Existuje ideální roční období pro prodej nemovitosti? Ptáme se specialistů.

25. listopadu 2019Redakce

Správné načasování prodeje vám může vynést až o 10 % více peněz. Proto se vyplatí sledovat situaci na trhu a zveřejnění inzerátu dobře naplánovat. Říká se, že nejlíp se nemovitosti prodávají na jaře, ale tato rada je obecná a nemusí platit vždy. Každé roční období má svá pro a proti.

Vyplatí se čekat na jaro?

Obecně platné rady na trhu příliš nefungují. Ideální načasování záleží na tom, o jaký typ nemovitosti se jedná, jak na prodej spěcháte, jestli na trhu převládá poptávka, nebo nabídka a také na tom, zda se svěříte do rukou kvalitnímu realitnímu makléři.

Jestli právě na trhu převládá poptávka po nemovitostech a vy jste si plácli s kvalifikovaným specialistou, pak nemá smysl prodej odkládat.  Pokud je totiž vaše nemovitost v dobrém stavu a v atraktivní lokalitě, zájemce se najde vždy.

Zkušený realitní agent zvládne prodej na první dobrou bez ohledu na období. „Ideální doba pro prodej je u každé nemovitosti po celý rok, předchází-li jí kvalitní příprava na prodej,“ potvrzuje realitní makléřka Bohumila Halgašová z realitní kanceláře RE/MAX Anděl.

Jaká je aktuální situace?

Současný vývoj na českém trhu přeje prodávajícím – zájemců o koupi nemovitosti je více, než kolik jich je v nabídce. „Byty a domy dle mého názoru roční období vůbec neovlivňuje. Co se týká pozemků, vzhledem k průtahům okolo samotného projektu, oběhávání úřadů, zajišťování stavební firmy, obdržení stavebního povolení a dalších náležitostí, je prodej vhodný taktéž v jakékoliv roční době, jelikož začátek výstavby je velmi těžko předvídatelný,“ popisuje Miroslav Štrojsa z realitní kanceláře RE/MAX G8.

A co když je trh chladnější?

Rozhodli jste se prodávat nemovitost v době, kdy nabídka převažuje nad poptávkou, trh je chladnější a hypotéky méně dostupné? Pak se vyplatí s načasováním prodeje trochu kalkulovat. Správné načasování vám nejen urychlí prodej, ale může i zvýšit cenu nemovitosti.

To, že v chování kupujících existuje jistý trend, který zohledňuje roční období, makléři potvrzují.  „Platí to primárně u rekreačních objektů, na počátku jara lidé  lidé začínají vyhlížet místo pro úprk z města na léto. Naopak na konci léta se prodejnost snižuje, stejně jako během prosince a ledna, kdy banky mají většinou splněné své stanovené plány na daný rok a majitelé směřují svou pozornost převážně na nadcházející svátky,“ shrnuje své zkušenosti Miroslav Štrojsa.

Jaru hraje do karet podle Dalibora Stříbného z Explicit reality i jeho symbolický význam. „Zájemci s prvními jarními paprsky dostávají do těla více energie a začínají se dívat po nové nemovitosti. Je to něco jako jarní úklid,“ vysvětluje.

Jaro je taky ideální pro dobrou vizuální prezentaci nemovitosti. „Na jaře jsou fotografie či záběry nemovitostí ve videoprohlídkách nejkrásnější, a to díky slunci a rozkvetlé okolní krajině. Znáte to určitě u sebe, že vybíráte očima a když se vám něco líbí, tak kupujete. Proto si představte vaši nemovitost v jarním slunečním světle a pak v zimní šedi. Vidíte ten rozdíl?“

Záleží i na tom, jak spěcháte

Než se rozhodnete, kdy prodat, vezměte také v úvahu vlastní motivaci. Pokud jste nemovitost například zdědili a s jejím prodejem nespěcháte, můžete odložení prodeje nemovitosti zvážit. Pokud na prodej spěcháte a řešíte akutní finanční situaci, neváhejte. V každém případě prodej prodiskutujte se zkušeným realitním makléřem. Ale stále platí, že zkušený realitní makléř vám zvládne nemovitost prodat kdykoli.

„Občas se setkávám s názorem,  že během svátků a prázdnin se lidé o nemovitosti nezajímají. Ale co když právě svátky a konec roku jsou časem, kdy lidé dělají své nové plány a rozhodnutí,? A právě v tuto dobu mají volný čas, který mohou věnovat hledání nového vysněného domova?  Často říkám, že jako makléř pracuji právě v době, kdy ostatní nepracují a volný čas věnují hledání nového bydlení,“ uzavírá Bohumila Halgašová.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? S Okamžitou platbou od Reasu nemusíte brát v potaz ani roční období ani čekat na kupce. Stačí jen vyplnit formulář s podrobnostmi o vaší nemovitosti a obratem se dozvíte, za kolik můžete svoji nemovitost okamžitě prodat. Bez starostí a s jistotou.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny