Tipy na Home staging: Zvyšte cenu nemovitosti před prodejem

8. května 2019Redakce

Koupě bytu nebo domu je z velké části emocionální záležitost. Při rozhodování, zda se nemovitost zájemci líbí či ne, je nejdůležitější první dojem a druhou šanci na to, abyste zapůsobili, nedostanete. Proto je potřeba dát si záležet. A právě proto je tu home staging. Jeho účelem je upravit vaši nemovitost tak, aby byla co nejvíce atraktivní pro co největší počet potenciálních zájemců.

Byt v rekonstrukci před a po home stagingu. Zdroj: Bohumila Halgašová, specialistka Reas.cz

Ačkoli je u nás home staging stále novinka, kterou prodávající nevyužívají nijak často (důkazem toho jsou tisícovky fádních a nehezkých inzerátů na realitních serverech), jeho historie sahá až do 70. let minulého století. Právě tehdy vznikl ve Spojených státech jako samostatná služba. V Evropě se dnes využívá nejvíce převážně v anglosaských zemích. Do České republiky home staging přivedla v roce 2010 Jitka Kobzová, která nyní vede Akademii home stagingu.

Home staging: vymalování ložnice, před a po. Zdroj: Bohumila Halgašová, specialistka Reas.cz


TIP
Chcete se při prodeji nemovitosti vyhnout jakémukoliv focení? Chcete uchránit své soukromí, pokud v prodávaném bytě stále bydlíte? Vyzkoušejte Okamžitou platbu a získejte bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost okamžitě prodat. Stačí vyplnit formulář.

Ani rekonstrukce ani interiérový design

Nenechte se mýlit, home staging neznamená interiérový design. Ten slouží k upravení domácnosti podle vašeho vkusu. Cílem home stagingu je naopak dosáhnout dojmu neutrálního prostředí. Nemovitost zbaví vkusu svého předchozího majitele tak, aby interiér působil světle, vzdušně a útulně.  

Odborník na home staging z nemovitosti odstraní nepotřebný nábytek, veškeré rušivé elementy.

„Když lidé do nemovitosti vejdou, měli by cítit čistotu. Někdy stačí jen uklidit a odstranit osobní věci pro potřeby fotografie a s prostorem se dějí opravdová kouzla,“ vysvětluje naše realitní specialistka Bohumila Halgašová. V některých případech zahrnuje home staging i vymalování stěn do neutrálního tónu. „Křiklavé barvy se sice mohou líbit původnímu majiteli, ale jsou absolutně nevhodné pro potřeby inzerátu,“ dodává Halgašová.

Rychlejší i výhodnější prodej

Statistiky o vlivu home stagingu na prodej pro český trh neexistují, k dispozici máme ale zahraniční data. Výzkum National Association of REALTORS® z března 2019 zjišťoval, jak home staging působí na kupce. 81 % z nich potvrdilo, že si v takové nemovitosti dokáží daleko snadněji představit svůj budoucí domov.

Z výzkumu také vyplynulo, že po home stagingu se nemovitosti prodaly o 73 % rychleji a o 6 % dráž, než bez něj.

To potvrzují i zkušenosti českých makléřů, kteří se home stagingem zabývají. Někteří hovoří dokonce až o 10% nárůstu ceny nemovitosti.

Home staging kuchyně, před a po. Zdroj: Bohumila Halgašová, realitní specialistka Reas.cz

Jak to probíhá v praxi?

Většina solidních makléřů si služby home stagingu účtuje v rámci své vlastní provize a klient tak už neplatí nic navíc. Makléř také většinou spolupracuje s profesionálním home staging designérem a vše zařídí za vás. Pokud si home staging zařizujete sami, designér vás požádá o fotografie vaší nemovitosti, aby si udělal co nejlepší představu. Následuje cca dvou hodinová konzultace, během které si nastavíte priority. Designér zjistí, jaké jsou reálné možnosti vaší nemovitosti a navrhne, co je potřeba změnit nebo vylepšit. Samotná práce samozřejmě začíná důkladným úklidem, mytím oken, naleštěním nábytku.

Pro aranžování prostoru často designér využívá vybavení, které se v domácnosti již nachází, a pouze ji zbaví nepotřebných a rušivých elementů.

Do prázdných nemovitostí přiváží samozřejmě vlastní vybavení. Zaměří se na barevné sladění nábytku s interiérovými doplňky, jako závěsy, ubrusy nebo povlečení, případně pořídí živé květiny, které působí na klienty dobře. Zajistí správné nasvícení, které je pro výsledek fotografií zásadní.

Home staging koupelny, před a po. Zdroj: Bohumila Halgašová, realitní specialistka Reas.cz

Nafocením do inzerátu to ovšem nekončí. Je důležité, aby majitel nemovitosti takto upravený interiér udržoval po dobu, kdy probíhají osobní prohlídky zájemců a zajistil tak kýžený dobrý první dojem. Samozřejmostí je čerstvý vzduch, příjemná vůně a správná teplota.

Jdou na vás mrákoty, když si představíte, co všechno budete muset při prodeji vaší nemovitosti absolvovat, co všechno se může pokazit a kolik času vám celý proces zabere? Vyzkoušejte Okamžitou platbu!  Pro začátek si od nás nechte sestavit nezávaznou cenovou nabídku zdarma. Stačí pár kliknutí a my vám spočítáme, kolik za svůj byt nebo dům můžete dostat. Sami se pak rozhodnete, jestli nám nemovitost svěříte a my se postaráme o všechno od A až do Z.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny