Atlas cen: Často kladené otázky

14. února 2020Zuzana Fuxova

Jak funguje Atlas cen, jak často a odkud bereme data a co všechno přes něj lze zjistit? Zodpověděli jsme ty nejčastější otázky, které se nás často ptáte.

Co je to Atlas cen?

Atlas cen je jednoduchá mapa České republiky, která ukazuje reálné prodejní ceny nemovitostí a další informace. Aplikace je zcela zdarma a nemusíte vyplňovat žádné osobní údaje.

Co všechno v něm najdu?

V Atlasu cen najdete ceny všech prodaných bytů z katastru nemovitostí, dobu, jak dlouho se prodávaly, jejich majitele a také vývoj jejich ceny.

Odkud data pocházejí?

Atlas cen využívá data z Katastru nemovitosti České Republiky a vychází tak ze skutečných cen, za které se daná nemovitost skutečně prodala. My jsme data od Katastru nemovitostí ČR koupili pro potřeby naší analýzy. A když už je máme, dáváme je k dispozici zdarma v přehledné podobě. Chceme tím přispět k lepší přehlednosti realitního trhu, který je dnes dost spletitý.

Jak jsou data stará?

V Praze zatím máme data za poslední 2 roky, tj. od roku 2018. V celé ČR máme data od roku 2019, tzn. všechny prodeje za rok 2019. Data pravidelně aktualizujeme. Do budoucna plánujeme dokoupit i historická data, termín ale zatím nevíme.

Jak často data aktualizujete?

Data aktualizujeme jednou měsíčně. Aktualizace nemusíte hlídat. Pokud vás zajímají změny v určité lokalitě - třeba tam, kde bydlíte, nebo kam se chcete stěhovat - nastavte si automatické upozornění. Stačí si sledovanou lokalitu uložit a my vám automaticky každý měsíc pošleme e-mail s informacemi o nově prodaných nemovitostech nebo změně průměrné ceny v okolí.

Jak to, že smíte data zveřejnit?

Katastrální úřad, správce katastru nemovitostí, je státním orgánem, a tak se na něj vztahují povinnosti plynoucí ze zákona o svobodném přístupu k informacím.  Může se k nim tedy dostat kdokoliv, ale dosud to byl dost komplikovaný proces. My jsme všechna data koupili v jednom balíku a přístup k nim zjednodušili natolik, že v nich zvládne vyhledávat každý, a to rychle a zdarma.

Cena nesedí, nebo nemohu dohledat prodej, který proběhl. Jak je to možné?

Atlas cen je stále ve fázi vývoje. To znamená, že ještě může obsahovat chybu v datech, duplicitu nebo špatné umístění puntíku na mapě. Nepřetržitě pracujeme na vylepšení, hledáme drobné mouchy, opravujeme je a chystáme řadu nových funkcí. V mnoha případech mohou být matoucí i samotné údaje z katastru a cena neodpovídá reálné hodnotě - někdy se byt oficiálně prodá za nižší cenu kvůli daňové optimalizaci, katastr také neuvádí cenu včetně DPH, které se platí při nákupu novostavby a u domů zase katastr neuvádí, jestli se prodal celý, nebo jen jeho část.

Našli jste chybu? Napište nám na tym@reas.cz a pomozte nám službu zlepšovat. Dáme vám vědět, proč k chybě došlo, a jak ji napravíme.

Jak je možné, že ceny v inzerátech jsou o tolik vyšší než vámi zveřejněné tržní ceny z katastru?

Peníze, které chce prodávající utržit, a reálná cena, kterou může na trhu dostat, bývají dvě odlišné věci. Běžný postup bývá nechat si udělat odhad od několika makléřů a porovnat ceny podobných nemovitostí na realitních serverech. Ale právě ceny, které vidíte v inzerátech, vyjadřují často spíš přání prodejce než reálnou tržní cenu. Nemovitosti s přestřelenou cenou na serverech zůstávají dlouho a buď se neprodají, nebo je prodejce nucený jít s cenou dolů.

Háček mají i částky, které slíbí někteří makléři. Realitní trh je makléři poměrně přesycený a cenotvorba je jedna z mála možností, jak mohou soupeřit. Statistiky ale ukazují, že nemovitosti s nesmyslně vysokou cenou se neprodají nebo se prodávají déle než půl roku, a pak je prodávající stejně nucený cenu snížit.


TIP
Chcete vědět, jak se liší skutečné a inzertní ceny ve vašem městě? Stačí se podívat do našeho realitního reportu.

Proč jste Atlas cen udělali?

Naším cílem je razantně zjednodušit a zrychlit proces prodeje nemovitosti. K tomu potřebujeme zpracovávat velké množství dat. A když už tato data máme, rozhodli jsme se je nabídnout bezplatně i veřejnosti. Naší dlouhodobou misí je totiž budovat bezpečnější a přehlednější realitní trh.

Jak  to, že dokážete vše nabízet zdarma?

Stojí za námi velká investiční skupina Miton, která nás již podruhé podpořila investicí. Díky nim jsme mohli Atlas cen realizovat.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny