„Když přijdeme kamkoliv na Západ, lidé si nás fotí jako raritu,“ říká stěhovák

8. října 2019Natálie Veselá

Prodej a koupě nemovitosti jsou neodmyslitelně spjaté se stěhováním. S Janem Krobem, který si ke stěhování poprvé přičichnul jako student gymnázia a dnes se jím živí už patnáct let, jsme si povídali o tom, jak se přestěhovat co nejhladčeji a jaké trendy hýbou oborem. „V rámci Evropy je pro nás stěhování naprostou rutinou,“ říká muž, který přestěhoval už tisíce lidí.

Co lidé při stěhování nejvíc podceňují?
Jak kdo. Někdo přípravu, jiný velikost auta, parkování před domem nebo předstih, s jakým si stěhovací firmu objednat. Vždycky doporučuju objednat si technika stěhovací firmy, který se vším poradí. Zároveň vám umožní udělat si obrázek o kvalitě té firmy, protože technik je taková výkladní skříň každé stěhovací společnosti.

Co přesně teda zjišťuje?
Kolik bude potřeba lidí, jak velké auto přistavit, zjistí, jestli jsou potřeba krabice, poradí s obalovým materiálem…

A jaké chyby dělají lidé, co se stěhují na vlastní pěst?
Přeceňují svoje síly. Kolikrát se nám stane, že nám volají v půlce nakládání s tím, že to přepískli a čekali, že to bude jednodušší. Taky špatně odhadují čas, který jim přestěhování zabere. Proto je lepší, když přijde technik a připraví je na to, co je čeká. Ten ví, že když bydlíte ve třetím patře s výtahem, tak to prostě za dvě hodiny nenaložíte. Nábytek sám do auta nenaskáče.

Jak dlouho dopředu doporučujete stěhování řešit?
Pokud si nekupujete projekt, který bude hotový za dva roky, tak hned, jak se dozvíte, že se budete stěhovat. Klidně i tři měsíce dopředu.

Všichni se chtějí stěhovat poslední víkend v měsíci, protože to jim většinou končí smlouvy a nikdo si nechce brát na stěhování dovolenou. Bohužel se dostane tak na 10 % z nich.

Jaký typ lidí se s vámi stěhuje nejčastěji?
Převážnou většinu zákazníků tvoří lidé 30+ s vysokoškolským vzděláním. S dětmi i bez dětí. Druhou větší skupinou jsou pak lidé v pokročilém věku, kteří stěhování rozhodně nezvládnou svépomocí a za svůj život nahromadili hodně věcí.

Je lepší stěhovat v létě, nebo v zimě?
Ideální je, když neprší a je tak kolem 20 stupňů. V zimě trpí klouby, když lítáte z horka do zimy. V létě musíte hodně pít a v rozpáleném náklaďáku bývá i 50 stupňů.

Stěhování je nutné dobře načasovat. foto: Freepik.com


Co jste kdy stěhoval největšího a nejdivnějšího?
Záludná otázka. Stěhovali jsme obří akvária, jeřábem celé bazény, obrovské i menší stroje, sochy… A nejdivnějšího? Lidé jsou různí. Mají všelijaké sbírky nebo i celé místnosti pro své kratochvíle. Nepříjemné jsou i vášnivé rozchody a rozvody, kdy nám zúčastnění občas pomáhají házením věcí z oken.

To se neděje jenom ve filmech?
Kdepak, to se nám stalo mockrát. Stěhovali jsme třeba slečnu, která tajně utíkala od svého přítele psychopata. Nevím, jak se to domákl, ale prostě tam přijel a začal jí vyhazovat věci z okna. Jako že on vyhazuje ji.

Na jakou největší vzdálenost jste stěhoval?
Fyzicky to byla severní Afrika. Jinak třeba co se týká stěhování do USA, zajišťujeme pouze průběh v České republice. To znamená zabalení, naložení do kontejneru a celní odbavení. Na druhé straně už pak čeká místní firma. Jinak v rámci Evropy je pro nás stěhování naprostou rutinou.

Stěhují se s vámi lidé po Evropě často?
Ano. A já vlastně radši jedu do Mnichova než do Ostravy, když se to tak vezme. V Německu jsme byli tyhle prázdniny několikrát. Ale když se otevřel schengen, bylo to mnohem častější.

Jaký největší průšvih jste při práci zažil?
Občas se prostě něco stane, a kdo tvrdí, že ne, ten lže nebo nestěhuje. Naštěstí existuje pojištění odpovědnosti, ze kterého se jakákoliv škoda na věcech uhradí.

Největší průšvih je pro mě událost, která má pro pojišťovnu hodnotu nula, ale pro toho člověka obrovskou.

Stěhovali jsme třeba velice starého pána do pečovatelského domu. Ačkoli se jeho známý snažil ohlídat vůz, krabice byly očíslované, nemohl po přestěhování najít fotografie své zesnulé manželky. A to vás mrzí víc než nějaká rozbitá televize. Doufám, že je nakonec našel.

Máte nějaké tipy a triky na co nejjednodušší přestěhování se?
Nešetřit. Raději si zapůjčit krabice než dávat věci do IKEA tašek, ze kterých to vypadává. Nejlepší jsou krabice, které si očíslujete, abyste věděli, že máte všechno. Pomůže i seznam, co v které krabici je, a podle toho se pak udělá plánek, do které místnosti které krabice přijdou. To samé platí o nábytku. Stěhovat ho rovnou tam, kde ho chcete mít. Věci denní potřeby, kartáček na zuby, čisté ponožky apod., mít na jednom místě.

Jak se přestěhovat z velkého bytu do malého tak, abyste se vešli?
To se stává velice často u starších lidí, kteří se stěhují buď proto, že už neuplatí nájem, ale bohužel i proto, že mají velký byt v osobním vlastnictví a děti chtějí svůj podíl jaksi předčasně. Nezbývá jim než zatnout zuby, vzdát se téměř všeho a vlastně se zařídit nově. Zbytek se odváží k likvidaci.

S vyklízením bytů se setkáváte také často?
Ano, při běžném stěhování se stává, že 20 % věcí odvážíme na sběrný dvůr a zbytek stěhujeme. Pak jsou tu pozůstalosti anebo cizinci, kteří se třeba po pěti letech stěhují domů a na rozdíl od Čechů na tom nábytku nelpí. Oni prostě vyhodí i to, co by Češi za směšné peníze prodávali na bazaru.

Ze začátku, třeba první dva tři roky, jsem měl tendence ty věci zachraňovat, ale prostě to nejde, tahat si to všechno domů. Dneska už jsem téměř imunní, nekoukám napravo nalevo.

Jednou jsem ale vzal pro známého harmoniku, která byla plně funkční. Nábytek ale už nekompromisně odmítám.

Co děláte s nábytkem, který neprojde dveřmi?
Přes balkon nebo oknem pravidelně stěhujeme sedací soupravy. To poprosíme sousedy a taháme to přes ně. Dva lidi kurtují nahoře a jeden to jistí dole, aby to neomlátilo ty balkony a omítku pod nimi. V krajním případě používáme jeřáb. Všechno se dá vyřešit.

Hýbou vaším oborem nějaké trendy?
Dá se říci, že dneska stěhuje každý, kdo má dodávku. My máme svoje auta, ale trendem je teď operativní leasing, kdy po dvou letech ta auta vyměníte. Také je čím dál tím větší nedostatek lidí, který budeme muset řešit nákupem stěhovacích plošin auto–okno. Tak už se dneska běžně stěhuje v Německu. Je to vlastně takový mobilní stěhovací výtah, kterým ty krabice posíláte nahoru. Když přijedeme kamkoliv na Západ a nosíme krabice po schodech, lidé si nás fotí jako raritu. Problém je, že v Čechách tu plošinu nekoupíte.

Je lepší vyhořet než se stěhovat?
Za patnáct let se mi ještě nestalo, že by před naším příjezdem někdo svůj byt zapálil. Takže jednoznačně stěhovat.

Prodat nemovitost bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Vyzkoušejte Okamžitou platbu od Reasu a nechte si od nás vypracovat nezávaznou cenovou nabídku zdarma. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete svoji nemovitost obratem prodat. S jistotou a bez starostí.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny