Home staging: Jak zvýšit prodejnost svého domu jednoduše a bez velkých investic

30. března 2023Anna Hroudová

Prodáváte starší byt, který už má svoje nejlepší roky za sebou? Je vaše nemovitost zcela prázdná a na fotografiích kvůli tomu nevypadá zrovna vřele? Nejspíš řešíte otázku, jak s ní naložit, aby byla pro zájemce přitažlivější a byli za ni ochotni zaplatit vyšší cenu. Řešením může být home staging.

Home staging je ideálním řešením pro prázdné byty. 

Na rekonstrukci zapomeňte - ve většině případů se nevyplatí

Mnoho majitelů v podobné situaci napadne jako první řešení rekonstrukce - nová koupelna nebo nové podlahy přece budou vypadat skvěle a nemovitost se okamžitě vyhoupne svou cenou výše. Má to ale háček - do ceny nemovitosti bude potřeba promítnout také náklady, které jste do rekonstrukce investovali. V lepším případě tak sklidíte za své úsilí jen několik málo procent navíc z ceny nemovitosti. Nezřídka se ale stává, že nezískáte vůbec nic a zájemce spíš odradíte. Proč? Většina majitelů totiž chce nové bydlení přizpůsobit svému vkusu a preferencím. Spíše tedy upřednostní levnější nemovitost, kde mohou ušetřené peníze investovat do rekonstrukce podle svého vkusu. Více jsme o tématu psali zde.

Home staging - rychlé a cenově dostupné řešení, které dělá divy.

Pod pojmem home staging se skrývá proces přípravy domu k prodeji tak, aby byl co nejvíce přitažlivý pro potenciální zájemce. Jde většinou o úpravu nábytku, doplnění dekorací a drobné opravy, které zlepší celkový vzhled a atmosféru nemovitosti. Cílem je ukázat zájemcům, jak útulný a pěkný domov by zde mohli najít. Přispívá k rychlosti a úspěšnosti prodeje, aniž by vyžadovala velké investice, čas nebo úsilí majitelů. Podle některých odhadů může zvýšit prodejní cenu až o 10 %.

Vyplatí se oslovit profesionály

Pokud máte cit pro design, můžete se do home stagingu pustit i na vlastní pěst, mnohem lepší je ale oslovit odborníky. Pokud se totiž snažíte dekorovat byt nebo dům, který dobře znáte, je těžké najít potřebný odstup. Podobu interiéru máte zkrátka zažitou. Navíc zdaleka ne každý má pro bytový design cit. Především se ale využití profesionálních designérů vyplatí už z toho důvodu, že si potřebné propriety přivezou s sebou. Není tedy potřeba investovat do nových bytových doplňků, nebo dokonce kupovat či půjčovat a přivážet nový nábytek. Cena potřebných věcí se pak nakonec může vyšplhat výše, než služby profesionála.

Kolik stojí home staging?

Cena home stagingu se obvykle odvíjí od velikosti bytu nebo domu a také jeho aktuálního stavu - někdy stačí přeskupit stávající nábytek a doplnit jej drobnými doplňky, které interiér zútulní. Pokud je však třeba prázdnou nemovitost znovu “zabydlet” je home staging nákladnější. Zároveň ale právě v těchto případech může ukázat svou skutečnou sílu a ve výsledku se jeho cena mnohonásobně vrátí. Samozřejmostí je také důkladný úklid - i s tím může pomoci profesionální firma.

Na koho se obrátit?

Přestože je home staging na realitním trhu stále poměrně novým fenoménem - ve větší míře se začal používat přibližně před deseti lety - snadno najdete specializované designéry či celá studia, která mohou s přípravou nemovitosti pomoci. Je to však jen jedna z mnoha věcí a investic, které vás čekají, pokud se rozhodnete prodávat na vlastní pěst. Proto se vyplatí zajistit si pro prodej spolehlivého partnera. Profesionální realitní makléři nabízejí nezřídka home staging jako součást svých služeb. Doporučí vám vhodného designéra, zajistí profesionálního fotografa, který výsledné dílo nafotí a postarají se i o inzerci.


Zajímá Vás hodnota Vaší nemovitosti?
Není nic jednoduššího, než jí zjistit právě u nás. A co pro to musíte udělat?
A za chvíli máte jasno. Zdarma a nezávazně.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny