Home staging v řádu minut: 7 tipů od zkušených profíků

2. října 2019Natálie Veselá

V ideálním světě by do každé nemovitosti určené k prodeji ze všeho nejdřív napochodoval odborník na home staging a pohrál si s ní tak, aby vyvolávala potřebné emoce. A dal by si na čas. Jenže co když je času málo a zájemce o koupi už téměř na cestě k vám?

Americký server Apartmenttherapy posbíral sedm jednoduchých triků, které používají home staging profesionálové k tomu, aby z každého domu nebo bytu dostali maximum. V řádu minut, či dokonce vteřin. Tady je máte.

1. Vítejte doma
Čistá neprošlapaná rohožka, hrnková kytka u zápraží nebo věneček slaměnek na dveřích dokážou divy. Homestagerka Kari George říká, že tyhle osobní drobnosti pomáhají zájemcům o koupi představit si, že se po dlouhém dni vracejí právě k těmhle dveřím.

2. Dopřejte si prostor
Vyhraďte si pět minut a lehce poštelujte nábytek tak, abyste mohli projít celým bytem a nic vám přitom nestálo v cestě. Podle Joni Rentz budou jednotlivé místnosti působit větším dojmem, pokud při pohybu po nich nemusíte nic obcházet ani přelézat. Totéž platí o doplňcích a dekoracích. Čím míň, tím líp. Schovejte všechny fotky, suvenýry a osobní dárky. „Menší množství věcí usnadňuje oku rozhodování o tom, kam se má koukat,“ vysvětluje Joni.

A pro zájemce je pak mnohem snazší si představit, že v takovém prostoru bude bydlet právě on.

3. Nevystavujte roboty
Vy už to nejspíš ani nevnímáte, ale všechny ty toastery, kávovary, mixéry, šlehače, palačinkovače a waflovače na vaší kuchyňské lince nejsou tím, na co se potenciální kupec přišel podívat. Rovněž ho nezajímá, kolik máte vařeček, obraceček, špachtliček, nožů… Nezapomeňte také sundat magnety, papíry a fotky z ledničky.

Pomozte světlu dovnitř. foto: Unsplash

4. Budiž světlo!
Jestli je váš dům nebo byt pěkně prosvětlený, ukažte to. Roztáhněte závěsy, vytáhněte žaluzie. Večer rozsviťte všechny lustry a lampičky. Ujistěte se, že všechny žárovky mají stejný počet wattů a svítí stejnou barvou světla, stínítka nejsou zaprášená a plná mrtvých much. „Tyhle drobnosti, které v každodenním běhu snadno přehlédnete, dokážou hodně,“ vysvětluje Kari. Pokud nevlastníte zrovna prosluněné království, musíte světlu dovnitř trochu pomoct. Odstraňte těžké závěsy a nahraďte je roztaženými lehkými průsvitnými záclonami.  

5. Přidejte detaily
Jistě chcete, aby vaše nemovitost před prohlídkou působila uklizeně. Ale kompletně sterilní dojem asi vyvolat nechcete. Přihoďte pár vizuálně zajímavých detailů. „Na pohovku hoďte pár barevných polštářů,“ říká Joni.

Do koupelny doporučuje pověsit nebo položit pár čistých bílých ručníků, do ložnice bílé povlečení, které „rozstřelíte“ barevným polštářkem nebo složenou vlněnou dekou.

6. Zkroťte džungli
Všichni mají rádi pokojové květiny. Jen je potřeba dávat si pozor, aby se váš byt neproměnil v indonéskou džungli. „Klíčová je umírněnost,“ radí Kari. „Pár strategicky umístěných, upravených a dobře opečovávaných rostlin dodá pokoji útulnost a osobitost.“

7. Srovnejte komínky
Máte-li doma vestavěné skříně, buďte si jisti, že se do nich při prohlídce zájemce bude chtít podívat, aby viděl, kolik skýtají prostoru. Pofackujte to trochu i v nich. Nebo minimálně v jedné „ukázkové.“ „Pamatujte si, že kupující jsou velmi zvědaví,“ upozorňuje Joni.  

Prodat nemovitost bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Nechte si od nás vypracovat nezávaznou cenovou nabídku zdarma na míru. Když se rozhodnete ji přijmout, o všechno spojené s prodejem se pak už od A do Z postarají naši specialisté.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny