Kdy je ten pravý čas prodat nebo koupit nemovitost

5. listopadu 2020Redakce

Do budoucnosti nevidíme, ale poradíme vám, jak udělat ve správný čas to správné rozhodnutí.

Ideálně načasovat nákup nebo prodej nemovitosti je náročnější, než se zdá. Lidé tyto kroky obvykle dělají kvůli nové životní etapě nebo financím a prognózy ekonomiky a trhu bývají až druhořadé. Kupující i prodávající si však často kladou otázku: „Kdy je nejlepší čas na nákup nebo prodej?“

Pokud se však máte možnost rozhodnout, kdy na realitní trh vstoupíte, měli byste vzít v úvahu několik aspektů.

Každé místo je jiné

Již neexistuje jeden národní trh s nemovitostmi nebo předpověď, jako tomu bylo před 30 lety. A to, že ve zprávách čtete a slyšíte každý týden příběhy o tom, jak nemovitosti docházejí a ceny rostou raketovou rychlostí, ještě to neznamená, že se to děje ve vašem okolí. Ve skutečnosti se nabídka a poptávka na realitním trhu může v rámci stejného kraje značně lišit. Jedno město může vykazovat rekordní nedostatek bytů, zatímco další, 50 km daleko, má nadbytek příležitostí. Pokud chcete nakupovat nebo prodávat, věnujte čas tomu, abyste zjistili, jak je to u vás.


TIP
Pro zjištění, jak se pohybují ceny ve vašem městě, využijte cenový hlídač.

Na úrokových sazbách záleží

Většina lidí potřebuje na koupi domu hypotéku a hlavním faktorem, který o jejich pořízení rozhoduje, jsou úrokové sazby. V poslední době můžeme najít sazby rekordně nízké. Ale i když dnes možná žijeme v době 2 nebo 3 %, pamatujte, že ještě před deseti lety byla běžná úroková sazba 6 % nebo vyšší. Není tedy neobvyklé, že se pro koupi nemovitosti nyní rozhodují lidé, kteří by dříve na hypotéku nedosáhli a nyní mají strach ze zvyšování. Je tak velmi pravděpodobné, že když se sazby začnou opět zvyšovat (a ony budou), potenciálních kupců bude ubývat, ale nabídka nemovitostí zase růst.

Roční období se mění

Jaro bylo tradičně hlavní sezónou prodeje nemovitostí. Kvetou květiny, tráva se opět zelená, po zimě se vše probouzí a nemovitosti se ukazují v nejlepším možném světle. Rodiče s dětmi školou povinnými zásadně mění nemovitost na jaře nebo v létě, aby děti přes prázdniny zvykly a mohly v září začít v nové škole. I když je jaro stále silnou prodejní sezónou, v současné internetové době kupující hledají nemovitosti on-line každý den, bez ohledu na roční období, a transakce probíhají od Nového roku do Štědrého dne. Pokud máte nemovitost k prodeji a nepotřebujete ji prodat ihned, zvažte to v tradičně „vypnutém“ období, tedy na podzim a v zimě. Na prodej bude méně domů, což znamená menší konkurenci. Nepokoušejte se tedy načasovat vstup na trh na základě zastaralých předpokladů o ročních obdobích. Důležitější je ukázat svůj domov v nejlepším možném stavu a zvolit správnou cenu. Pokud má správnou cenu a prezentuje se dobře, prodá se kdykoli.

Peníze nejsou všechno

Pokud by byl nákup nemovitosti čistě finanční záležitostí, pak bychom viděli, jak by se na realitní trh vydávali pouze ti, kteří mají dostatek úspor a stabilní zdroj příjmů. Existují však i zažité zvyklosti a emocionální aspekty. Často tak můžeme vidět, že o koupi nemovitosti mají zájem i ti, pro které by byl nájem daleko lepší volbou - uvažují o změně práce a hrozí jim nekonečné dojíždění, jejich manželství není stabilní nebo stárnoucí rodiče žijí na druhé straně republiky a nebude se o ně mít kdo starat. Pronajímání a udržování současného stavu je naprosto přijatelné, pokud existuje možnost, že ve vaší budoucnosti nastane nejistota. I když tito kupující mohou v případě problémů byt či dům zase prodat, může to znamenat spoustu zbytečných starostí a velkou ztrátu času a peněz. Lidé často unáhlený nákup nemovitosti argumentují tím, že by v budoucnu mohla její cena výrazně stoupnout. Aktuální situace však ukazuje, že i když se zdá, že ceny budou už jen růst do nečekaných výšin, může nastat něco, co celým trhem zásadně zatřese. Pokud si myslíte, že na nákup nemovitosti je ten správný čas, udělejte si průzkum a jednejte rozvážně. To stejné platí pro prodej. Někdy nejsou ta nejtradičnější řešení ta nejsprávnější a je třeba prozkoumat všechny možnosti.

Pokud cítíte, že je ten správný čas prodat nemovitost, prozkoumejte, jaký způsob prodeje by pro vás byl ten nejvhodnější, stačí jen vyplnit formulář a získat bezplatnou a nezávaznou nabídku.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny