Je právě teď správný čas na prodej bytu?

6. června 2022Lukáš Benzl

Ceny nemovitostí v posledních letech výrazně rostou, nicméně aktuální situace je přece jen velmi specifická. Trh ovlivňuje nejen zdražení hypoték, ale také krize ve stavebnictví, válka na Ukrajině, rostoucí ceny energií, inflace či očekávaná recese. Pokud se tak ptáte, zdali je zrovna teď nejvyšší čas pro výhodný prodej bytu, máme pro vás odpověď.

Ochlazení neznamená zlevnění

Roky 2020 a 2021 přinesly raketový růst cen a extrémně vysokou poptávku po nemovitostech. Nyní však nastává ochlazení, za kterým stojí především růst úrokových sazeb. Ten do značné míry ovlivňuje nejen kupující a investory, ale také majitele. Objem hypoték během prvních tří měsíců roku 2022 klesl o více než třetinu a zájem o byty ke koupi klesá. Logicky by tak měly klesat i ceny, nicméně není tomu tak. Jak je to možné?

Zvýšení úrokových sazeb u hypoték sice snižuje počet kupujících a s tím také poptávku, ale přibližně 50 % všech bytů je kupováno z vlastních zdrojů. Tento typ kupujících považuje tzv. investici do cihel stále za atraktivní. Zdražování hypoték tak zdaleka neovlivňuje celý trh. Avšak dostupné statistiky mají několikaměsíční zpoždění. Levnější byty se stále velmi dobře prodávají, nicméně dražší nemovitosti se mění v „ležáky“, proto jsou prodávající nuceni jít s cenou dolů. Důvodem je také fakt, že právě tento typ bytů není vhodný na investici a je složitější získat na ně hypotéku.

Zájemců o koupi ubývá

Kvůli inflaci jsme svědky poklesu reálných cen nemovitostí, nicméně jejich nominální hodnota stagnuje. Jinými slovy pokud nyní vlastníte byt s tržní cenou 3 miliony korun, neočekávejte, že by měla klesnout. Možná si za peníze z prodeje koupíte méně, ale stále obdržíte 3 miliony korun. Naopak experti předpokládají, že nákladové tlaky budou posouvat ceny bytů s velkou pravděpodobností směrem vzhůru i v následujících měsících. Tempo však bude pomalejší.


Zajímá Vás hodnota vaší nemovitosti?
Není nic jednoduššího, než ji zjistit právě u nás. Zjistě zdarma cenu nemovitosti klidně hned teď.
A za chvíli máte jasno. Zdarma a nezávazně.

Je tedy nyní správný čas na prodej bytu? Nejlepším doporučením je zjistit si cenu nemovitosti a rozhodnout se dle toho, zdali je pro vás prodejní cena dostatečně atraktivní. Hodnota vaší nemovitosti vás může velmi mile překvapit. Neváhejte ji tak jednoduše a zdarma zjistit.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny