Rekonstrukce panelového bytu? Rozhodnutí, které za to stojí.

1. března 2022Tereza Vagová

Zdědili jste panelový byt a uvažujete nad rekonstrukcí a následným zpeněžením, nebo si Váš stávající domov poslední rekonstrukci už ani nepamatuje a původní dispozice je pro Vaši rodinu nevyhovující?

Zachovejte klid. Nejste první ani poslední, kdo podobnou situaci řeší. Je důležité mít plán a zodpovědět si několik otázek, jako například rozsah rekonstrukce, finance vymezené na samotnou přestavbu, ale také zda-li budete vše řešit po vlastní ose, nebo si k celé věci přizvete odborníka.

Lepší vzít to od podlahy

Panelové byty jsou známé především díky svým umakartovým jádrům a menším, striktně odděleným místnostem, díky kterým může celá nemovitost působit stísněným dojmem. Řešením může být zbavit byt přebytečných stěn, celý prostor tím otevřít a provzdušnit.

Pokud skutečně bojujete o každý metr čtverečný, nebojte se jádro zbourat. Vytvoříte tím prostor pro lepší uspořádání bytu. Zároveň díky instalaci bezvaničkového sprchového koutu bude celá místnost poté působit kompaktnějším dojmem.

Obecně platí, že u místností, kde je vyžadováno soukromí, jsou rámci šetření místem dobrou volbou například posuvné dveře s pouzdrem, které může být zabudováno přímo ve stěně.  

Úskalím panelových bytů bývá nedostatek úložného prostoru, na který lze vyzrát promyšleným úložným stěnovým systémem. Cílem je vybudovat komfortní a přesto funkční prostředí. Pročištění celého prostoru docílíte také použitím jednotného barevného konceptu bílé výmalby. Interiér doporučujeme ladit do maximálně dvou světlých odstínů a jednoho teplejšího - ideálně dřeva. Nemovitosti tím dodáte na útulnosti.

Strašák jménem finance

Bavme se o situaci, kdy jde o kompletní rekonstrukci včetně přestavby nenosných příček, vybourání jádra a opravu omítek. Přestavba si žádá také výměnu podlahových ploch ve společných prostorách a v předsíni, koupelně a na WC položení nové dlažby a obkladů. Výsledná cena rekonstrukce závisí na mnoha faktorech, mezi ně patří například pořizovací cena použitých materiálů, spotřebičů a také jestli se rozhodnete pro přestavbu na klíč, nebo se do celé rekonstrukce vrhnete svépomocí.

V průměru za kompletní rekonstrukci na klíč bytu 3+1 zaplatíte mezi 550.000 - 900.000 Kč. Vyplatí se počítat s rezervou na nepředvídatelné práce a dodělávky, které se objeví zpravidla vždy. Pro lepší představu o hodnotě nemovitosti, doporučujeme nechat si na našich webových stránkách vyhotovit zdarma odhad nemovitost, a to jak před započetím samotné rekonstrukce a tak i po jejím dokončení.

Pro lepší představu přikládáme podrobnější rozpis úkonů, které Vás při celkové rekonstrukci neminou a také orientační ceník. Ceny jsou uzpůsobené panelovému bytu 3+1 o výměře cca 60 m2.

  • Demolice přebytečných stěn, bourání pův. bytového jádra - 19.000 Kč
  • Elektřina (kompletní rozvody, zásuvky, vypínače) - 90.000 Kč
  • Podlahářské práce - 80.000 Kč
  • Obkladačské práce v koupelně a na WC - 40.000 Kč
  • Sádrokartonové podhledy, izolace - 45.000 Kč
  • Práce instalatéra (odpady, plynařské práce vč. sanity) - 75.000 Kč
  • Zednické práce (vyzdění jádra, omítky vč. penetrace) - 72.000 Kč
  • Malování bytu - 10.000 Kč
  • Vestavěné skříně - 100.000 Kč
  • Kuchyň - 60.000 Kč
  • Koupelna - 38.000 Kč
  • Kompletní výměna elektrospotřebičů - 79.000 Kč
  • Ostatní práce (svoz odpadu, úklid) - 23.000 Kč

Kompletní rekonstrukce obdobného bytu by tedy přišla přibližně na 731.000 Kč.

A co takové povolení?

Platí, že pokud nezasahujete do nosných zdí, samotné konstrukce domu a neměníte vzhled budovy, není nutné nechat si vše schvalovat od příslušného orgánu. I tak ale pro klid duše doporučujeme, nechat si vyhotovit architektonický návrh, nebo alespoň plánek bytu, kde budou případné změny vyznačené a s těmito dokumenty stavební úřad navštívit. Pokud Vám sdělí, že povolení bude potřeba, bude nutné si najít vhodného projektanta, který Vás v případě zájmu a úspory Vašich sil propojí i s příslušnou stavební firmou. Není to ale podmínkou, rozhodnutí závisí pouze na Vás.

Zlaté české ručičky

Pokud patříte mezi osoby, které mají rády předměty s duší, může být pro Vás dobrým tipem repasování starších kusů nábytku, které jsou v dnešní době opět v kurzu. Zkuste zapátrat u známých, nebo u babičky na půdě, jestli právě tam pod prachem neleží zapadlá skřínka, ze které pomocí šmirglu a nového nátěru vytvoříte skvělý a originální solitér. To vše za zlomek ceny.

A konstatování na závěr? Nepodceňujte panelové byty. Disponují svými výhodami, jako jsou například velká okna, která jdou ruku v ruce s dostatkem světla - věřte, že Vaše květiny Vás za to budou milovat.

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny