Vše, co potřebujete vědět o výkupu nemovitostí: Průvodce od A do Z

21. května 2023Redakce

Potřebujete rychle prodat nemovitost, ale nevíte, jak na to? Výkup nemovitostí může být řešením! Ať už řešíte dluhy, stěhujete se, nebo jste zdědili nemovitost, výkup vám může usnadnit život. Ale jak to celé funguje? Je to pro vás to pravé? V tomto článku na vše odpovíme!

Prodej nemovitosti s realitním makléřem obvykle trvá měsíce, a to může být problém, pokud potřebujete peníze rychle. V takovém případě je výkup nemovitosti za hotové jedním z možných řešení.

Výkup nemovitosti: rozumná volba, když vás tlačí čas
Pro majitele, kteří se ocitli v nepříznivé životní situaci a potřebují urychleně řešit dluhy nebo například zdědili nemovitost s exekucí. Stejně tak může být řešením pro ty, kteří se stěhují do nového bydlení a současné chtějí prodat co nejrychleji.

Prodej nemovitosti za hotové má nejen dle zkušeností prodávajících jednu zásadní nevýhodu. Při výkupu dostanete za svou nemovitost přibližně mezi 65 až 75 % její aktuální tržní hodnoty. Proto je nutné před výkupem zvážit, zda nižší zisk skutečně vyváží rychlost prodeje, nebo jestli byste mohli pár měsíců počkat na lepší cenu.

Jak výkup probíhá?
Jakmile si vyberete společnost, se kterou chcete výkup nemovitosti realizovat, je postup jednoduchý. Zástupce společnosti, kterou jste si vybrali, si s vámi domluví osobní schůzku. Na té se s nemovitostí seznámí blíže a zeptá se vás na důvody výkupu a vaši představu o ceně. Následuje zaslání odhadu ceny a domluva podmínek odkupu. Případně vám v tuto chvíli může být vyplacena také peněžní záloha, to už záleží na individuální domluvě.

Po podpisu všech smluvních dokumentů vám v uvedeném časovém období budou vyplaceny peníze a vy už se vlastně o nic nestaráte.

Většina společností vám zprostředkuje veškerý servis včetně přípravy dokumentace. Jejich zástupci vás také mohou zastoupit při jednání s exekutory, věřiteli, katastrem nemovitostí nebo dalšími úřady.

Při výběru společnosti buďte opravdu obezřetní. Třebaže je trh regulovaný, je vhodné zkontrolovat si recenze a zkušenosti zákazníků na sociálních sítích. Ne každá společnosti vám nabídne individuální přístup a péči adekvátní částce, kterou díky vám vydělá.

Pozor na nereálně sliby, aneb zaručeně nejvýhodnější přímý výkup nemovitostí
Vzhledem k tomu, že je výkup nemovitosti často jedinou možností pro osoby ve finanční tísni, pohybuje se v této oblasti řada poskytovatelů s nekalými nabídkami. Ti svým klientům slibují například až 90 % z tržní ceny nemovitosti. To je ovšem nereálné.  Společnost, která výkup zprostředkuje, na sebe bere veškeré riziko. Pokud se jí vaše nemovitost z jakéhokoli důvodu nakonec nepovede prodat, na výkupu tratí právě ona. Protože na sebe vaši nemovitost převádí, je povinna zaplatit daň z nabytí nemovitosti a další náklady.

Pokud by vám společnost skutečně zaplatila 90 % tržní hodnoty, obchod by pro ni nemohl být ziskový.  

Daleko pravděpodobnější je, že vaši nemovitost schválně podcení a pak předstírá, jak moc výhodný obchod s vámi uzavírá. Proto si vždy danou společnost prověřte, ověřte si reference klientů a ujistěte se, že máte co do činění s legitimní a férovou firmou.

Zjistěte si tržní cenu nemovitosti
V každém případě se vyplatí zjistit si alespoň orientační tržní cenu vašeho bytu či domu. Prozkoumejte inzeráty a podívejte se, za kolik se prodávají podobné nemovitosti ve vaší lokalitě. Oslovte další realitní kancelář se žádostí o odhad ceny nemovitosti. Nebo si nechce nezávaznou cenovou nabídku zdarma zpracovat u nás.


Pokud znáte přesný termín, kdy peníze potřebujete, a není to v řádu dnů, vyplatí se před podpisem smlouvy s výkupní společností zvážit, zda přece nezkusit nemovitost prodat prostřednictvím Okamžité platby od Reas.cz. Stačí pár kliknutí a připravíme vám cenovou nabídku zcela zdarma.

Nechte si od nás vypracovat zdarma cenovou nabídku. Díky ní zjistíte, za kolik můžete vaši nemovitost okamžitě prodat.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny