Ceny bytů v Brně vyrostly o čtvrtinu, nejdražší jsou Pisárky, nejlevnější Útěchov

10. února 2021Redakce

Průměrná cena za metr čtvereční bytu v Brně dosáhla v roce 2020 historického maxima. Jak ukázal Reas realitní report, který prostřednictvím služby Atlas Cen mapuje realitní trh v ČR na základě ověřených dat z katastru nemovitostí, ani koronavirová krize s cenami nijak zásadně nezahýbala. V září 2020 stoupla cena dokonce na více než 73 000 Kč/m2, což je historicky nejvyšší hodnota a znamená v meziročním srovnání 28% nárůst. Průměrná cena za metr čtvereční bytu v Brně byla v roce 2020 tak vysoko, že překonala i ceny v okresech Praha-západ a Praha-východ.  


V roce 2020 byly prodejním hitem novostavby. Těch se prodal ve srovnání s rokem předchozím téměř dvojnásobek a vzrostla také jejich cena. V roce 2019 se prodával průměrný metr čtvereční nového bytu za 73 719 Kč, o rok později to bylo už za
79 396 Kč. Ale růst cen dopadl také na starší byty, těch se sice prodalo jen o téměř 250 více než v roce předtím, ale cena vyrostla o více než 13,4 %. Nejvíce se pak v Brně prodávaly cihlové byty, těch se v roce 2020 prodalo 1618 s průměrnou cenou 67 262 Kč/m2, což je o 8 000 více, než v roce předchozím.  


A chuť nakupovat byla patrná i v celkovém objemu transakcí. Například v srpnu se v Brně prodalo 455 bytů v celkové hodnotě 1,7 miliardy, což je další historický rekord. Dohromady se pak prodalo za celý rok 3121 bytů, za které zaplatili lidé celkem 12,6 miliardy Kč. Co se týká oblíbenosti jednotlivých čtvrtí, nejvíce bytů získalo nové majitele v Žebětíně, kde stál průměrný m2 59 811 Kč. Nejdráž se prodávaly byty v Písárkách, tam cena bytu překročila i průměrnou hodnotu m2 bytu v Praze. Nejméně pak zaplatil kupujícíl za nemovitost v Útěchově - 50 275 Kč/m2.


Michal Makoš, ředitel společnosti Reas, komentuje situaci na trhu s nemovitostmi v Brně takto: “Vzhledem k velkému nárůstu poptávky na úkor nabídky dochází (nejen) v Brně již několik let k výraznému růstu ceny nemovitostí pro bydlení. K těmto zájemcům o vlastní byt se v uplynulém roce však přidali také ti, kteří chtějí v současné nejisté době své finance uložit do něčeho hmatatelného, jako pojistku proti případné inflaci a nebo zajištění na případné horší časy. Můžeme říci, že je nemovitost stále více brána jako bezpečná investice a to vše dohromady žene ceny bytů v moravské metropoli ještě více nahoru a jejich snížení tak nemůžeme v dohledné době očekávat.”


TIP
Vlastníte v Brně nemovitost a uvažujete o jejím prodeji? Získejte zdarma a nezávazně cenovou nabídku. Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny