Na co si dát pozor při koupi bytu nebo domu?

10. listopadu 2020Redakce

Jste nadšení, protože jste právě našli perfektní domov. Okolí je skvělé, interiér je okouzlující a cena je více než přijatelná. Kupní cena je ale jen začátek. Buďte připraveni na další - a často neočekávané - náklady při nákupu, které mohou kupující nevědomky potkat a rychle vás připravit o peníze.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost prodat. Stačí vyplnit formulář.

Očekávejte neočekávané

Téměř u každého, kdo si koupí nemovitost, výdaje nekončí složením zálohy. Pojištění a pořizovací náklady, poplatky spojené s hypotékou nebo ty správní na katastru, je obvykle snadné naplánovat, protože jsou spojeny s procesem nákupu.

Nejvýraznějším faktorem ovlivňujícím vaše náklady na stěhování jsou předchozí vlastníci vašeho nového domova. Pokud si při stěhování vezmou lednici, budete si ji muset koupit, a totéž platí pro všechny velké spotřebiče. A i když se to ve srovnání s nákupem domu může zdát jako malá položka, cena za spotřebiče je hodně znát - zvláště pokud jste právě utratili většinu své hotovosti za zálohu.

Buďte také připraveni na nutná vylepšení, která domácnosti potřebují, pokud si je nevyjednáte v rámci smlouvy na koupi nemovitosti.

Tyto náklady patří bohužel mezi ty nejméně skryté, s nimiž se můžete setkat.

Při nákupu nemovitosti se rozhodně vyplatí najmout si realitního inspektora (to také stojí peníze!), abyste se ujistili, že se dům nezhroutí, až příště zaprší. Inspektoři hledají špatné elektrické vedení, slabé základy, hnilobu v základech a další skryté problémy, které sami možná nenajdete. Nejhorší na nich pak je, že tyto problémy zřídkakdy kryje pojištění domácnosti. Pokud inspektor zjistí vážný problém, budete se muset rozhodnout, zda si i přesto chcete dům či byt koupit. Ať tak či onak, vždy zaplatíte náklady inspektorovu práci.

Zvažte cenu vlastního pohodlí

Další částkou, se kterou nemusíte na začátku počítat, je cena za vaše vlastní pohodlí. Existuje řada menších komplikací, na které možná ani nepomyslíte, dokud se nenastěhujete.

Jste zvyklí sledovat televizi přes kabel? Pokud ano, má váš nový domov tuto možnost připojení? Je mnohem těžší sledovat, jak se technik snaží vysekat díru do vašich stěn, když je vlastníte.

A pokud se přemisťujete ze světa pronájmu do světa vlastníků nemovitostí, pravděpodobně vás čekají mnohem vyšší účty za služby. Taky byste se mohli ocitnout v nečekané situaci, že platíte za služby, které kdysi platil pronajímatel, jako je úklid chodby nebo odvoz odpadu.

Plán je klíč

Nejlepší způsob, jak se připravit na neznámé a neočekávané, je průzkum a plánování. Začíná to rozpočtováním před samotným hledáním té nejlepší nemovitosti i během něj.

Podívejte se na domácnosti ve svém výběru a na vylepšení, která by vyžadovala. Poté prozkoumejte, kolik by tato rekonstrukce mohla stát. Není nic horšího, než koupit si nemovitost v domnění, že můžete opravit terasu za pár tisíc a pak zjistit, že to bude stát statisíce.

Opravdu neexistuje žádný limit na to, jak moc můžete být připraveni. Řekněme, že najdete pěkný dům, který je kvůli svému věku cenově níž než ostatní v této oblasti. Můžete ušetřit peníze na kupní ceně, ale se starším domem byste se mohli dočkat nemilého překvapení spojeného s vyššími poplatky za pojištění, které s sebou starší nemovitost vždy přináší.

Tady je na místě příprava, která se následně v mnohém vrátí. Prozkoumejte nabídku pojištění nemovitosti a ceny v oblastech, které zvažujete, abyste učinili to správné rozhodnutí, ještě než vůbec začnete uvažovat o koupi.

Jasně si definujte, kolik máte v úmyslu dát v rámci kupní ceny, a poté se podívejte na to, kolik peněz zbývá na vylepšení a menší náklady, jako je třeba výměna zámků. Tímto způsobem, když najdete nemovitost, která bude úplně na hraně vašeho rozpočtu, budete vědět, že si ji sice můžete dovolit, ale nezbyde vám už na novou pračku nebo nové těsnění do oken.

Stanovte hrubý odhad cen pro tolik nákladů, kolik si jen dokážete představit, a buďte extrémně kritičtí nemovitostem, které se přibližují vašemu maximu, které jste ochotní za byt či dům zaplatit - jinak byste mohli snadno skončit sice ve vlastním, ale prázdném domově do kterého zatéká.

Připravte si dokonale svůj rozpočet a plánujte dopředu. Koupě nemovitosti je mnohem méně děsivá, když víte, do čeho jdete.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny