Za kolik se v ČR prodávají nemovitosti? Aplikace Atlas cen odhaluje skutečné prodejní ceny

14. února 2020Zuzana Fuxova

Jaká je průměrná cena bytu v ČR? Jak se ceny měnily? A jak ocenit vaši nemovitost před prodejem? Všechny tyto otázky zodpoví nová webová aplikace Atlas cen , která zveřejňuje reálné prodejní ceny nemovitostí v celé České republice - bezplatně a bez nutnosti zadat osobní údaje.

Bezplatná a jednoduchá cenová mapa

Atlas cen je jednoduchá mapa České republiky, ve které můžete hledat s pomocí adresy i procházet jednotlivá města, čtvrti a ulice. V mapě najdete ceny všech prodaných nemovitostí  z oficiálního katastru nemovitostí.

Vedle toho se na kartičce každé prodané nemovitosti dozvíte také jak dlouho se prodávala a jak se během této doby vyvíjela její cena.

Změny hlídáme každý měsíc za vás

Data se každý měsíc aktualizují a v Praze jsou k dispozici za uplynulé dva roky, ve zbytku republiky pak za 1 rok. Nastavit si můžete také sledování vybrané lokality a nechat si každý měsíc bezplatně e-mailem zasílat informace o změnách.

Aplikace je zdarma a k jejímu použití nemusíte vyplňovat žádný formulář ani své osobní údaje.

Dosud se data dala sehnat výpisem z Katastru nemovitostí nebo přes online cenové mapy, informace ale byly zpoplatněné, bylo třeba na ně čekat a vyžadovaly vyplnit formulář včetně osobních dat. Atlas cen je rychlý, bezplatný a navíc uživatelsky jednoduchý.

Mise: transparentní realitní trh

Reas data o prodaných nemovitostech shromažďuje proto, aby mohl nabízet rychlejší a přesnější cenové nabídky na prodej nemovitosti.

“Český realitní  trh je nepřehledný a netransparentní. Naším cílem je razantně zjednodušit a zrychlit proces prodeje nemovitosti. K tomu potřebujeme zpracovávat velké množství dat. A když už tato data máme, rozhodli jsme se je nabídnout bezplatně i veřejnosti. ”  

                                                        Michal Makoš, CEO Reasu a Atlasu cen

Představy o cenách bývají zkreslené

Atlas cen povede i k reálnější představě prodávajících o hodnotě jejich nemovitosti. Ta je často zkreslená cenami z realitních serverů, které jsou ale obvykle nadsazené. Potvrzují to právě informace z katastru o cenách,  za kolik se nemovitosti skutečně prodaly. Prodávající zkrátka nejprve zkoušejí prodat za co nejvíc, nebo jim cenu poradil nezkušený či neseriózní makléř ve snaze porazit svou konkurenci a získat klienta.

Jak tedy ocenit nemovitost správně?

Pro prvotní odhad můžete použít cenovou kalkulačku na webu, ale jejich výsledky jsou pouze orientační, protože pracují s malým množstvím dat. Pro přesnější odhad potřebujete více zdrojů dat ve statisticky významném množství. Jedním z nich mohou být prodejní inzeráty, ale i tyto údaje berte s rezervou. Lepším zdrojem jsou data z Katastru nemovitostí, který obsahuje prodejní ceny z kupních smluv - tedy za kolik se nemovitosti reálně prodaly. Podívejte se v Atlasu cen na ceny bytů ve vašem blízkém okolí, podobné dispozicemi i stářím tomu vašemu, a zkuste zprůměrovat ceny, které zjistíte.

Ať už vás zajímá, za kolik prodali známí, nebo chcete relevantní zdroj pro stanovení ceny vaší nemovitosti, Atlas cen vám jednoduše a zdarma poskytne všechny potřebné informace.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny