Nejste přecitlivělí: Více než třetina lidí, kteří prodávají svou nemovitost, pláče, ukázal výzkum

23. září 2019Natálie Veselá

Prodávat nemovitost není legrace a může to být stresující, časově i finančně náročný proces. Když si k tomu všemu připočtete stěhování a hledání nového domova, vznikne velmi stresující koktejl. Všichni budeme asi souhlasit s nadneseným rčením, že je lepší vyhořet než se stěhovat. Americký realitní server Zillow si dal tu práci a míru stresu ohledně výměny toho, čemu říkáme domov, exaktně vyčíslil.

Svou studii provedl na reprezentativním vzorku 1000 lidí, kteří během posledních tří let prodali dům nebo byt. A z ní vyšlo, že více než 75 % z nich to prožívalo s velmi velkou emocionální zátěží, více než třetina uvedla, že je vysoká míra stresu přivedla až k slzám. Fakt. 36 % prodávajících obchod svého života oplakala. 20 % z nich se rozplakalo během celého procesu prodeje domu pět- a vícekrát a k pláči byli více než ostatní náchylní rodiče a mileniálové.    

Strach o načasování i hrůza z papírů
Co všechen ten stres a jeho symptomy způsobuje? Mezi nejčastější stresory, které se s prodejem nemovitosti dostavují, patří nejistota ohledně prodejní ceny, obavy, jestli se nemovitost podaří prodat v ideálním načasování, jestli celý obchod vůbec dopadne, a děs z toho, co všechno bude před prodejem třeba vyřídit.  

A aby toho nebylo málo, 61 % z těch, co prodávají nemovitost, se zároveň pokouší koupit jinou.

Ať už vám takový postup připadá rozumný, nebo ne, jde o dvojnásobně stresující záležitost, obzvlášť pokud prodej trvá déle, než jste si původně mysleli.

Prodávat nemovitost je stejně stresující jako svatba. foto: Unsplash

Jako když se ženíte (vdáváte)
Jak můžete míru stresu spojeného s realitní transakcí zmírnit? Pokud je to možné, prodávejte, když jsou vysoké ceny i poptávka (ideálně teď). Pro začátek. Pak můžete svou nemovitost co možná nejvíce zatraktivnit pro kupující. O home stagingu jsme psali zde.

V neposlední řadě pomůže, když vyjdete potenciálnímu zájemci vstříc – i kdyby to mělo znamenat prodej za nižší cenu.

Přesto je tu pravděpodobnost, že prodej vaší nemovitosti bude stresující, bez ohledu na to, jak moc jste připravení a odolní. Na DeMeusově stupnici stresorů má přestěhování se hodnotu 50 ze 100, stejně jako svatba. Jde prostě o výraznou životní změnu.

Dobře to dopadne
Proces úspěšného prodeje znamená celou řadu po sobě přesně jdoucích kroků, přičemž zvrtnout se může cokoliv a kdykoliv. Když ale prodej svého domu nebo bytu svěříte nám, na veškeré starosti, a tedy i stres spojený s transakcí vašeho života, můžete v klidu zapomenout. Postaráme se o všechno doslova od A až po Z. Nicméně jak říkával starý dobrý Nietzsche: Co vás nezabije, to vás posílí. Psychologové doporučují raději emoce, ať už pozitivní, nebo negativní, ventilovat než je v sobě dusit a realitní makléři vědí, že neexistuje nemovitost, která by nenašla svého kupce. Nebojte, dobře to dopadne.

Jestliže jste dospěli k rozhodnutí prodat svou nemovitost, udělejte to bez starostí. Vy párkrát kliknete, bezpečný a férový prodej vašeho bytu nebo domu zařídíme my. Pro začátek si od nás nechte vypracovat nezávaznou cenovou nabídku zdarma. Podle ní se sami rozhodnete, jestli prodej svojí nemovitosti svěříte právě do našich rukou.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny