Dejte si pozor na pochybné praktiky realitních makléřů. Tady je 5 nejčastějších

21. května 2019Redakce

Prodáváte nemovitost? Dejte si pozor, jakého makléře si vyberete. Realitní trh je přímo prorostlý nekalými postupy. Jejich cílem není co nejvíc vydělat klientovi, ale co nejvíc vydělat na klientovi. Pokud se setkáte s jednou z následujících praktik, raději vezměte nohy na ramena.

1. Dávají slevy za vašimi zády

Jedna z oblíbených praktik některých makléřů je domluvit se zájemci o koupi na slevě, ze které pak sami získají procenta. Vám naopak řeknou, že by za původní cenu byt nezvládli prodat. To většinou není pravda. Dobrý makléř stanoví cenu na maximální možnou výši a zvládne si vyargumentovat, proč na ní trvá.

2. Lžou o svých zkušenostech

Na trhu se pohybuje cca 15 tisíc makléřů. Přitom většina z nich neuzavře jediný obchod a po čase pokusů a omylů skončí. Ve snaze uzavřít smlouvu tak nafukují počet prodaných nemovitostí nebo léta své praxe. Dobrým znamením mohou být reference úspěšných prodejů nebo doporučení od známých.

3. Dají vám podepsat smlouvu na dobu neurčitou

Exkluzivní smlouva obvykle poskytuje dobrým makléřům jistotu klienta, kterému tak mohou garantovat kvalitnější servis. Přesto se ti špatní z nich uchylují k některým nekalým trikům, díky kterým se jim podaří vydolovat z klienta peníze, i když se jim nemovitost nedokáží prodat.

Dejte si pozor, že nepodepisujete smlouvu na dobu neurčitou, ze které se v případě beznadějně táhnoucího se prodeje můžete vyvázat jen pod pokutou.

4. Stanovují astronomické sankce za nedodržení podmínek a chtějí uhradit náklady za neprodanou nemovitost

Makléř při prodeji nemovitosti vynaloží nemálo svého času a finančních prostředků na její propagaci. Sankce za vypovězení smlouvy jsou proto na místě. Měly by se ovšem pohybovat v rozumné výši. Pokud objevíte ve smlouvě sankce v řádu statisíců, bude se jednat téměř jistě o podvod na klienta. Pakliže makléř vaši nemovitost neprodá, je to jeho chyba, nikoliv vaše. Chtít po vás hradit náklady za neprodanou nemovitost je jasný důvod pro to zařadit zpátečku.

5. Slibují nemožné

Pokud vám makléř sdělí, že má váš byt cenu o stovky tisíc vyšší, než jaký byl odhad ostatních, zpozorněte. Scénář totiž může být následující: kvůli přestřelené ceně si váš byt nikdo nekoupí několik měsíců a stane se z něj tzv. ležák. Makléř částku sníží a dostane se na reálnou tržní cenu. Bohužel byty, které jsou k mání delší dobu, ztrácejí na atraktivitě a lidé si začnou klást otázky, co je na nich asi špatně.


Najít toho správného makléře, kterému můžete doopravdy důvěřovat, bývá velmi obtížné. A ani s ním nemáte jistotu, že se vaše nemovitost opravdu prodá. Dobrou alternativou pro vás může být Okamžitá platba, která řeší veškeré problémy tradičního prodeje a díky které můžete prodat nemovitost bez starostí, za férovou cenu a s jistotou. Pro začátek pro vás máme nezávaznou cenovou nabídku zdarma. Pokud se vám bude líbit, máte prodáno.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny