Příprava na koupi nemovitosti

6. ledna 2021Redakce

Mnoho lidí, kteří hledají nemovitost ke koupi poprvé, tráví měsíce, ne-li roky přemýšlením nad otázkou „Můžeme to udělat, a pokud ano, je ten pravý čas?“ Ať už jde o komplikovaný proces nákupu nebo finanční závazky spojené s vlastnictvím, váhání učinit takový zásadní krok je pochopitelné.

Tady jsou čtyři signály, že to máte udělat:

1. Jste připraveni se usadit

Prvním znamením, že jste ve správné pozici, abyste se stali majiteli nemovitosti, je, že jste připraveni zapustit kořeny - alespoň na nějakou chvíli. Obecné pravidlo říká, že aby měl váš nákup finanční smysl, měli byste plánovat, že vydržíte na jednom místě alespoň pět let. Podle Bankrate.com vám tento čas umožňuje uspořit zpátky všechny peníze, které vás nákup stál, včetně poplatků realitní kanceláři. V zásadě se během těch pěti let vrátí všechny vaše investice a zvyšuje se šance na zisk z případného dalšího prodeje.

Když začnete vážně uvažovat o koupi nemovitosti, položte si následující otázky:

Plánujete setrvat ve své práci, nebo hledáte nové příležitosti?

Pokud byste dostali dobrou pracovní nabídku, byli byste ochotni se za ní přestěhovat?

Máte rádi místo, kde žijete, nebo byste chtěli prozkoumat další možnosti?

Je možné, že se vaše životní situace brzy promění?

Existuje šance, že se změní počet lidí ve vaší domácnosti nebo plánujete rozšířit rodinu?

Pokud vás některá z těchto otázek znepokojuje, možná budete chtít zvážit raději dlouhodobý pronájem nebo přemýšlet o přechodném domově na pár let, spíše než koupi domova navždy.

2. Vaše finance jsou stabilní

Pravděpodobně to víte, ale raději to připomínáme... stát se majitelem nemovitosti je drahé. Budete muset vzít v úvahu nejen měsíční splátky hypotéky (což bude pravděpodobně více než vaše aktuální nájemné), ale také musíte myslet na finanční prostředky, které budete potřebovat ke složení zálohy. Je tu také otázka zaplacení nákladů na uzavření smlouvy a všech nezbytných oprav a úprav. Naštěstí existují pomocníci, které můžete v takovém případě využít. Nástroje, jako jsou např. online hypoteční kalkulačky, vám pomohou získat představu o tom, jaké by vaše měsíční splátky hypotéky mohly být. Můžete si také domluvit konzultaci s některým z realitních makléřů v místě koupě, kteří se dobře orientují v tom, kolik peněz si budete muset připravit, abyste nebyli zaskočeni.

3. Jste připraveni na větší odpovědnost

Ano, vlastnit dům nebo byt znamená, že můžete dělat všechny úžasné věci, jako je vylepšování kuchyně nebo pokládání nových dřevěných podlah; s velkou obnovovací silou však přichází i velká odpovědnost. Jako vlastník nemovitosti nesete výhradní odpovědnost za její správu a údržbu. Jste ochotni vyhrnout si rukávy a řešit vzniklé problémy, které se dříve či později objeví? Pokud jste méně zruční, možná budete chtít věnovat nějaký čas seznámení se s běžnými úkoly v rámci údržby domácnosti, než se rozhodnete něco koupit. V tomto případě se vyplatí využít zkušeností známých a přátel, kteří se s takovými problémy již potýkají. Stále nejste nadšeni vyhlídkou, že budete výhradně zodpovědní za údržbu? Zvažte byt nějakém větším moderním bytovém domě, kde budete mít v rámci služeb všechny údržbáře a pracovníky, které byste mohli potřebovat, k dispozici.

4. Víte, co hledáte

Nemusíte mít naplánovaný každý jednotlivý detail (ve skutečnosti je vhodnější ponechat při hledání nového domova určitý prostor pro flexibilitu), ale je důležité mít obecnou představu o tom, co hledáte. Přemýšlejte o svých “must-have”; věcech, bez kterých nemůžete žít. Mohou zahrnovat lokalitu, počet pokojů a koupelen, vnější prvky jako zahrada, balkon nebo pěkné výhledy.
Profesionální tip: Jakmile se rozhodnete, jaké jsou vaše požadavky, je dobré zůstat flexibilní vůči jakýmkoli dalším, méně důležitým, i snový dům bude mít totiž vždycky své drobné mouchy a bylo by škoda, kdyby to na nich ztroskotalo.

Tak co? Myslíte si, že jste připraveni koupit svůj první dům nebo byt?


TIP
Chcete vědět, jaké nemovitosti se prodávají ve vašem okolí nebo ve vaší vysněné lokalitě, a hlavně za kolik? Stačí navštívit Atlas cen a hned budete mít o všem přehled.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny