57 ale i 180 tisíc Kč za metr čtvereční bytu. Kolik stojí bydlení v Praze?

24. února 2021Redakce


Průměrná cena za metr čtvereční bytu v Praze dosáhla v roce 2020 historického maxima. Ani období koronavirové krize s cenami nijak zásadně nezahýbalo.

Meziročně vzrostla cena o 8 % a stále stoupá. Nejvíce lákal loni Žižkov a Košíře, o centrum naopak zájem klesl.  

Michal Makoš, ředitel společnosti Reas, komentuje situaci na trhu s nemovitostmi v Praze takto: “O byty v centru Prahy byl vždycky zájem umocňovaný v posledních letech hlavně možností výhodných krátkodobých pronájmů. Pandemie koronaviru však tento trh obrátila vzhůru nohama. Mezi investory jsou nyní populární spíše menší byty v širším centru Prahy, které se dají využít také k dlouhodobým pronájmům. Zároveň jsme byli v loňském roce také svědky celé redefinice domova a ti, kteří dříve toužili po bytech v rušném centru s dobrou dostupností do zaměstnání, nyní spíše vyhledávají větší nemovitosti na okraji v blízkosti přírody.

Celkově se v Praze v roce 2020 prodalo 10 472 bytů, což je o 800 méně než v předchozím roce, v celkové hodnotě 58,4 miliard Kč.

Nejsilnějšími měsíci v prodejích byl leden a červenec, ve kterých se prodalo shodně téměř 1200 bytů.

Největší zájem byl o cihlové byty, jejichž cena meziročně vzrostla o 6 000 Kč za metr čtvereční. Ještě o tisícikorunu více na m2 si připlatili zájemci o panelové byty, kterých se však prodalo o 500 méně, než v roce 2019.


Koronavirus také ovlivnil ve velkém zájem o investiční byty, které majitelé využívali pro AirBnb.

"Pokud vezmeme takový typický byt v centru Prahy a jeho prodeje, pak každý rok se počet prodejů takovýchto bytů zvyšoval zhruba o 5 % (naopak počty prodejů v ostatních částech Prahy se snižovaly),”

komentuje Makoš a dodává:

Ovšem v dubnu loňského roku spadly prodeje těchto bytů o 22 % a stále klesají (zatímco prodeje ostatních o cca 20 % vzrostly). Zároveň se také o čtvrtinu zvýšila nabídka těchto bytů v inzerci, avšak právě kvůli nezájmu u některých inzerátů vidíme, že se nabízejí již od léta a bezvýsledně. S tím souvisí také tlak na cenu. Oproti celkové průměrné ceně za m2 Praze, kde se cena bytů zvýšila o 9 % (ale třeba na Zličíně o 30 %), ceny rostly například na Malé Straně nebo Novém Městě jen o 2 % a nyní stagnují. Vzhledem k stále přetrvávající situaci s prakticky nulovým turistickým ruchem můžeme předpokládat tyto byty v těchto částech Prahy dokonce mírné zlevnění."


TIP
Vlastníte v Praze nemovitost a uvažujete o jejím prodeji? Získejte zdarma a nezávazně cenovou nabídku. Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny