Jak jsme dělali Atlas cen. Nadvakrát

8. dubna 2020Redakce

S Reasem se pohybujeme na realitním trhu. Všichni víme, že je nepřehledný. Jemně řečeno. Naším cílem je udělat z něj průhlednější místo.

Přesně proto vznikla myšlenka vytvořit Atlas cen. Mělo to být místo, kde si každý zadarmo zjistí skutečné prodejní ceny nemovitostí. Ty, které vidíte na realitních serverech, totiž bývají často přemrštěné. Jiný údaj však nemá běžný kupující nebo prodávající k dispozici. Nikde už se nedozvíte, že se byt prodal o pětinu levněji a že to kvůli nastřelené ceně trvalo rok.

„Troufám si říct, že z uživatelského hlediska to byla pecka.“

Udělat takový projekt pro nás bylo relativně jednoduché. Data z katastru jsou veřejná, ale složitě dostupná. My jsme je měli k dispozici, protože je od státu kupujeme. Jsme digitální startup se schopností rychle vytvořit uživatelsky přívětivý web. Máme chuť věci měnit. Takže jsme se pustili do práce a v únoru spustili www.atlascen.cz.

Náhled aplikace Atlas cen

Troufám si říct, že z uživatelského hlediska to byla pecka. Mohli jste se podívat, za kolik se prodaly nemovitosti za poslední rok (v Praze dokonce dva). K tomu jsme vám někdy ukázali fotky daného bytu. Proklikem do katastru jste mohli zjistit podrobnosti prodeje. Taky jste viděli, za jakou cenu byl byt inzerovaný, za kolik se pak skutečně prodal a jak dlouho to trvalo.

Neměli jsme důvod si myslet, že děláme něco špatného, vždyť na trhu už byly subjekty, kteří něco podobného dělaly, akorát za peníze a/nebo registraci. Dali jsme tedy o Atlasu cen vědět médiím a byli zvědaví, jaké články vyjdou.

Vyšly. A některé nebyly vůbec hezké. Že prý jsme zneužili data z katastru a porušujeme ochranu osobních údajů. Začala krizová komunikace, na kterou jsme nebyli připravení. Prostě nás nenapadlo, že by mohl nastat problém. Bylo to naivní a příště už budeme chytřejší.

Není vůbec příjemné číst si taková nařčení o vlastní firmě. I když jste přesvědčení, že děláte správnou věc, je těžké si nepředstavovat katastrofické scénáře. Přijdeme o důvěryhodnost? Zlikviduje nás to? Má smysl se držet své pravdy, když to může být za cenu existence podnikání? Cítíte odpovědnost za tým, víte, kolik práce vám dalo se dostat tam, kam jste. A tohle neustále stavíte proti sobě a blbě se vám spí.

Zakladatelé společnosti Reas - Michal Makoš a Hynek Husník

V téhle situaci nám kromě podpory týmu pomohly dvě věci: Pomoc od našeho investora Mitonu, co se týče právní a PR stránky věci. A taky ČÚZK.

Nezní to intuitivně, protože to byl právě katastr, který se v médiích vyjadřoval o Atlasu cen velmi ostře. Postupem času bylo jasné, že mediální přestřelku se státním úřadem nejde vyhrát. Taky to bylo celé zbytečně vyčerpávající. Požádali jsme proto ČÚZK o osobní schůzku, abychom si vyjasnili, kudy vede hranice. Na jednání jsme šli se záměrem vymyslet takovou verzi Atlasu cen, u které už nebudou spory o souladu se zákony.

„Když potřebujete realistický odhad ceny nemovitosti, měl by vám Atlas cen dobře posloužit. “

Jednání lidí z ČÚZK bylo přátelské a konstruktivní. Zodpověděli nám všechny dotazy a dali spoustu praktických rad. Jedna z nich zněla “příště přijďte dřív”, což je něco, čeho bych se do budoucna rád držel.

Současné krize, kdy trh s nemovitostmi stojí, protože se lidé nechtějí potkávat, jsme využili k práci na nové verzi Atlasu cen. Ta je stále zadarmo, bez registrace, s nejaktuálnějšími daty na trhu. Už neukazuje cenu nemovitosti, ale cenu za metr čtvereční. Přibylo filtrování bytů podle plochy nebo ceny za metr a cenová kalkulačka.

Když tedy potřebujete realistický odhad, za kolik v dané lokalitě prodáte či nakoupíte, měl by vám Atlas cen dobře posloužit. O to nám celou dobu šlo, takže by se tenhle příběh dal zařadit mezi ty se šťastným koncem.

Jaké novinky jsme pro vás připravili?

Filtrování

Pro pohodlnější brouzdání v naší aplikaci můžete nově využít filtry. Sami si můžete zvolit např. cenový rozsah, nebo výměru. Velmi malé byty mají vysokou cenu za m2 a naopak, proto je lepší odfiltrovat ty, které neodpovídají vašemu hledání.

Ceny za m2

Jsme online napojení na Katastrální úřad ČR a máme aktuální data o všech prodaných nemovitostech v celé ČR. Z těchto dat jsme schopni spočítat cenu za m2 a vše zobrazit v přehledné aplikaci.

Bezplatné hlídání cen

Vylepšili jsme hlídání cen tak, že nyní lze nastavit jakoukoliv polohu a okruh kolem ní. Není již nutné zadávat konkrétní adresu.

Cenová kalkulačka

Jsme schopni online spočítat orientační cenu nemovitosti po celé ČR. Stačí v lokalitě, kterou máte zobrazenou, zadat výměru do jednoduchého formuláře.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny