Ceny bytů v Ostravě se drží vysoko, meziročně vzrostly o 24 %

8. dubna 2021Redakce

Průměrná cena za metr čtvereční bytu v Ostravě dosáhla v roce 2020 historického maxima a ani období koronavirové krize nemělo na vývoj cen žádný zásadní vliv. V říjnu 2020 stoupla cena dokonce na více než 29 100 Kč/m2, což je historicky nejvyšší hodnota a znamená v meziročním srovnání téměř 28% nárůst. A vysoko se drží i letos. V meziročním srovnání jsou ceny v prvních dvou měsících letošního roku vyšší o 24 %.


Chuť nakupovat byty se v loňském roce projevila napříč celou Českou republikou a nejinak tomu bylo také v Ostravě. Sice se oproti roku 2019 prodalo v celé Ostravě jen o 7 bytů více (2019 - 1560, 2020 - 1567), ale celkový objem transakcí se zvýšil o 200 milionů Kč. Nejdráž se aktuálně prodávají byty v Nové Bělé, zde cena za metr čtvereční bytu v únoru dosáhla hodnoty 45 951 Kč. Nejlevnější byty jsou aktuálně v Přívoze, zde se pohybovala únorová cena v průměru okolo 13 337 Kč/m2. Největší meziroční nárůst ceny pak zaznamenal Bělský les, cena se zde zvýšila o 94 %! Ale ceny se nezvyšovaly v celé Ostravě. Například v Dubině klesla cena za m2 bytu z 29 772 Kč, za který se prodávala loni v únoru, na letošních 20 683 Kč, což znamená více než 30% pokles.

Michal Makoš, ředitel společnosti Reas, komentuje situaci na místním trhu s nemovitostmi takto: “Byty v Ostravě patřily vždy ve srovnání s ostatními krajskými městy k těm levnějším. Ovšem i zde dochází vzhledem k velkému nárůstu poptávky na úkor nabídky k růstu ceny nemovitostí pro bydlení. K těmto zájemcům o vlastní byt se v uplynulém roce však přidali také ti, kteří chtějí v současné nejisté době své finance uložit do něčeho hmatatelného, jako pojistku proti případné inflaci a nebo zajištění na případné horší časy. Můžeme říci, že je nemovitost stále více brána jako bezpečná investice a to vše dohromady žene ceny bytů v slezské metropoli vysoko nad průměr posledních let.”


TIP
Plánujete prodat svoji nemovitost? A víte, že máte celou řadu možností, jak to udělat? Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat, abychom společně vybrali to nejlepší řešení přímo pro vás. Zdarma a nezávazně.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny