Jak zjistit cenu nemovitosti?

2. února 2020Redakce

Rozhodli jste se prodat svůj dům nebo byt. Otázka ale zní: Za kolik? Poradíme vám, jak jednoduše a spolehlivě stanovit cenu nemovitosti, díky které se zbytečně nepřipravíte o finance a čas. To vše navíc zcela zdarma.Rozhodli jste se prodat svůj dům nebo byt. Otázka ale zní: Za kolik?

Správně nastavit prodejní cenu nemovitosti je pro úspěšný a zejména výhodný prodej v krátkém čase zásadní. Ovšem ocenění nemovitosti na maximální částku, za kterou má šanci se na trhu prodat, je tak trochu alchymie. Když ji nadhodnotíte, nemovitost se neprodá. Když je naopak nízká, zbytečně se připravíte o zisk. Poradíme vám, jak zjistit cenu nemovitosti.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost v rámci Okamžité platby prodat. Stačí vyplnit formulář.

Vysoká cena? Neprodáte. Nízká? Proděláte

Pokud se rozhodnete prodávat svou nemovitost sami, je šance, že určíte správnou částku, nižší. Přesto se jí můžete přiblížit, je však třeba dávat si pozor na několik věcí.

Nemovitost má největší šanci na prodej v okamžiku, kdy je do nabídky uvedena jako novinka. Jakmile nedojde k jejímu prodeji v určitém časovém rozmezí, dostává nálepku "neprodejná". Proto se nevyplatí hned zkraje nadsadit cenu a spoléhat se na to, že eventuálně časem z částky slevíte. Kvůli nezájmu o přemrštěnou cenu se z vašeho inzerátu stane ležák, o který nebude zájem.

To, že jste zadali příliš nízkou cenu za nemovitost, poznáte už během prvních 24 hodin – nabídky se jen pohrnou. Pokud vám prodej pod cenou nevadí a je pro vás nejdůležitější, abyste prodali co nejdříve, pak je vše v pořádku. Jestliže ale na prodej tolik nespěcháte a chcete prodat výhodně, tak nabídku stáhněte a vystavte po čase znovu.

Kde dělají lidé nejčastěji chybu

Většina lidí stanovuje cenu tak, že si nechá udělat odhad od jednoho dvou makléřů a porovná ceny nemovitostí ve svém okolí, které se právě prodávají na realitních serverech. I když se tento postup zdá logický, má svoje úskalí. Ceny, které vidíte v inzerátech, vyjadřují často spíš přání prodejce, kolik by rád dostal. Jenže nemovitosti s přestřelenou cenou na serverech zůstávají dlouho a buď se neprodají, nebo je prodejce nucený jít s cenou dolů.

Nemovitosti s rozumně nastavenou cenou se prodají rychleji, a tak se na serveru dlouho neohřejí. To, co vidíte v nabídce, jsou tak často neprodejné “ležáky,” které mají příliš vysokou cenu.

Háček mají často i částky, které vám slíbí makléři. Realitní trh je poměrně přesycený makléři a jedna z mála možností, jak mohou mezi sebou soupeřit, je navýšit částku, za kterou vám nemovitost slíbí. Je větší šance, že si plácnete s makléřem, který vám nabídne o 300 tisíc víc. Proč to nezkusit, říkáte si. Statistiky ale ukazují, že takové nemovitosti se prodávají déle než půl roku a pak je prodávající stejně nucený cenu snížit. Chcete-li prodat co nejrychleji, není to ta nejlepší cesta.

Sledujte inzeráty a cenové mapy

Pokud se chcete pokusit prodat nemovitost bez makléře, vyplatí se mít přehled. Projděte si cenové mapy, abyste zjistili, v jaké výši se pohybují prodejní ceny bytů, eventuálně jaká je aktuální situace na realitním trhu.

Pak se podívejte na některý z velkých inzertních serverů a zadejte co nejvíce parametrů vaší nemovitosti. Tedy dispozici, velikost, lokalitu, eventuálně formu vlastnictví (byty v družstevním vlastnictví se prodávají o něco málo levněji než ty v osobním), plochu pozemku, pakliže se jedná o dům, patro, pakliže chcete ocenění bytu.

Výsledek vašeho hledání budou ceny konkurenčních bytů. Pokud je zprůměrujete, zjistíte, za kolik bude možné vaši nemovitost nabízet. Ale zatím se nejedná o částku, kterou za prodej získáte. O té si představu uděláte v momentě, kdy z vaší částky odečtete 10-15 %, které jsou důsledkem poskytování různých slev a vyjednávání o ceně.

Atlas cen - zdroj reálných cen

Dobrým zdrojem jsou data z Katastru nemovitostí, který obsahuje prodejní ceny z kupních smluv - tedy za kolik se nemovitosti reálně prodaly. Podívejte se na ceny ve vašem blízkém okolí, soustřeďte se hlavně na byty podobné dispozicemi tomu vašemu, a zkuste zprůměrovat ceny, které zjistíte. Ověřená data z Katastru nemovitostí pro celou ČR najdete snadno, rychle a zdarma na stránce www.atlascen.cz.

Získejte cenovou nabídku zdarma

Cenová nabídka na Okamžitou platbu od Reas.cz zohledňuje byty ve vašem okolí a reálné částky z katastru nemovitostí, za které se prodaly. Rozdíly mezi vaším bytem a ostatními prodanými byty, jako jsou dispozice, velikost, stav a další podstatné detaily.

Dalším faktorem, který používáme v kalkulaci, je průměrná cena za m2 v okolí vašeho bytu. Nakonec zapojíme náš unikátní algoritmus, který obsahuje hlukové mapy apod. Cenovou nabídku vám pak připravíme zcela nezávazně a zdarma. Stačí vyplnit krátký formulář.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny