Jak správně stanovit prodejní cenu nemovitosti

10. prosince 2019Redakce

Rozhodli jste se prodat svůj dům nebo byt. Otázka ale zní: Za kolik? Když to přeženete, nemovitost se neprodá. Když ji naopak podhodnotíte, zbytečně se připravíte o zisk. Poradíme vám, jak spočítat optimální prodejní cenu.

Kde začít

Správná cenotvorba má velký vliv na rychlost a celkový průběh prodeje. Pro prvotní orientaci můžete využít kalkulačku na stránkách realitních kanceláří, ale mějte na paměti, že výsledky jsou velmi orientační, protože kalkulačky vycházejí z velmi malého množství dat. Další možností je znalecký odhad, ale to není úplně levná záležitost, a navíc nekopíruje reálné kupní ceny na trhu.

Nastavit správně cenu prodávané nemovitosti je věda

Kde dělají lidé nejčastěji chybu

Většina lidí stanovuje cenu tak, že si nechá udělat odhad od jednoho dvou makléřů a porovná ceny nemovitostí ve svém okolí, které se právě prodávají na realitních serverech. I když se tento postup zdá logický, má svoje úskalí. Ceny, které vidíte v inzerátech, vyjadřují často spíš přání prodejce, kolik by rád dostal. Jenže nemovitosti s přestřelenou cenou na serverech zůstávají dlouho a buď se neprodají, nebo je prodejce nucený jít s cenou dolů. Nemovitosti s rozumně nastavenou cenou se prodají rychleji, a tak se na serveru dlouho neohřejí. To, co vidíte v nabídce, jsou tak často neprodejné “ležáky,” které mají příliš vysokou cenu.

Háček mají i částky, které vám slíbí makléři. Realitní trh je poměrně přesycený makléři a jedna z mála možností, jak mohou mezi sebou soupeřit, je navýšit částku, za kterou vám nemovitost slíbí. Je větší šance, že si plácnete s makléřem, který vám nabídne o 300 tisíc víc. Proč to nezkusit, říkáte si. Statistiky ale ukazují, že takové nemovitosti se prodávají déle než půl roku a pak je prodávající stejně nucený cenu snížit. Chcete-li prodat rychle, není to ta nejlepší cesta.

Dejte si záležet, správná cena má na průběh prodeje snad největší vliv

Jaký je tedy správný postup?

Jak odhadnout skutečnou cenu co nejpřesněji? Potřebujete více zdrojů dat ve statisticky významném množství. Jedním z nich mohou být prodejní inzeráty, které je ale třeba brát z rezervou, jak jsme si vysvětlili výš. Dalším jsou pak data z Katastru nemovitostí, který obsahuje prodejní ceny z kupních smluv - tedy za kolik se nemovitosti reálně prodaly. Tato data jsou ale pro běžného uživatele zpoplatněná.

My vám to spočítáme - a zadarmo!

Cenová nabídka Reas zohledňuje byty ve vašem okolí a reálné částky z katastru nemovitostí, za které se prodaly, rozdíly mezi vaším bytem a ostatními prodanými byty, jako jsou dispozice, velikost, stav a další podstatné detaily. Dalším faktorem, který používáme v kalkulaci, je průměrná cena za m2 v okolí vašeho bytu. Cenovou nabídku vám připravíme zcela nezávazně a zdarma.

Stačí vyplnit pár detailů o vaší nemovitosti.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny