Realitní trh v roce 2019: Praskne realitní bublina?

21. března 2019Redakce

Posledních pár let zažíval trh s realitami zlaté časy. Hypotéky byly dostupné, zájem o koupi nemovitosti obrovský a ceny šplhaly do závratných výšin. Není divu, že se začalo v sociologických, ekonomických i developerských sférách hovořit o realitní bublině. Otázky, kdy taková realitní bublina praskne, nyní padají stále častěji. Zeptali jsme se taky.

Vývoj cen nemovitostí dosáhl svého maxima, podmínky pro získání hypoték se zpřísňují a počet prodejů nemovitostí klesá. Takový je prozatímní scénář roku 2019 na trhu s realitami. Nicméně obavy, že se bude opakovat rok 2008, ve kterém praskla realitní bublina a ceny nemovitostí klesly mnohdy až na polovinu, podle odborníků nejsou na místě. Ačkoliv určité riziko prasknutí realitní bubliny v Česku přiznávají, pro rok 2019 očekávají spíše stagnaci nebo lehký pokles cen. Zeptali jsme se na názor několika odborníků na českém realitním trhu.

Jakub Zámiš, realitní specialista: "Pár procent dolů"

Podle našeho názoru už brzy vyvolají snížení cen nemovitostí o několik procent a spuštění malé laviny ti majitelé nemovitostí, kteří jsou z rozličných důvodů nuceni dům či byt prodat hned a nemůžou si dovolit čekat. Pokud do hry nevstoupí nepředvídatelné makroekonomické nebo politické okolnosti, půjde o snížení  opravdu jen v řádu několika procent, tedy ne nijak zásadní. Spíše tedy můžeme mluvit o oživení realitního trhu, které dalšímu vývoji jenom prospěje. Tato úvaha se ale týká jen běžných nemovitostí využívaných k bydlení. Ceny ostatních druhů nemovitostí, jako jsou ty luxusní či komerční, se chovají odlišně, a především velmi individuálně. Jakékoliv zobecnění by tedy bylo zavádějící.

Bohumila Halgašová, realitní specialistka: „Ceny už jsou na svém vrcholu, trh se znatelně zpomaluje.“

Již v prvním čtvrtletí tohoto roku cítím, že se trh značně zpomaluje. Poptávka není taková, jako byla například před půl rokem, kdy mi na nově zalistovanou nemovitost volalo i 10 zájemců během prvního dne inzerce. Je to hlavně díky tomu, že ceny jsou už opravdu na svém vrcholu, lidé pečlivě zvažují koupi a financování koupě hypotékou již není dosažitelné pro všechny. I když to tak na první pohled nevypadá, protože inzerované ceny jsou stále vysoké, nadále není prodejné vše za každou cenu a v jakémkoli stavu. Jako zpětnou vazbu trhu mám i pár klientů, kteří si nejdříve mysleli, že si prodají a pronajmou nemovitost sami, ale nepodařilo se, tak se na mne obrátili a rádi využili realitních služeb ve svůj prospěch.

František Truhlář, realitní specialista: „Pozvolný růst cen: Dobrá nemovitost si najde svého kupce lehce.“

V roce 2019 očekávám, navzdory prognózám některých expertů, pozvolný růst prodejních cen. Kvůli zpřísněným podmínkám poskytování hypotečních úvěrů dochází ke zpomalení tempa prodeje nemovitostí, ale dobrá nemovitost si lehce najde svého kupce i v této situaci, zejména ve velkých městech. Předpokládám posílení segmentu družstevního bydlení, které je řešením pro klienty, kterým se nedaří splnit podmínky bank pro poskytnutí hypotečního úvěru.


Nejvyšší čas pro prodej nemovitosti možná nastal právě teď. S námi se nespálíte. Nechte si od nás sestavit nezávaznou cenovou nabídku na míru a zjistěte, kolik byste za váš byt nebo dům mohli dostat. Pak se sami rozhodnete, jestli jeho prodej svěříte právě nám.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny