Prodej nemovitostí má v Česku příšernou pověst

25. října 2020Redakce

Většina lidí, když se jich zeptáte, jakou mají zkušenost s prodejem nemovitosti, zmiňuje strastiplný proces plný administrativy, zbytečně spáleného času a dohadování o ceně i šílené zážitky, kdy jim zájemci procházeli skříně a kritizovali barvu povlečení. Nejčastěji zmiňovaným problémem je však obrovská nejistota - zda vůbec prodej dopadne, jestli se makléři podaří najít někoho, kdo bude mít o byt či dům zájem, nebo jenom strávím měsíce i roky čekáním na něco, co potřebuju, aby se stalo, ale často je to jen toužebné přání.

Všechny nešvary tradičního prodeje se však rozhodl změnit realitní start-up Reas, který má v čele s Michalem Makošem se svojí Okamžitou platbou za nemovitost velké plány.

Michale, prozradíte, co vás vlastně vedlo k tomu, založit Reas a přijít právě s takovou službou?

O trh s nemovitostmi jsem se zajímal už na vysoké škole. Přišlo mi hrozně zajímavé, jak dynamický, ale vlastně hrozně tradiční může tenhle svět být. A když jsme se pak s Hynkem (*Hynek Husník, druhý ze zakladatelů) rozhodovali, čemu bychom se chtěli v naší nové firmě věnovat, rozhodli jsme se, že se pokusíme tu hroznou uživatelskou zkušenost zlepšit. Tehdy jsme si však mysleli, že jiná cesta, než prodej s realitkou, neexistuje. Proto jsme se snažili alespoň najít ty, kteří svoji práci dělají opravdu dobře a je na ně spolehnutí. Ale pořád to nebylo to pravé, co by lidem opravdu pomohlo. Pak jsme objevili nový způsob prodeje nemovitosti v Americe zvaný iBuying a věděli jsme, že je to ta správná cesta. Navíc nás následně v našem úsilí podpořila i investiční skupina MITON, která stála u zrodu takových velikánů jako je Rohlík.cz nebo Slevomat, a začali se množit pozitivní reakce a to nás jen utvrdilo v našem rozhodnutí.

A jak přesně to tedy funguje?

Inspirovali jsme se americkými společnostmi Zillow a Opendoor a vytvořili jsme místo, kde mohou majitelé nemovitosti získat férovou cenovou nabídku na prodej nemovitosti. Jsme napojení na katastr nemovitostí, který ukazuje reálné prodejní ceny, a máme řadu nástrojů, které dokáží byt správně ocenit, takže každému, kdo o to projeví zájem, pošleme cenu, kterou by za svoji nemovitost mohl dostat. Zároveň s částkou mu pošleme i nabídku na Okamžitou platbu. Zeptáme se ho tedy, jestli by nám svůj byt za tu částku nechtěl za malý poplatek prodat. A pokud řekne, že ano, obratem prodej prostřednictvím našich investorů proběhne. Bez inzerátů, prohlídek, bez ztráty času a s jistotou kupce. Za pár dní může mít tedy nemovitost nového majitele a vy tak nemusíte procházet strastiplným procesem tradičního prodeje.

Kdo přesně jsou tedy vaši zákazníci?

Služba je vhodná pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí využít cestu prodeje nemovitosti tradiční cestou. Velmi často jsou tací, kteří si chtějí chránit soukromí, nechtějí, aby se jim zájemci procházeli po ložnici nebo se dívali, jak jejich děti píší úkoly, navíc odmítají, aby fotky jejich věcí visely na inzertních serverech. Službu často využívají také majitelé, kteří prodávají jinde, než skutečně bydlí a nechtějí kvůli každé prohlídce nebo hledání makléře dojíždět do místa prodeje, s námi jim stačí jedna návštěva a mají prodáno. A třetím, velmi častým důvodem využití Okamžité platby je také libovolné načasování. Tím, že kupujeme nemovitosti pro naše investory, kteří jsou za ně ihned připraveni zaplatit, ale zároveň si je nechávají, můžeme se s prodávajícím snadno domluvit na termínu stěhování a prodeje tak, aby mohl sladit například nákup nové nemovitosti nebo přesun do jiného města. Ovšem celkově můžeme říct, že je naše služba vhodná pro kohokoliv, protože cenovou nabídku na Okamžitou platbu může dostat úplně každý a následně se rozhodnout, zda mu tato cesta vyhovuje, nebo preferuje spíše tradiční prodej s realitní kanceláří.

Okamžitá platba tedy funguje, zákazníci přibývají, co bude dál? Jaký bude Reas v budoucnu?

Aktuálně u nás začínají 2 % všech realitních transakcí. Stejně jako je tomu v zahraničí, chceme, aby tohle číslo bylo dvojciferné. Plánujeme růst alespoň stále stejným tempem jako doteď, což znamená velké investice do produktu, technologií a lidských zdrojů. Ale aspirujeme na to, být změnou, kterou český zastaralý a netransparentní realitní trh akutně potřebuje, k čemuž nikdy nevede jednoduchá cesta.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny