10 nejčastějších chyb při prodeji nemovitosti

24. listopadu 2021Redakce

Prodej vašeho domu nebo bytu dokáže být stejně stresující a emocionálně náročný jako vzrušující a obohacující, obzvlášť pokud je to poprvé. Je to koneckonců časově náročná a složitá transakce, kterou máte ve svých rukou. Bez ohledu na to, proč jste se rozhodli svůj domov prodat, existuje řada nástrah, do kterých můžete snadno spadnout, což znemožňuje ideální výsledek prodeje.

Sestavili jsme pro vás seznam 10 nejčastějších chyb, kterých se lidé při prodeji nemovitosti dopouštějí. Prohlédněte si je a vyhněte se komplikacím, které by vás mohly stát nejen čas a nervy, ale také peníze.

1) Nesprávné stanovení ceny vašeho domu

Jednou z nejčastějších chyb při prodeji domů je příliš vysoká cena. Tímto způsobem může být nemovitost na trhu tak dlouho, že to působí jako věčnost. Na druhou stranu, pokud si svůj dům nebo byt naceníte příliš nízko - může se prodat rychleji - ale možná přitom vyhodíte peníze oknem.

Prvním krokem, který byste měli udělat, pokud chcete vědět, kolik stojí váš domov, je použití online kalkulačky (můžete využít třeba tu naši zde). Rovněž je dobrý nápad, sejít se s realitním makléřem (pokud neprodáváte nemovitost bez realitky), se kterým prodiskutujete tu správnou cenovou strategii.

Podíváte se na další nedávno prodané nemovitosti ve vaší lokalitě, které jsou srovnatelné a nabízejí poměrně dobrý obrázek o tom, jak na tom aktuálně trh s bydlením je. Společně určíte dobrou počáteční cenu a strategii, která bude motivovat kupující, pokud vaše nemovitost začne být nabízena na trhu příliš dlouho.

2) Neuklidíte domácnost, než ji někomu ukážete

Většina z nás by pravděpodobně lhala, kdybychom řekli, že naše domovy byly vždy jako ze škatulky. Není nic horšího, než si během prohlídky uvědomit, že domácnost je špinavá, a potenciální kupci se mohou začít zamýšlet, co jiného jste zanedbávali.

Udělejte proto z úklidu svého domu prioritu, protože je to jedna z nejjednodušších chyb při prodeji, kterým se můžete vyhnout. Najmete-li si profesionální úklidovou firmu, zaručí vám, že váš domov bude nejen bez poskvrnky, ale že při jeho prohlídce uděláte na kupce skvělý dojem.

3) Před prodejem nevyužijete služeb realitního inspektora

Prodej nemovitosti je dost stresující, i když vše probíhá podle plánu. Pokud si však kupující najme inspektora, který objeví problém, jako je plíseň, škůdci nebo prasklé základy, pak se vaše úrovně stresu znásobí, protože riskujete ztrátu potenciálního kupce.

Vzhledem k cenové dostupnosti realitních inspekcí není příliš mnoho důvodů, abyste si ji nesjednali. Uklidní vaši mysl, protože budete mít jistotu, že je vaše nemovitost v dobrém stavu, nebo budete schopni řešit problémy, než na ně přijdou kupci. Pokud se problém vyskytne, můžete jej buď opravit, nebo můžete dát vědět kupujícím a poté během fáze vyjednávání učinit ústupek odpovídající snížení ceny.

4) Nemáte profesionální fotografie

Přiznejme si to, pokud vaše fotografie v inzerátu nejsou provedeny profesionálně, nepřilákáte tolik potenciálních kupců. Nic neprodává nemovitost rychleji než profesionální fotografie. To platí zejména nyní, kdy většina inzerce probíhá online. Seznam fotografií je první věc, kterou potenciální kupující vidí, a může určit, zda požádá o prohlídku. Navíc se nabídky s profesionálními fotografiemi nemovitostí v průměru prodávají za více peněz než jiné. Profesionální fotograf se postará o to, aby váš domov vypadal skvěle, protože nejen že má to správné vybavení, ale také rozumí úhlu, který nejlépe prodává.

Pokud máte velký dům, úžasný výhled, kterým se chcete pochlubit, nebo velkou zahradu, můžete také zvážit, zda si nepořídíte letecké snímky. Pohledy, které drony dokážou zachytit, jsou působivé a mohou vám pomoci předvést váš domov způsobem, který zajistí, že vynikne nad ostatními nemovitostmi ve vaší lokalitě, které jsou na trhu. Ještě lepší je, že díky již poměrně velké nabídce možností focení s dronem je tato možnost cenově dostupnější než kdykoli předtím, a tuto možnost už dokonce nabízejí i některé realitní kanceláře v rámci svého servisu.

5) Neošetření podlah ze dřeva nebo nevyčištění koberců

Pokud tento článek čtete doma, podívejte se dolů. Jak vypadají vaše podlahy? I když nevypadají nijak hrozně, existuje docela velká pravděpodobnost, že začínají ukazovat svůj věk. Vzhledem k tomu, že potenciální kupci budou kontrolovat všechny aspekty vaší domácnosti, měli byste začít přemýšlet o opravě podlah ze dřeva a vyčištění koberců. Jelikož již většinu (nebo všechen) nábytek stěhujete do nového, je to skvělý čas a příležitost na to, abyste své podlahy vyčistili a učinili z nich tak jeden z největších prodejních argumentů své domácnosti.

6) Zapomenete na Home staging

Hlavním bodem prohlídky vašeho domova je umožnit potenciálním kupcům představit si, jak v tomto prostoru žijí. Měli by vidět nábytek a doplňky, které jsou uspořádány tak, aby zdůrazňovaly klíčové vlastnosti vašeho domova, spíše než prázdný prostor, který odráží každý zvuk.

Home staging se rozhodně vyplatí. 21 procent makléřů sdělilo Národní asociaci realitních kanceláří, že majitelé, kteří home staging využili, získali o 10 % vyšší kupní cenu, což z něj činí užitečnou investici.

7) Nemyslíte na stěhování

Když uvažujete o procesu stěhování, máte dvě možnosti: najmout si stěhovací společnost nebo si to zařídit sami. Pokud se rozhodnete najmout stěhovací firmu, zabalí, přepraví a vybalí vaše věci. To znamená, že někdo, kdo se o tyto služby postará, když vás zaměstnávají všechny ostatní úkoly spojené s prodejem vaší nemovitosti, se rozhodně vyplatí. Nemluvě o tom, že když si najmete stěhováky, vaše věci jsou pojištěny, takže budete krytí, pokud se něco zlomí nebo rozbije.

8) Pokus o prodej špatně osvětlené nemovitosti

Chcete přeci ukázat svůj domov v nejlepším světle, takže si udělejte čas a skutečně změřte kvalitu svého osvětlení tím, že zatáhnete závěsy/rolety a podíváte se na každou místnost, jako byste byli potenciální kupci. Poznamenejte si všechny místnosti, které jsou špatně osvětlené nebo vypadají tmavě a pokuste se s tím něco udělat.

Ještě horší než špatně osvětlená místnost je však situace, kdy světla vůbec nefungují. Někdy je žárovka jen vypálená, jindy je třeba opravit samotnou objímku. Toto je mnohem častější chyba, než si myslíte. Obzvlášť během zimních měsíců, kdy se stmívá dříve, a prohlídky probíhají za tmy, je důležité se ujistit, že si kupující odnesou ten nejlepší dojem. Potenciální kupci (a váš bankovní účet) vám za investici jistě poděkují.

9) K malování jste se nikdy nedostali

Jednou z prvních věcí, kterých si potenciální kupující všimne, když dorazí k vám domů, je barva. Pokud chcete udělat dobrý první dojem, musíte zajistit, aby byl váš domov vymalován lákavou barvou a aby kvalita vaší výmalby byla špičková. Zatímco práce na vymalování domu může trvat maximálně několik dní, hodnota, kterou tím před prodejem získáte, za tu námahu stojí. Nedávná studie zjistila, že čerstvá výmalba interiéru má návratnost investic 51 procent.

10) Odmítnutí nízké nabídky


Bez ohledu na to, proč prodáváte svoji nemovitost, skutečnost, že jste pravděpodobně už roky v dané domácnosti žili, znamená, že se k tomuto místu váže hodně silných emocí. Když tedy dostanete nabídku, která je hluboko pod vaším očekáváním, je přirozené se urazit.

Místo toho, abyste udělali chybu, že tvrdě odmítnete, pošlete jim zpět protinabídku, kterou vy, případně váš realitní makléř považujete za spravedlivou. Pokud skutečně mají zájem, budou ochotni se domluvit, a vy pak budete rádi, že jste se nenechali svými emocemi strhnout.


Plánujete prodat nemovitost?
Víte, že máte celou řadu možností, jak to udělat?
A my vás budeme obratem kontaktovat, abychom společně vybrali to nejlepší řešení přímo pro vás. Zdarma a nezávazně.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny