Hledáte tu nejlepší realitní kancelář? Pozor na největší mýty!

25. listopadu 2020Redakce

Prodávající i kupci často vstupují na trh s nemovitostmi s mylnými představami o realitních makléřích - o tom, jak pracují, jak funguje celý proces prodeje a nákupu a o čem je zprostředkovatelský vztah.

Zde jsou čtyři mýty (a čtyři pravdy) o práci realitních kanceláří a jejich makléřů.

Makléři dostávají provizi 7 % z kupní ceny

Většina lidí předpokládá, že výše provize je přesně stanovená napříč trhem a její výše se nemění.

Pravda

Nejprve je užitečné vědět, že výši provize nastavuje každý realitní makléř individuálně. Rozhodně neplatí, že vysoká provize je špatná a nízká dobrá. Za své peníze dostáváte služby a jejich rozsah se s výší provize samozřejmě mění. Rozhodně se tedy vyplatí podívat se, co přesně je v provizi zahrnuto a zda vám to takto vyhovuje. Také neplatí, že se vždy jedná o procenta z cílové částky. Často se můžete setkat i s fixní částkou nezávislou na kupní ceně nebo také s kombinací obojího - tedy procenty z prodeje a fixním bonusem, pokud dohodnutá cena nemovitosti překročí určitou částku. Nedá se však říci, který ze způsobů je správný, avšak dobrý makléř by vám měl výši své provize zdůvodnit a detailně vysvětlit, za jaké služby platíte.

Jakmile podepíšete exkluzivní spolupráci, není úniku

Pokud prodáváte nemovitost a rozhodnete se ji svěřit do rukou realitnímu agentovi, s největší pravděpodobností s ním podepíšete exkluzivní smlouvu na jeho služby. Tato smlouva zahrnuje období, po které vás bude při prodeji zastupovat - obvykle šest měsíců až rok. Jakmile smlouvu podepíšete, není možné z ní odstoupit po celou dobu trvání platnosti. Ale není tomu tak vždy.

Pravda

Než uzavřete exkluzivní smlouvu o zprostředkování, je dobré zjistit, zda vám to s realitním makléřem “klape”. Sejděte se na nezávazné schůzce, popovídejte si, zjistěte, jakým způsobem bude chtít nemovitosti nabízet, a zjistěte, jak na vás působí, a pokud bude vše v pořádku, pak můžete kontrakt směle podepsat. Pokud to však neuděláte a smlouvu uzavřete a v prvních 14 dnech zjistíte, že vám spolupráce nevyhovuje, máte nárok od ní bezplatně odstoupit. Odstoupení od smlouvy je možné podle § 1829 zákona č. 89/2012 Sb. Občanského zákoníku, a to bez uvedení důvodu. Ale pouze v tom případě, že smlouva byla uzavřena mimo podnikatelské prostory (mimo prostory realitní kanceláře), takže než něco podepíšete, pečlivě to zvažte.
Na odstoupení máte nárok také v případě, že realitní makléř neplní své povinnosti, ke kterým se ve smlouvě zavázal. Zprostředkovatelská smlouva totiž vymezuje, co, v jakém rozsahu a za jakou odměnu pro vás druhá strana zajistí. A pokud ji jedna ze stran neplní, je možné od ní odstoupit.

Je v pořádku použít makléře při prodeji nemovitosti

Dnešní generace je zvyklá dostat většinu věcí jen pár kliknutími na obrazovku, od jídla až po auta. Pokud jde o nemovitosti, prodávající i kupující nyní předpokládají, že ke koupi domu potřebují pouze svůj smartphone, protože většinu věcí si přece zvládnou zařídit sami.

Pravda

Noví prodávající, kteří v oblasti realit začínají, nevědí, co přesně celý obchod obnáší, a mohou se dostat do nepříjemných situací plných zklamání.

Správný makléř žije a dýchá místním realitním trhem. Pravděpodobně zde sám bydlí a zná historii desítek domů v okolí. Je propojen s komunitou a zná nejlepší inspektory, bankovní poradce, architekty a právníky. Uskutečnil v uplynulých letech mnoho transakcí, což znamená, že zná všechny varovné signály a může vás připravit na všechny problémy, které mohou nastat. Navíc má databázi několika desítek zájemců, kteří hledají přesně takovou nemovitost, jako je ta vaše, a vy tak nemusíte dlouhé hodiny vysedávat u telefonu a čekat, zda se nějaký objeví.

Všichni makléři jsou stejní

Mnoho lidí si myslí, že všichni agenti jsou si rovni, tudíž je jedno, kterého si vyberou.

Pravda

Mezi makléři panují neuvěřitelné rozdíly, takže se nikdy nespokojte s tím prvním, který na vás vyskočí ve vyhledávači. Správná realitní kancelář vám může ušetřit čas a peníze, pomůže vyhnout se problémům a chránit vás.

Představte si makléře, který žil a pracoval ve stejném městě asi deset let. Ulice a její obyvatele zná jako své boty. Má blízké vztahy s ostatními pracovníky ve službách, kteří jsou při prodeji nemovitosti potřeba. Má skvělý přehled v administrativě, místní samosprávě a plánech města. A teď porovnejte tohoto makléře s takovým, který navštíví oblast poprvé. Docela rozdíl, nemyslíte? Někteří makléři nejsou upřímní, a proto vám budou slibovat i nemožné, jen aby obchod získali. Důležité je tedy nedat na líbivé řeči, ale řídit se doporučeními a referencemi, které jsou daleko lepší ukazatel, jak daný makléř zvládá svoji práci.

Přemýšlíte o prodeji nemovitosti a chcete vyzkoušet něco nového? Bez prohlídek, průtahů, za to s platbou v hotovosti? Řešením je Okamžitá platba od Reasu. Stačí vyplnit formulář, online nahrát fotky a ihned dostanete cenovou nabídku, na základě které se rozhodnete zda prodáte či ne.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny