Jak napsat inzerát, který zaujme

14. listopadu 2019Redakce

Správný popis inzerátu není jen dokumentací prodávané nemovitosti. Měla by to být poutavá reklama na ni, která přesvědčí potenciálního zájemce k osobnímu kontaktu. Neměli byste tak skončit u uvedení dispozice nemovitosti, eventuálně její lokality. Je třeba zmínit vše, co by mohlo potenciálního kupce zajímat. Špatně popsané inzeráty jsou totiž předem odsouzeny k neúspěchu.

„Prodám krásný byt 2kk, 55 m2 s balkonem do vnitrobloku, v osobním vlastnictví v atraktivní lokalitě v blízkosti metra a obchodního centra.“ Tak přesně takhle by popis vypadat neměl.

Při psaní inzerátu je vhodné zvolit systém obrácené pyramidy. Začít od základních informací a postupně se dostávat k podrobnostem, které mohou být pro potenciálního zájemce rozhodující. Váš inzerát musí být samozřejmě pravdivý, podrobný a nesmí zamlčovat důležité informace. Myslete také na to, že některé inzertní servery nedovolují používání superlativ, kapitálek ani zvýrazňování.

1) Základní informace

Uveďte dispozice a výměru nemovitosti, zda má terasu, balkon nebo lodžii (nezapomeňte upřesnit jejich rozměry), v případě bytu, v jakém patře a z kolika se nachází a zda se jedná o panelový či cihlový dům, při prodeji osobního domu nevynechejte informace o rozloze pozemku. Zmiňte, v jakém je vlastnictví, k družstevnímu vlastnictví doplňte výši anuity a jestli je možný převod do osobního vlastnictví. V neposlední řadě informujte, zda a kdy nemovitost prošla rekonstrukcí a celkový stav bytového domu. Pokud má nemovitost nějaké vady, nesnažte se je zamlčet a buďte upřímní. V budoucnu by stejně vyšly najevo.

2) Doplňující informace

Věnujte pozornost podrobnějšímu popisu místností, jejich rozloze, orientaci vůči světovým stranám a pokud máte z okna obýváku krásný výhled do parku, nezapomeňte jej zdůraznit.
Zaměřte se na vybavení. Důležité je zmínit, zda prodáváte dům či byt s kuchyňskou linkou a jaké spotřebiče jsou v ceně, jestli je v koupelně sprchový kout nebo vana a zda jsou koupelna a WC samostatně či nikoli. Uveďte také způsob, jakým je nemovitost vytápěna, z jakých materiálů jsou podlahy, zda se jedná o parkety, dlažbu a podobně. Nezapomeňte dodat energetický štítek nemovitosti.

3) Občanská vybavenost

Nemovitost prodává i její okolí. Proto se zamyslete nad tím, co je v dané lokalitě zajímavé a užitečné a jak by mohl váš kupující chtít trávit svůj volný čas. Například v Praze je problém s parkováním – uveďte, zda patří k domu garáž, v blízkosti je neplacené parkoviště nebo máte stání před domem. Samozřejmostí je zmínit dostupnost MHD a občanskou vybavenost, tedy zda se v blízkosti nachází školy, školky, obchod, restaurace, lékárna či nemocnice. Nachází se v blízkosti sportovně relaxační centrum, cyklostezka, bazén nebo dětské hřiště? Zdůrazněte to. A pokud máte příjemné sousedy nebo milou komunitu, bude to pro váš inzerát pomyslná třešnička na dortu.

Jak má vypadat správně napsaný inzerát?

Krásný byt 3+kk o ploše 65 m2 s terasou 5 m2 v 5. patře šestipatrového cihlového domu s výtahem v atraktivní lokalitě na pražském Braníku. Ideální pro pár nebo rodinu.

Dům prošel v roce 2014 celkovou rekonstrukcí a jeho obyvatelé mají k dispozici kočárkárnu, kolárnu i sušárnu na prádlo.

Okna jsou orientovaná na východ, takže vás ráno probudí slunko, aniž by vám odpoledne pražilo do oken.

Byt se skládá z chodby se dvěma vestavěnými skříněmi, z nichž v jedné je schován plynový kotel pro ohřev vody k topení. Z chodby se vchází do koupelny a na samostatnou toaletu, do ložnice a do obývacího pokoje s kuchyňským koutem. Z obývacího pokoje se vchází do druhé ložnice a na terasu (která je pro obývák a druhou ložnici společná).

V bytě je nová kuchyňská linka z kamenné desky s vestavěnými spotřebiči, indukční varná deska, digestoř, elektrická trouba, myčka na nádobí, lednice a mrazák. V koupelně je sprchový kout a umyvadlo.

V pokojích je krásná dubová podlaha, chodbu, koupelnu a WC pokrývá dlažba. V bytu se nenacházejí prahy, takže jsou podlahy skvěle udržovatelné.  K bytu patří sklep a garážové stání.

V bezprostřední blízkosti bytu se nachází veškerá občanská vybavenost: obchody, drogerie, lékárna, základní škola, školka, praktický lékař, pošta, rekreační areál a množství kaváren a restaurací. Prakticky za rohem je cyklostezka. V docházkové vzdálenosti dojdete na autobus nebo tramvaj, na metro B a C se MHD dostanete do 10 minut, na metro A za 15 minut.

Byt je v osobním vlastnictví, možný financovat hypotékou. Ukazatel energetické náročnosti: C. Vřele doporučujeme.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny