Jak si poradit s emocemi při prodeji vašeho domova

27. listopadu 2020Redakce

Říká se: „Domov je tam, kde je vaše srdce.“ A prodej milovaného domova může vyvolat pocit, že roky vzpomínek a sousedských přátelství jsou nenávratně pryč. Navíc pokud prodej vaší nemovitosti zahrnuje i změnu životního stylu, každý malý problém během celého procesu může působit jako sůl v ráně.

Karolína Rajská, účetní v malé poradenské firmě, prodala svůj byt v Karlových Varech v březnu 2019 kvůli rozvodu. A zažila během toho hodně frustrace a hněvu. "Deadliny se neustále kupily, měla jsem pocit, že to nikdy neskončí," říká. "To, co měl být poměrně snadný prodej jak z hlediska administrativy i logisticky, se nakonec ukázalo jako zbytečně komplikované a náročné na čas i nervy."

Prodej vašeho domu nebo bytu může být hořkosladký, pokud se stěhujete do většího, blíže k rodině nebo měníte působiště kvůli slibné nové práci - získáváte něco lepšího, i když ztrácíte milovaný domov. V ostatních případech může být prodej domova spíše znepokojující, například pokud truchlíte nad zásadní životní změnou nebo je stěhování vynucené nepříjemnými okolnostmi.

Laura Koptová, zdravotní sestřička, prodala v roce 2019 svůj dům na předměstí Pardubic, aby se mohla přestěhovat do velkého bytu v Praze. Získala méně starostí s údržbou a docházkovou vzdálenost do nové skvělé práce. Ale emoce ji stejně dostihly, když byl čas naposledy se rozloučit s bývalým domovem. "Nedá se zapomenout na dům, ve kterém jste bydleli, když byly vaše děti miminka," říká. "Ale směju se, když pomyslím na poměrně velkou pravděpodobnost, že v některých škvírách mohou být ještě nastrkaná autíčka nebo plastelína za topením.

Albert Novotný, datový analytik, prodal svůj dům v Ostravě v květnu 2020 po rozvodu. "Cítil jsem velkou nostalgii při opouštění jediného domova, který můj syn kdy poznal, a jediného místa, kde jsem žil více než dva roky od chvíle, kdy jsem se jako vysokoškolák odstěhoval od svých rodičů," říká. "Ale největší emocí byl jen stres."

Protože samotné prohlídky domu s malým dítětem a domácími mazlíčky byly samy o sobě velkou komplikací, rozhodl se Albert ocenit dům agresivně. Stanovil cenu o půl milionu nižší, než byl odhad, a pár hodin po vystavení inzerátu měl už dvě nabídky, z nichž jednu obratem přijal. "Ztráta peněz stála za to, aby mi zachránila zdravý rozum," říká. "Ale vím, že ne každý má takovou možnost, aby mohl zvolit takový způsob, ale jako rodič, který si chce ochránit soukromí, jsem byl více než ochotný zaplatit za rychlý prodej."

Pak je tu ovšem také možnost, že se budete cítit připoutaní k vašemu domovu kvůli celé té době a práci, kterou jste vynaložili na jeho vylepšení. Možná cítíte, že váš domov je součástí toho, kým jste, takže při jeho prodej vám připadá, jako byste s ním ztráceli kousek své vlastní identity. V jiných případech, při finančních potížích, může způsobit, že prodej budete považovat za svůj neúspěch, při kterém je těžké se od něj odpoutat a souhlasit s dohodou.

Prodej nemovitosti jako emocionální koktejl

Samotný průběh prodeje může být nepředvídatelnou a emotivní horskou dráhou. Existují specifické části celého procesu, kdy je větší pravděpodobnost vzplanutí emocí.

Rozhodování o prodejní ceně. Domov plný vzpomínek může mít pro vás vysokou hodnotu a kvůli tomu budete mít tendence nastavit vysokou cenu. Vaše cena by však měla být stanovena na základě měřitelných atributů, nikoliv na počtu autíček ve škvírách.

Příprava na prodej. Když začnete balit své věci a připravovat dům na prodej, mohly by vás zaplavit vzpomínky, které jste si vytvořili v každé místnosti. Zkuste si dopřát čas navíc na přípravu, abyste se mohli zastavit a přemýšlet, kdy to budete považovat za nutné. Nakonec je vaším hlavním cílem schovat osobní věci a minimalizovat množství dekorací ve vaší domácnosti. Výsledkem má být, že každý, kdo přijde na prohlídku, by měl být schopen představit si, jak tam žije.

Spolupráce s kupci. Potenciální kupující nemusí mít z vašeho domova stejný pocit jako vy. Možná je zaslechnete, jak komentují malou kuchyň. Mohou s vámi sdílet plány, se kterými nesouhlasíte. Realita je však taková, že potenciální kupci mají své potřeby a touhy, které pro ně něco znamenají, a doufají, že najdou domov, který vyhovuje jejich kritériím.

Trpělivost při jednání. Očekávejte vyjednávání. I když jste podepsali smlouvu, mohou existovat nepředvídané události a důvody, proč by dohoda mohla padnout. A podpisem to rozhodně nekončí, čeká vás celá řada nepříjemných administrativních úkolů. I když tento proces může být nervydrásající, je dobré si uvědomit, že tím prochází každý den mnoho majitelů nemovitostí a bohužel je to nedílnou součástí tradičního způsobu prodeje.

Pracujte se svými emocemi spíše než proti nim

I když samotná zkušenost s prodejem může být velmi stresující, je možné si během celého procesu uvědomit své emoce, abyste se na ně mohli připravit.

Přijměte své pocity. Pochopte, že emoce budou během prodeje kolísat. Vymlouvající se kupující nebo zbytečné prohlídky neberte osobně, je to součást procesu. Je však důležité klidně a uvážlivě přistupovat k jakýmkoliv problémům.

Najděte svá slabá místa. Když budete vědět, co je pro vás v průběhu prodeje důležité, můžete se pokusit zabránit tomu, aby tyto faktory ovlivnily vaše rozhodnutí. Například můžete mít představu rodiny, která se přestěhuje do vašeho domova. To by vás mohlo přesvědčit k přijetí nabídky od někoho, o kom si myslíte, že využije váš domov naplno, i když ostatní nabízejí více peněz, ale vy vlastně nevíte, co by s ním mohli udělat, jakmile budou mít v ruce klíče. Uvědomte si proto tyto emoce a jejich vliv na vaše rozhodnutí přijmout nebo odmítnout nabídku.

Buď trpěliví. Prodej nemovitosti tradičním způsobem může trvat týdny, měsíce nebo déle. I když máte uzavřenou smlouvu, mohou vám situaci zkomplikovat věci jako odhady a žádosti o hypotéky. Je velmi běžné, že se emoce, jako je frustrace a strach, objevují po celou dobu cesty, zvláště pokud je dlouhá. Je dobré mít časovou rezervu a počítat s tím, že vše může trvat i dvakrát déle, než jste si mysleli.

Shrnutí

I když víme, jak těžké může být prodat váš domov, uvědomte si, že s touto změnou přijde také mnoho dobrého na novém místě - plném smíchu, dobrých časů a sladkých vzpomínek. Například paní Koptová to má do práce jen pár minut a navíc to má blíž ke svým dětem.

To uspokojení ze skvělé práce a úsměv při každé návštěvě stojí za to,“ říká. "Myslím, že největším překvapením, které přišlo s novým místem, je to, jak rychle se v mém novém životě upevnil pocit domova," vysvětluje.

Prodej nemovitosti je jedním z největších finančních a emocionálních rozhodnutí, která učiníte. Když budete vědět, jak emoce ovlivňují vaše rozhodování, můžete se na celý nápor připravit a zvládnout ho bez větší újmy.”


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku na prodej online. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost obratem prodat a vyhnout se tak tradičnímu stresu s hledáním kupce nebo prohlídkami. Stačí vyplnit formulář a o zbytek se postaráme my.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny