Jak nejlépe prodat byt a vyhnout se chybám

7. ledna 2020Redakce

Prodej nemovitosti je často největší finanční transakcí v životě člověka a absolvuje ji obvykle jen jednou v životě. Není divu, že v tak složitém procesu udělá nějakou chybu. Vyhněte se těm obvyklým, mohou vás přijít draho.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku na Okamžitou platbu. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost bezpečně, bezstarostně a s jistotou prodat. Stačí vyplnit formulář.

1.Podceníte náklady na prodej

S provizí pro makléře nebo realitní kancelář asi počítáte. Pohybuje se obvykle kolem 3-5 % z prodejní ceny. Ve výsledku se ale náklady na prodej ve valné většině případů vyšplhají o dost výš - v průměru na 10 %. Podílejí se na tom dodatečné náklady, jako jsou rekonstrukce, opravy, dublování hypoték a poplatků za energie, placení nájmu v přechodném období a případná sleva pro kupujícího.

Sleva pro kupujícího je poměrně běžná věc - představte si, že se zájemcem vyjednáváte několik měsíců, čekáte na schválení jeho financování, věnovali jste celému procesu už spoustu času a energie a v závěru procesu vás zájemce požádá o 2% slevu. Odmítnete a pustíte se do celého procesu znovu od začátku, nebo si spočítáte, že se vám vyplatí ustoupit? Tato praktika je na realitním trhu docela běžnou záležitostí.

2. Nastavíte nereálnou prodejní cenu

Peníze, které chcete utržit, a reálná cena, kterou můžete na trhu dostat, bývají dvě odlišné věci. Běžný postup bývá nechat si udělat odhad od několika makléřů a porovnat ceny podobných nemovitostí na realitních serverech. Ale právě ceny, které vidíte v inzerátech, vyjadřují často spíš přání prodejce než reálnou tržní cenu. Nemovitosti s přestřelenou cenou na serverech zůstávají dlouho a buď se neprodají, nebo je prodejce nucený jít s cenou dolů.

Háček mají i částky, které vám slíbí makléři. Realitní trh je poměrně přesycený makléři a cenotvorba je jedna z mála možností, jak mohou soupeřit. Statistiky ale ukazují, že takové nemovitosti se prodávají déle než půl roku, a pak je prodávající stejně nucený cenu snížit.  

3. Děláte zbytečné rekonstrukce a proděláte na nich

Dlouhý seznam potřebných oprav a rekonstrukcí může zájemce odradit a má vliv na výslednou cenu. Proto se řada prodávajících pouští do oprav na vlastní pěst v domnění, že tak byt zhodnotí a vydělají na tom. Ve výsledku ale součet nákladů, času a energie, které do úprav vloží, významně přesáhne částku, o kterou se tržní cena zvýší.

Některé rekonstrukce mohou být dokonce překážkou v prodeji, protože nový vlastník si chce třeba kuchyni nebo koupelnu předělat podle svého vlastního vkusu. Proto je rozumnější poradit se s odborníkem na realitní trh, který posoudí, do kterých úprav se vyplatí investovat. Nepodceňujte ani drobné přípravy jako úklid interiéru před prohlídkou a focením nebo úpravu okolí - zahrady kolem domu nebo třeba společné chodby před bytem.

4. Vyberete špatného makléře nebo špatný způsob prodeje

Většina prodávajících volí při prodeji své první nemovitosti pomoc profesionála. Obvykle renomované realitní kanceláře nebo doporučeného realitního makléře. Slibují si od nich, že je provedou složitým a dlouhým procesem prodeje. Ten začíná správným naceněním nemovitosti, zahrnuje plánování a realizaci rekonstrukcí, nabízení nemovitosti, závěrečné vyjednávání se zájemcem a oficiality jako převod nemovitosti, platba daní nebo obsah smlouvy.  

Jiní v zájmu ušetření provize (kolem 6 %) dají přednost prodeji na vlastní pěst. Často po několika měsících neúspěšného prodávání nakonec stejně vyhledají pomoc profesionála. Třetí možností je prodat nemovitost velmi rychle některému z překupníků, za ušetřený čas a starosti jim ale zaplatíte často až 50 % tržní ceny.

Alternativou je nová Okamžitá platba od Reasu. I tuto variantu řada prodávajících zvolí až po neúspěšném prodeji bez realitky nebo s nevhodně zvoleným makléřem. Řada z nich lituje, že si neušetřili čas a nervy už dřív. Neudělejte stejnou chybu a nechte si zaslat nezávaznou cenovou nabídku. Díky ní zjistíte, kolik můžete za svoji nemovitost obratem obdržet, bez starostí a s jistotou.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny