Kolik stojí odhad nemovitosti

22. září 2021Redakce

Pokud se chystáte prodat byt, dům nebo třeba pozemek, nebo se naopak chystáte, že jej budete vlastnit, ať již díky koupi nebo daru, nastane dříve či později chvíle chvíle, kdy bude nutné zajistit odhad ceny. Hodnotu nemovitosti budete potřebovat vědět ve chvíli, kdy si chcete vzít hypotéku, dělíte majetek nebo jste naopak něco zdědili. Připravili jsme pro vás článek, díky kterému zjistíte, kolik stojí odhad ceny nemovitosti.

S odhadem ceny nemovitosti jsou však spojeny i další časté dotazy. Jsou všechny odhady stejné? Stačí vám ten, co udělá makléř pro hypotéku a potřebujete odhad od odborníka, když chcete prodat sousedovi kus zahrady? Nejběžnější situace, kdy potřebujete odhad ceny nemovitosti, a jejich specifika, jsme shrnuli do tohoto článku.


TIP
Plánujete prodat svoji nemovitost? A zajímá vás, jaké máte možnosti? Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat, abychom společně vybrali to nejlepší řešení přímo pro vás. Zdarma a nezávazně.

1. Znalecký posudek (soudní odhad)

Jedná se o nejodbornější druh odhadu a jak už název napovídá, vždy jej musí udělat znalec. Tímto znalcem se může člověk stát pouze pokud jej jmenuje ministerstvo financí nebo soud (v souladu se zákonem č. 36/1967 Sb. o tlumočnících a znalcích). A právě u soudu tento posudek budete potřebovat nejčastěji. Soudní odhad totiž předkládáte při různých druzích sporů - rozvod, exekuce, majetkový spor, insolvence apod. Tento posudek využijete také v případě darování nemovitosti nepříbuzným v přímé linii nebo pro účely finančního úřadu při výpočtu daně z prodeje nemovitosti. Cena takového odhadu se liší dle rozsahu práce, každý ze znalců má vlastní ceník, ze kterého vychází. V průměru se pohybuje u bytů kolem 3 000 Kč, u domů pak minimálně dvojnásobek (u velkých nemovitostí nebo průmyslových budov to mohou být však až desetitisíce). Rovněž záleží na tom, jakou metodiku odhadce při posuzování hodnoty používá (oceňovací předpis/tržní cena) a jaké podmínky na místě během provádění odhadů panují (standardní stav/ztížený stav).

2. Bankovní odhad

Tento typ odhadu budete potřebovat, pokud plánujete nákup nemovitosti na hypotéku. V tomto případě bude banka vyžadovat doložení odhadu ceny bytu či domu, který chcete koupit. Potřebuje ho jako pojistku pro chvíli, kdy by se náhodou stalo, že nebudete schopni úvěr splácet - banka tak nebude při případném prodeji tratit. Bankovní odhad zpravidla vypracovává znalec, který má s bankou smlouvu, a nebude vás pravděpodobně u většiny bank nic stát (ale nemusíte se bát, že by takový odhadce cenu zkreslil ve váš neprospěch, nebývá totiž zaměstnancem banky, ale pouze smluvním partnerem a často pracuje pro více institucí naráz, takže je opravdovým a nestranným odborníkem). Výše tohoto odhadu pak bývá zpravidla nižší, než odhad ceny tržní, cca o 10-20 %.

3. Tržní odhad

S tímto odhadem se setkáte nejčastěji. Tržní cena, často nazývaná i jako cena obvyklá, uvádí, za kolik je možné za stávající situace a ve stejné lokalitě podobnou nemovitost prodat. Tento odhad je důležitý jak pro kupujícího, tak pro prodávajícího, protože jen tak oba zjistí, zda jedna strana není zvýhodněna a druhá naopak nedostane například předražený byt, nebo naopak neutrží zbytečně málo.

Jaké faktory ovlivňují tržní cenu?

Nejvíce záleží samozřejmě na lokalitě, ve které se vaše (vlastní nebo budoucí) nemovitost nachází, s atraktivnějším místem pochopitelně roste i cena. Rovněž má velký vliv dopravní obslužnost a občanská vybavenost. A v neposlední řadě také stav samotné nemovitosti, rozloha a u budov také stáří - s tím se pojí celá řada drobností, které mají na cenu vliv, jako je rekonstrukce, podlaží, orientace, dispozice, apod.

Kolik vás to bude stát?

Přesnou odhadní cenu nemovitosti dokáže vypočítat jenom zkušený odborník. Stanovit správnou tržní cenu je umění, které přichází se zkušenostmi, znalostí dané lokality, preferencí kupujících atd. Pokud jste se rozhodli prodávat svoji nemovitost s makléřem, máte vyhráno. Dobrý realitní specialista dokáže poměrně přesně odhadnout cenu nemovitosti tak, aby odpovídala aktuální situaci na trhu, reflektovala minulost a počítala s budoucím vývojem. Taková služba je obvykle započítána již v samotné provizi realitního makléře, takže za odhad nezaplatíte nic navíc.


INFORMACE
Ceny odhadu se liší dle toho, zdali se jedná o byt, nebo dům. Služby odhadce v případě bytu vychází na přibližně 3000 až 4000 Kč. U domu se cena může pohybovat od 5000 Kč a výš..

Samozřejmě se můžete do odhadu pustit také sami a zdarma, ale bude potřeba opravdu pečlivě prozkoumat nejen inzerci a cenové mapy, ale také zabrousit do podrobnějších informací a plánů, které se s vaším domem či bytem pojí, například z katastru nemovitostí. Jako dobrý základ vám může posloužit nezávislý online odhad zdarma.

Mějte však na paměti, že stanovení té správné tržní ceny je u prodeje klíčové, pokud cenu nadhodnotíte, stane se z ní neprodejný “ležák”, pokud se budete držet nízko, zbytečně proděláte.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny