Jak prodat nemovitost při rozvodu

16. prosince 2020Redakce

Prodej vašeho domova a rozvod jsou jedny z nejvíce stresujících událostí, ke kterým může v životě dojít. Existují však způsoby, jak tento velký tlak zmírnit.

Pokusit se udržet nemovitost, pokud jeden z partnerů odejde, může být velmi obtížné - převod hypotéky, snaha získat dostatek peněz na vyrovnání a dokonce i běžné měsíční náklady na bydlení, které najednou platí místo dvou jen jeden, mohou jen přilít olej do ohně stresu. Nejjednodušší a nejčastější způsob, jak začít znovu, je prodej majetku, který vlastníte společně a rozdělení výnosů z něj. Pokud jste se tedy rozhodli prodat dům či byt v rámci rozvodového řízení, poslední věcí, kterou budete chtít, je mít před sebou ještě dlouhý a vyčerpávající proces prodeje.


TIP
Potřebujete prodat nemovitost kvůli rozvodu? A nechcete s tím mít žádné starosti a vaším cílem je prodat rychle a za férovou cenu? Získejte online bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost prodat. Stačí vyplnit formulář.

Sepsali jsme tedy šest nejlepších tipů, jak prodat nemovitost kvůli rozvodu co nejrychleji a nejsnáze.

Definujte své priority - společně


Zkuste se se svým ex-partnerem dohodnout, za kolik můžete nemovitost prodat, aby obě strany byly v dostatečně pohodlné finanční situaci. Nezapomeňte také zohlednit náklady na právní zastoupení, abyste se vyhnuli nepříjemným a drahým překvapením.

Připravte se na možnost, že abyste prodali rychleji, budete se muset smířit s nižší částkou - ovšem je třeba si uvědomit, že právě ta vám pomůže, abyste mohli začít znovu každý zvlášť. Ke stanovení reálné ceny bytu můžete použít například Atlas cen; mít představu o částce vám pomůže při jednání s kupujícími a realitními makléři a ochrání vás před přijetím až příliš nízké nabídky. Je to také dobrý nápad ve chvíli, když procházíte rozvodovým řízením a rozdělujete si majetek - můžete se oba cítit dobře, že jste měli nezávislý znalecký posudek, a ne jen nějaké nereálné odhady nebo domněnky.

Pokud se rozhodnete prodávat nemovitost s makléřem, vyberte si takového, který má s těmito případy zkušenost. Vyhnete se tak jednání s někým necitlivým nebo s někým, kdo vám bude slibovat nadhodnocenou částku, jen aby získal obchod, ale vy pak budete na prodej čekat řadu měsíců, což celý proces značně a zbytečně komplikuje.

Ochraňte se


Proces prodeje není vždy snadný nebo rychlý. Pokud stále bydlíte v nemovitosti a ta není napsaná na vaše jméno, stojí za to kontaktovat právního zástupce, aby se vám nestalo, že váš bývalý partner nemovitost prodá, aniž by vás na to upozornil. Doufáme, že to nebude nutné, ale je důležité chránit se i preventivně.

Připravte nemovitost na prodej


Jeden nebo oba jste se již možná odstěhovali z domova, který prodáváte. Pokud je to váš případ, může být pro vás jednodušší připravit nemovitost na prohlídky, protože můžete prostor odosobnit snadněji, než byste mohli, pokud byste tam měli stále všechny své věci. Pokud v nemovitosti však stále bydlíte, může být užitečné najmou si stěhovací společnost, aby vaše nepotřebné věci uložili někam do skladu, což vám také pomůže zkontrolovat a ochránit váš majetek. Pokud spolupracujete s makléřem, poraďte se s ním, jaké možnosti máte a jak nejlépe nemovitost na prohlídky připravit.

Nezmiňujte rozvod

Nákup od rozvedeného páru může některé kupce odradit, takže je nejlepší o tom pomlčet, pokud na to nepřijde řeč. Mohou totiž předpokládat, že budete trvat na tak vysoké ceně, abyste si zajistili dvě nová místa k životu, a často se také vyskytují komplikace, protože nedostatečná komunikace mezi bývalými partnery zpomaluje proces, např. když se jednomu z nich nelíbí postup prodeje nebo se neshodnou ohledně ceny. Také vás může znevýhodnit, pokud potenciální prodejci vědí, že se rozvádíte, a budou tedy správně předpokládat, že toužíte uzavřít obchod co nejdříve - mohou tedy nabídnout nižší než kupní cenu, protože vědí, že ji pravděpodobně přijmete, jen abyste měli vše za sebou.

Pokud se vás však již potenciální kupující zeptá, neměli byste lhát, ale dělejte, co můžete, abyste snížili riziko - například tím, že se jedna nebo obě strany při rozvodu nastěhují k rodině nebo do pronajatého ubytování, aby nebyli pod tlakem - uklidníte tak potenciální kupující, že děláte, co můžete, aby celý prodej proběhl v klidné atmosféře a bez komplikací.

Peníze na prvním místě


Předem projděte všechny náklady spojené s prodejem vašeho domova a také to, jak si tyto náklady rozdělíte. Pokud jste po rozchodu pokračovali v placení účtů a hypotéky, předtím, než prodej proběhne, je třeba to vzít tyto platby v úvahu při rozdělení výnosů z domu. Snažte se zůstat otevření a přímočaří - oba chcete, aby prodej vašeho domu byl co nejrychlejší, takže si vše předem naplánujte a mějte od začátku jasno v tom, kdo má co při prodeji domu na starosti.

Těšte se na nové začátky


Je známo, že prodej vašeho domova a rozvod jsou jedny z nejvíce stresujících událostí, kterými můžete během života projít. Přesto je důležité neupadat do beznaděje a těšit se na další fázi - výběr nového domova. Zatímco vzpomínky mohou být smutné, výběr nového domu či bytu, který odráží váš vkus a potřeby, může být skvělým začátkem něčeho úžasného. Zkuste si užít prohlídky různých typů nemovitostí v různých oblastech založených výhradně na tom, co chcete - dopřejte si, že nemusíte dělat kompromisy a vězte, že čím dříve se vaše nemovitost prodá za slušnou cenu, tím dříve můžete jít dál.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny