Vyjádření k reakci médií na Atlas cen

19. února 2020Zuzana Fuxova

Reagujeme na zprávu Českého rozhlasu (19. 2. 2020), který získal vyjádření katastru nemovitostí, že tento považuje zveřejnění dat o prodejních cenách nemovitostí v Atlasu cen za protiprávní.

Je důležité, aby na skutečné ceny nemovitostí bylo vidět. Reakce na Atlas to potvrzují. Novináři nám říkají, že díky Atlasu získali několik podnětů k tématu nekalého obchodování se státním majetkem. Ozývají se nám i lidé, kteří se chystají prodávat byt, a najednou vidí, že jim jejich makléř slíbil o desítky procent nadsazenou cenu. To nás utvrzuje v tom, že Atlas cen je veřejnosti prospěšný.

Rozhodně ale nechceme, aby měl někdo pocit, že Atlas cen ohrožuje jeho soukromí. Proto jsme odstranili z Atlasu fotografie nemovitostí a také odkaz na vlastníky zapsané v katastru. Data z katastru, která jsme v Atlasu využili, jsou už roky na internetu všem dostupná, jen se za ně musí soukromým firmám platit. My je dali k dispozici přehledněji a zdarma.

Co se týče zveřejnění těchto dat, nás úřad zatím vůbec nekontaktoval. Jejich vyjádření známe jen z médií. Pokud nás katastr vyzve, ať data stáhneme, a bude k tomu mít právní podklady, samozřejmě budeme stanovisko respektovat. Zároveň se budeme ptát, jak je možné, že už roky existují na trhu cenové mapy, které stejné údaje zveřejňují, na rozdíl od nás ale za peníze.

Jde prostě o důležité téma pro celý realitní trh. V našem podnikání každý den vidíme, kolik subjektů nepřehlednost realitního trhu využívá na úkor nezkušených majitelů nemovitosti, pro které je prodej často životní transakcí.

Michal Makoš z Atlasu cen

Související články:
Aplikace Atlas cen odhaluje skutečné prodejní ceny (14. 2. 2020)
Atlas cen: Často kladené otázky (14. 2. 2020)
Atlas cen: Proč jsme zveřejnili data z katastru? (18. 2. 2020)

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny