškozena lehce, může být snadné je opravit. Pokud jsou však rámy opotřebované, při dešti dochází k prosakování, je obtížné je otevřít nebo zavřít, nebo jsou jen viditelně poškozené - budete si muset najmout odborníka, který si s těmito problémy poradí.

6) Opravte garážová vrata

Pískají a skřípají vaše garážová vrata nebo jsou plná ťukanců a škrábanců? Pak je to jeden z projektů, kterému byste se měli před prodejem věnovat. Pokud vaše garážová vrata již nevypadají nebo nepůsobí reprezentativně, pak je pravděpodobně nutná výměna - zvláště pokud se jedná o roky používání s malou až nulovou údržbou. Potenciální kupci domů si těchto problémů vždy všimnou a mohou v rámci kupní smlouvy požadovat jejich opravu nebo třeba snížení ceny. Proto je dobré na tyto věci myslet dopředu. A i když vaše garážová vrata fungují tak, jak by měla, drobná renovace, třeba jen kosmetické odstranění škrábance, který udělal váš junior na tříkolce, může mít na celkový dojem velký vliv.

7) Dům šetrný k životnímu prostředí

V dnešní době mnoho kupujících hledá domy s ekologickým provozem, takže určitá vylepšení tohoto směru, která ve svém domově uděláte, mohou stát za to. A naštěstí existuje hned několik způsobů, jak může váš dům “zezelenat”. Pokud to  rozpočet dovolí, je instalace solárních panelů tím nejlepším ekologickým upgradem, jaký byste mohli udělat. Solární panely mohou snížit celkové náklady na elektřinu a účty za energie, jsou nejekologičtějším energetickým řešením a dokonce mohou zvýšit hodnotu vašeho domu.

Pokud nemůžete nebo se nechcete pouštět do tak velkého projektu, zvažte investice do dalších ekologických a energeticky úsporných vylepšení, jako je například inteligentní termostat, zásobník na dešťovou vodu nebo eco-friendly spotřebiče, určitě se vám to vyplatí.


TIP
Prodej domu může být stresující záležitostí, která stojí mnoho času a energie. Avšak s dobrým partnerem, který je odborníkem na slovo vzatým a který vás celým procesem bezbolestně provede a vše za vás zařídí a vyřeší, může být prodej vašeho domova záležitostí jen na pár dní. Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Stačí vyplnit formulář a o zbytek se již postaráme my.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny