Cena za metr čtvereční bytu byla v lednu druhá nejvyšší v historii

4. března 2021Redakce

Ceny bytů se po mírném prosincovém propadu opět vrátily k růstu. Zvyšování pomáhají stále velmi výhodné hypotéky a enormně vysoká poptávka. Ta s sebou však nese také velká očekávání prodávajících. Kupci si však stále častěji vyjednají slevu. Někde i 40 %.

                                                                        Vývoj průměrné ceny za metr čtvereční


TIP
Vlastníte nemovitost a uvažujete o jejím prodeji? Získejte zdarma a nezávazně cenovou nabídku. Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat.

V lednu dosáhla cena za metr čtvereční bytu částky 49 763 Kč, což znamená 6procentní nárůst oproti minulému roku a o 12,5 % více, než v roce 2019. Už dlouhodobě platí, že ceny bytů v Česku jsou velmi vysoko, což je v absolutních číslech z pohledu zájemců nejhorší samozřejmě v Praze, kde vystoupala cena bytů v lednu na 93 678 Kč/m2. Ale také v ostatních částech republiky to není s cenami bytů rozhodně růžové, například v Brně stoupla cena za metr čtvereční meziročně o více než 20 % a aktuálně dosahuje hodnoty 72 455 Kč/m2. Ale existují i místa, kde ceny začaly klesat. Od podzimu koupí zájemci levnější byty hlavně v Moravskoslezském (24 673 Kč/m2) nebo Jihočeském kraji (32 738 Kč/m2). Michal Makoš, CEO společnosti Reas komentuje situaci následovně: “Pokud se podíváme na srovnání počtu prodaných bytů, tak v meziročním srovnání vidíme pokles téměř o 25 %. Již řadu měsíců jsme svědky situace, kdy poptávka enormně převyšuje nabídku a cokoliv se na trh dostane, pokud vůbec, je okamžitě pryč. Počty prodaných bytů tak neustále padají, ale cena naopak stoupá. Nahrávají tomu i levné peníze na bydlení od bank, kterých chtějí potenciální kupci co nejvíce a nejdříve využít. Rozhodně tedy nemůžeme v dohledné době v exponovaných lokalitách, jako je Praha a její okolí nebo dlouhodobě populární Jihomoravský kraj, očekávat jakékoliv snížení ceny.


Spolu se vzrůstající cenou roste také očekávání prodávajících. Na grafu můžeme vidět stále více se rozevírající nůžky mezi inzerovanou a skutečně realizovanou cenou. Důvodem je běžně používaná metoda “budeme inzerovat za více a pak zlevníme” a na druhé straně “zkusíme si vyjednat nějakou slevu”. Výsledkem je situace, kdy většina z bytů, které se inzerují, se za původní cenu neprodá, ovšem původní majitelé díky vysokým cenám stále netratí. V lednu se dokonce vyšplhalo očekávání prodávajících na historickou úroveň. Rozdíl činil celých 44 %!

                                                                             Rozdíl skutečné a inzerované ceny bytů

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny