Znalecký posudek nemovitostí vs odhad tržní ceny - jak se liší a proč?

5. prosince 2019Redakce

Víte, jaký je rozdíl mezi znaleckým posudkem nemovitosti a tržní cenou? Je důležité si uvědomit, že každý slouží k jinému účelu a odlišně se taky vypočítávají. Zatímco znalecký posudek vypovídá o tom, kolik se prostavělo a za jakou dobu, odhad tržní ceny vypovídá o reálné hodnotě nemovitosti na trhu. Výsledná částka se tak může lišit o desítky až stovky tisíc korun, což v praxi může ovlivnit řadu věcí včetně financování a prodeje.

Jak už název napovídá, znalecký posudek zpracovává soudní znalec do funkce oficiálně jmenovaný buď soudcem, nebo ministrem financí na základě Zákona č. 37/67 Sb. Vyjde zpravidla na několik tisíc korun.

Znalecký posudek má ovšem s tržní cenou pramálo společného. Znalec jej zpracovává na základě tabulek Ministerstva financí a zahrnuje do něj takové faktory, jako jsou parametry stavby, pozemek, rozvody, stav nemovitosti nebo její energetickou náročnost.

Nepočítá s faktory, které mají pro potenciální kupce velkou hodnotu – občanskou vybaveností, specifiky dané lokality – například když pod okny domu projíždí denně tisícovky aut, nebo se naopak nachází v blízkosti parku či zda se jedná o aktuálně populární lokalitu.

Odhad tržní ceny nemovitosti se blíží její reálné hodnotě

Odhad tržní ceny zajímá jak prodávající, tak třeba banku, u které si prodávající chce vyřídit půjčku či hypotéku. Na rozdíl od znaleckého posudku se totiž blíží reálné ceně, za kterou má nemovitost šanci se na trhu prodat. Při zpracovávání odhadu tržní ceny odhadce hledí zejména na to, za kolik se prodávají srovnatelné nemovitosti v blízkém okolí a jak rychle, orientuje se tedy hlavně podle aktuální situace na trhu a počítá s tím, kolik jsou zájemci ochotni za nemovitost zaplatit.

Přesný odhad je umění

Ačkoliv se tak může zdát, že odborníka potřebujete jen pro znalecký posudek, kdežto odhad tržní ceny zvládnete sami na základě porovnání inzerátů, nenechte se mýlit. Průměrná čísla jsou příliš zobecňující, ceny nemovitostí se mohou lišit ulici od ulice.

Zkreslený dojem prodávající také získá zkoumáním inzertních serverů – tam jsou ceny nabídkové a nejedná se o ty, za které se nemovitost reálně prodá. Chcete vědět, jaké jsou reálné prodejní ceny? Vyzkoušejte Atlas cen , který díky napojení na katastr nemovitostí zobrazuje vždy skutečnou částku, za kterou se nemovitost prodala.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost okamžitě prodat. Stačí vyplnit formulář.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny