Základní rady, jak prodat dům či byt, ve kterém žijí domácí mazlíčci

11. listopadu 2020Redakce

Češi jsou národ pejskařů. Vyplývá to z řady provedených dotazníkových šetření a výzkumů. V průměru u nás žije pes v každé druhé domácnosti a počet psích mazlíčků na jednoho obyvatele je v České republice absolutně nejvyšší v celé Evropě. A pozadu nezůstávají také majitelé koček. Podle šetření společnosti pro výzkum trhu GfK kočku chová více než čtvrtina tuzemských domácností. Tisíce dalších pak sdílí domov s hady, rybičkami či papoušky.

Ovšem prodej nemovitosti s domácími mazlíčky může být výzvou. I když je můžete považovat za součást rodiny, ne každý s tím souhlasí. Kupující si potřebují představit ve chvíli, když vejdou do vaší domácnosti, že se jednou stane právě jejich domovem, a to znamená skrýt jakékoli důkazy o tom, že tam žijí Azor nebo Sněhulka. Jeden závan špinavé podestýlky nebo pohled na rozkousaný gauč by mohl zničit naděje na hladký průběh. Připravit svoji domácnost na prodej, když máte domácí mazlíčky, však nemusí být těžké. Držte se těchto základních kroků a zvyšte tak hodnotu vaší nemovitosti.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? A chcete se vyhnout prohlídkám a úklidu kvůli mazlíčkům? Získejte bezplatnou cenovou nabídku na prodej online. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost obratem prodat a vyhnout se tak tradičnímu stresu. Stačí vyplnit formulář a o zbytek se postaráme my.

Odstraňte důkazy

Když se rozhodnete prodat svůj domov a připravujete ho na prohlídky, skryjte důkazy o svých mazlíčcích. Pelíšky schovejte do skříně. Napůl rozžvýkané hračky pro psy ukliďte do krabice. Přesuňte klícky, škrabadla, kostičky pro psy a vodítka z dohledu. Ukryjte misky na vodu a jídlo pod umyvadlo nebo do zadní části vaší spíže. Ujistěte se, že pokud prodáváte nemovitost s realitním makléřem a on se rozhodne nemovitost vyfotit, aby se ani na fotkách žádné důkazy o zvířatech neobjevily. Kupující, kteří procházejí inzeráty, si jistě všimnou, že na fotografiích číhá kočičí záchůdek nebo králičí prolézačka a mohlo by je to odradit.

Zbavte se pachů

Pokud v nějakém prostoru trávíte hodně času, jste na jeho přirozené vůně zvyklí a nemusíte si tak všimnou nepříjemného odéru vašeho mazlíčka, na rozdíl od těch, které během prohlídky vejdou poprvé do dveří. Vyvarujte se však jednoduchého maskování pachů parfémovanými produkty nebo vonnými svíčkami. Někteří lidé považují silné parfémy za nepříjemné a jistě si všimnou, že něco skrýváte. Místo toho nastříkejte veškeré textilie, koberce a čalounění speciálním přípravkem určeným pro domácnosti s mazlíčky nebo čisticími prostředky na bázi enzymů, které neutralizují zápach. Nejlépe však uděláte, když si pozvete profesionála a necháte si textilie profesionálně vyčistit.

Pokud si nejste jistí, zda pachy stále přetrvávají, pozvěte přátele a chtějte po nich jedinou věc - ať čichají :)

Důkladná čistota

Ta je důležité, ať už máte domácí mazlíčky nebo ne. Majitelé nemovitostí mají často tendenci časem zanedbávat podlahy, spáry, stěny nebo čalounění. Není nic snazšího, než si objednat některou z firem zaměřujících se na profesionální úklid domácnosti, abyste se bez práce důkladně postarali o čistotu každého koutu vašeho domova, nebo se vydejte cestou vlastních zdrojů - vytáhněte si rukávy a pusťte se do toho. Návodů, jak se zbavit zanedbaných skvrn, lze najít spoustu.

Váš generální úklid by měl zahrnovat praní přikrývek, dek, potahů, záclon, polštářů a všeho, co by mohlo skrývat chlupy a pachy zvířat. Pokud máte koberce, investujte do profesionálního čištění parou, obyčejný vysavač si s důkazy o mazlíčcích v domácnosti často neporadí. Máte akvárium s rybičkami nebo klec na křečka, které nemůžete přemístit nebo skrýt? Ujistěte se, že jsou také dokonale čisté.

Opravte všechna poškození

Poškrábané zárubně, roztrhané závěsy nebo rozkousané nohy nábytku mohou řadu potenciálních kupců odradit, protože každá oprava znamená další investované peníze.  Prohlédněte si každý centimetr své domácnosti, zda není poškozený vašimi domácími mazlíčky, a buď jej opravte, nebo vyměňte.

Rýhy na dřevěných zárubních lze napravit sádrou nebo tmelem a trochou barvy. Nátěrem z ořechového nebo kokosového oleje můžete skrýt stopy po drápech nebo škrábance na dřevěných podlahách nebo nohách nábytku. Než pozvete zájemce na prohlídku, zakryjte nebo vyměňte také jakékoliv potahy a koberce poškozené domácími zvířaty.

Těžce poškozené podlahy z tvrdého dřeva mohou vyžadovat broušení a povrchovou úpravu, což může ovšem dodat velkou přidanou hodnotu celé nemovitosti. Pokud váš rozpočet neumožňuje úpravy podlah, promluvte si s realitní kanceláří o tom, jak potenciálním kupujícím nabídnout případnou slevu.

Překvapení na dvoře

Pokud prodáváte dům, první dojem, který budou z vašeho domova lidé mít, získají na zahradě. Pokud se kupujícím nelíbí to, co vidí venku, nemusí se obtěžovat nahlédnout dovnitř. Ať už jsou to díry, kde Fido zakopal kost, rostliny okousané králíky, nebo “nášlapné hnědé miny” v trávě, věnujte svému venkovnímu prostoru pozornost a zbavte se všech problémů. To vše může velmi zvýšit šance na prodej. Pokud máte venkovní výběh pro psy nebo jiný oplocený prostor pro domácí mazlíčky, který nelze skrýt, předveďte jej jako výhodu kupujícím milujícím domácí zvířata. Stačí vše vyčistit a upravit a z problému máte výhodu.

Přemístěte nebo zabezpečte své mazlíčky během prohlídek

Pro kupující je těžké soustředit se na ohromující kvality vašeho domova, pokud v přepravce štěká pes nebo kočka škrábe na dveře pokoje. Přítomnost a zvukové projevy domácích mazlíčků jsou v nejlepším případě rušivé a mohou kupce stresovat - a v neposlední řadě to je také stresující pro zvířata. Je proto dobré, pokud máte domluvené prohlídky, zvířátka poslat mimo domov. Zkuste se zeptat přátel nebo sousedů, zda s nimi vaši mazlíčci mohou strávit pár hodin, nebo je vzít na dlouhou procházku.

Pokud domácí mazlíčci musí zůstat doma, upozorněte návštěvníky předem. Stačí dát na vstup cedulku “přátelský pes za dveřmi” nebo “nepouštějte, prosím, kočku ven”.

Nezapomeňte na sousedovy mazlíčky

Pes, který štěká nebo vrčí u plotu, může být pro potenciální kupce odrazující. Stejně jako sousedovic kočka, kterou krmíte u sebe na terase. Pokud máte se svými sousedy dobrý vztah, zeptejte se, zda by mohli být po čas prohlídek více ohleduplní a svým mazlíčkům přístup na vaši zahradu či okno zabránit. Noví majitelé se pak sami rozhodnou, zda se se sousedovými zvířátky skamarádí či ne.  

V současné situaci, kdy je domácí mazlíček běžnou součástí většiny domácností, může být těžké si představit, že by někdo neměl rád to vaše. Ale na konci dne chcete zajistit, aby vám nic nebránilo prodat vaši nemovitost za maximální cenu. Čas, který nyní investujete do přípravy, se vám vyplatí při úspěšném prodeji.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny