5 tipů, jak jednoduše zvýšit cenu vašeho domu nebo bytu

25. září 2019Natálie Veselá

Přemýšlíte, jak vyšperkovat svůj dům či byt, aniž byste kvůli tomu přišli o všechny úspory? Ať už se chystáte svůj domov prodávat, nebo si ho jen chcete zpříjemnit pro svoje vlastní potěšení, máme pro vás tipy, kudy se v takovém případě vydat. Tahle jednoduchá vylepšení mohou zvýšit hodnotu vašeho domova o desítky tisíc korun. Připraveni?

1. Nový kabát pro kuchyň
Kuchyň se stále považuje za srdce domova a pocit, jaký v potenciálním zájemci o koupi vaší nemovitosti vyvolá, je důležitým faktorem pro jeho finální rozhodnutí. Výměnou vodovodních kohoutků a úchytek u kuchyňské linky posunete první dojem o třídu až dvě výš, nový nátěr kuchyňské linky umí zázraky. Stejnou službu udělá i samolepicí tapeta. Pokud je vaše kuchyň tmavá, přidejte pár světelných zdrojů (samozřejmě s úspornými žárovkami).

2. Vypucujte koupelnu
Hned po kuchyni přichází na řadu koupelna. Tu můžete taky vylepšit téměř zadarmo. Vyměnit sedátko na toaletu, sprchovou hadici nebo podstavec pod umyvadlo zvládne asi každý a výsledný efekt stojí za to.

Odstraňte popraskané dlaždičky a zašlý silikon ve sprše nebo kolem vany a nahraďte je novými.

A jestli má podlaha ve vaší koupelně to nejlepší za sebou, řešením mohou být nalepovací vinylové dlaždice nebo marmoleum, kterými ji jednoduše překryjete bez nutnosti demolovat původní krytinu. Poškozený smalt ve vaně můžete zbrousit smirkovým papírem a vyspravit pomocí polyuretanového tmelu na smalt.  

Skadovacích prostor není nikdy dost. foto: Unsplash

3. Udělejte si prostor a posviťte si na něj
Speciálně starší a panelákové byty trpí nedostatkem úložných prostor. Ty můžete poměrně snadno vytvořit například natažením lanka mezi stěnami. V kombinaci s úložnými boxy např. z Ikey vám vznikne alternativa šatní skříně. Vhodné do ložnice, komory popř. předsíně.

Improvizovaná šatna bude sloužit vám, stejně jako potenciálním kupcům.

Nezapomeňte na vhodné osvětlení, výměna stínítek na existujících lustrech a lampičkách může být spousta muziky za málo peněz. Nejen ve vaší nové šatně, ale v celém bytě.  

4. Zkontrolujte dráty a trubky
Objednat si instalatéra a elektrikáře na půl dne se vyplatí. Kdekoliv si dnes vystačíte s prodlužkou, nechte si udělat zásuvku. Zkontrolovat všechny existující, opravit, popř. zaslepit nefunkční, postarat se o všechny čouhající dráty a nefunkční vypínače by elektrikáři nemělo trvat nijak extra dlouho. Instalatér opraví kapající kohoutky a protékající záchod, vyčistí odpadní trubky a zkontroluje stoupačky. Z těchto zdánlivých drobností kupující pozná, že jste o svou nemovitost řádně pečovali, a věřte, že se mu to bude líbit.

5. Račte vstoupit
Vlastníte-li dům, věnujte pozornost zahradě. Posekaný trávník, shrabané listí, ostříhané keře a zametená cestička vám mohou připadat jako banalita, ale znovu opakujeme, první dojem je to, oč tu běží.

Z psychologických důvodů jsou mimořádně důležité vstupní dveře. Ať už do domu, nebo do bytu.

Pořiďte si bytelné kování a kliku. Dveře zbruste a natřete, popř. si pořiďte nové. Opět zdánlivá drobnost, která ale výrazně změní to vnímání vaší nemovitosti v očích návštěvy či potenciálního kupce.  

Pro to, aby váš domov poskočil o pomyslnou třídu výš, si nemusíte brát půjčky ani si utrhovat od pusy. Stůjte nohama na zemi a řešte jednu věc po druhé. Dobré investice a úpravy, které zvládnete svépomocí za nedělní odpoledne, se nemusí nutně 100% vrátit v podobě financí, ale zvýší komfort vašeho bydlení a v případě prodeje vám mohou pomoci urychlit rozhodování potenciálního kupce.

Prodat nemovitost bezpečně, férově a doslova na pár kliknutí s námi není problém. Nechte si od nás vypracovat nezávaznou cenovou nabídku zdarma na míru. Když se rozhodnete ji přijmout, o všechno spojené s prodejem se pak už od A do Z postarají naši specialisté.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny