Inspekce nemovitosti: Jak se na ni připravit a je vůbec potřeba?

13. ledna 2021Redakce

Pokud prodáváte nemovitost s “malými” vadami, jako jsou vyhořelé zásuvky, díry v sádrokartonu nebo stropu a nedoléhající okna, musíte ještě před příchodem realitního inspektora na těchto věcech zapracovat. Vzhledem k tomu, že stále přibývá počet kupujících, kteří takovou prohlídku před uzavřením obchodu vyžadují - nejlepší věcí je vědět, jak se na prohlídku připravit.

Tyto tipy, které jsme shromáždili od profesionálních inspektorů a realitních odborníků, vám v žádném případě nezaručují perfektní výsledek kontroly. Ale pomocí jednoduchých oprav a důkladné přípravy drasticky snížíte inspekční drama a možnost, že potenciální kupující na poslední chvíli couvne.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost prodat. Bez prohlídek, inzerce nebo stresu. Stačí vyplnit formulář.

Pochopte, co inspektoři hledají

Příprava na realitní inspekci začíná pochopením toho, jak inspektor myslí a funguje. Opravdu nemusíte kvůli němu měnit barvu stěn, abyste ho potěšili, nebo dělat díry do zdí, abyste zjistili, zda zrovna tam se neskrývá problém.

Inspektor nejprve provede vizuální kontrolu, aby zjistil jakékoli zdravotní, bezpečnostní nebo mechanické problémy, které neodpovídají standardům nebo požadavkům  kupujícího. „Hledáme věci, které jsou nedostatečné, nebezpečné, blíží se konci životnosti nebo nefungují správně,“ říká Tomáš Balík, odborník na reality.

Inspektoři vám však nebudou hloubit díry do zdí a rozhodně je nezajímá brava vašich tapet, vystačí si se svým zrakem a pár chytrými přístroji (třeba na tepelný audit nebo kvalitu vody).

Při testování problémů provede inspektor například zkoušku topení, spuštění elektrospotřebičů, propláchnutí toalet nebo kontrolu okapů. A to je jen několik příkladů - práce inspektora je velmi pečlivá. Můžete očekávat, že prohlídka bude u průměrné domácnosti trvat minimálně 2 až 4 hodiny, zpravidla se jedná o hodinu na 15 metrů čtverečních.

Přístup odepřen

Získejte inspektora na svou stranu a pomozte mu udělat práci efektivně. Je to jednoduché. Projděte dům a zkontrolujte, zda má inspektor přístup do všech částí domácnosti, které musí zkontrolovat. V rodinném domě to zahrnuje podkroví, sklep, garáž, kůlnu i zvláštní bizarní vestavěnou skříň. Ať se jedná o jakoukoliv část, ujistěte se, že k ní bude mít inspektor přístup, aniž by musel přesouvat těžké předměty nebo dělat gymnastiku. Inspektor bude také potřebovat dálkové ovládání od veškerého vybavení prodávaného s domem, jako jsou světla, rolety nebo stropní ventilátory.

Tomáš Balík uvedl, že někteří prodejci mají před elektrickou skříní police nebo pračku, což mu brání důkladně prozkoumat panel a zapojení.

"Potřebuji být schopen vejít do každé místnosti, otevřít každou skříň a zkontrolovat každou konstrukci." Všechny části interiéru i exteriéru by měly být odemčené a přístupné, “říká Balík. "Mnohokrát se mi stalo, že jsem se nemohl dostat k různým měřičům či do rozvodných skříní, protože lidé hromadí veškerý svůj nepořádek a nepotřebné věci ve skladovacích prostorách, jako jsou technické místnosti nebo komory, kde se přesně tyto věci nacházejí."

Také špatné uspořádání nábytku nebo typy žaluzií a závěsů mohou způsobit, že jsou okna „nepřístupná nebo opravdu těžko zkontrolovatelná, což je pro inspektora a také pro kupujícího frustrující,“ dodává. Pokud se tento krok neprovede, bude se inspektor muset vrátit se do vaší nemovitosti na druhou návštěvu, až tyto nedostatky odstraníte.

Buďte o krok napřed

Pokud jste typ člověka, který nenávidí prvek překvapení, objednejte si kontrolu ještě před zařazením vaší nemovitosti do inzerce. Při kontrole tak dobrovolně získáte kontrolu nad inspekcí dříve, než potenciální kupující vůbec překročí váš práh. Zjistíte tak předem, co je s vaším domovem špatně, aniž byste museli čelit následkům inspekce provedené kupujícím. Ve svém volném čase pak můžete opravit zjevné problémy, které by mohly zkomplikovat uzavření obchodu. Na některé ze závad, které nechcete řešit, pak můžete upozornit i kupující, který s nimi může dopředu počítat v rozpočtu.

Existuje však i několik nevýhod, kterých byste si měli být vědomi při kontrole, kterou si objednáte vy. V závislosti na tom, co vše inspektor zjistí, je možné, že některé opravy mohou zabrat spoustu času a vy pak budete muset počkat, než se odstraní a inzerovat později. Budete také muset zaplatit účet za inspekci, která stojí v průměru několik tisícovek.

Opravte rozbité

Robert Hudák, realitní makléř s více než 15letou praxí, je překvapen tím, kolik prodejců nepovažuje za nutné opravit drobné nedostatky, které však mají významný dopad na vzhled nemovitosti a tím pádem i jeho cenu.

V případě špatného světla vyměňte žárovku. Opravte díry ve zdech. Zkontrolujte, zda se všechna okna dají otevřít a zavřít. Utáhněte netěsnící kohoutek. Pokud se o to nemůžete postarat sami, obraťte se na profesionála, ať už jde o instalatéra, elektrikáře nebo hodinového manžela.

A pokud něco nefunguje nebo potřebuje opravu, například vestavné spotřebiče nebo část střechy, před inspekcí získejte odhad ceny, za kterou je možné to spravit. "Aspoň tak mají inspektor a případný kupující představu o tom, jaký bude váš další postup," říká Hudák.

Také dodává, že je často překvapen, když prodejci nevědí, že jejich dům má určité vybavení. "Mnoho majitelů domů neví, jestli mají přípojku na plyn, nebo že mohou mít více než jedno podkroví, které musím zkontrolovat," říká. Také často zapomínají otevřít sklep nebo mu nechat klíč, aby k němu měl přístup. Pokud očekáváte inspektora, udělejte si cvičnou prohlídku a vše zkontrolujte. Pokud se vás následně zeptá, kde se nachází elektrická skříň nebo ventil na uzavření vody, budete znát odpověď.

Použijte kontrolní seznam

Řada inspektorů poskytuje zájemcům kontrolní seznam zahrnující rozpad na interiér, exteriér, sklep a garáž, aby se mohli na inspekci připravit jako profesionálové. Můžete si často stáhnout celý kontrolní seznam, který si vytisknete a podle něj vše zkontrolujete, nebo vycházet z výňatku z jednoho opravdu dobrého:

Exteriér:

  • Vyčistěte okapy a dešťové svody
  • Zkontrolujte omítku i případné obložení
  • Zajistěte nebo vyměňte veškeré volné dlaždice nebo cihly na schůdcích
  • Na střeše upevněte uvolněné tašky a zkontrolujte hromosvod
  • Zkontrolujte stav zahradní hadice

Interiér:

  • Zkontrolujte funkčnost digestoře a případně vyčistěte filtry
  • Opravte dveře, které se při otevírání nebo zavírání zasekávají
  • Hledejte poškození spárování a v případě potřeby je opravte
  • Vyměňte nefunkční žárovky
  • Zkontrolujte, že všechny zásuvky fungují
  • Zkontrolujte bojler, zda neobsahuje rez a zda těsní
  • Vyzkoušejte sporák: Fungují všechny hořáky? Jsou nějaké části rozbité?
  • Vyčistěte myčku
  • Zjistěte, zda všechny toalety správně splachují

Garáž:

  • Přesuňte uložené předměty dále od stěn, aby inspektor mohl vidět základy
  • Zkontrolujte funkčnost garážových vrat

Sklep:

  • Zajistěte přístup ke stěnám, aby je mohl inspektor zkontrolovat
  • Pokud se zde nacházejí uzávěry vody či plynu nebo pojistky postarejte se, aby je inspektor našel

Pokud si všimnete něčeho opravdu rozbitého a již spolupracujete s realitní kanceláří, řekněte jim o tom. Váš makléř může znát dodavatele, kteří mohou nabídnout odborný názor na to, zda je třeba problém vyřešit před prohlídkami, stejně jako odhadované náklady, pokud by kupující trvali na opravě.

Vezměte si s sebou vaše mazlíčky

Realitní makléři obecně doporučují, aby prodávající během inspekce nebyl doma. Majitelé jsou často citově připoutaní ke svým domovům a mnozí se stanou defenzivními, kdykoli se inspektor zastaví, aby něco důkladně prozkoumal. "Je opravdu nejlepší, pokud v nemovitosti nikdo není," říká Hudák. "Může to být pro majitele nepříjemná zkušenost, pokud získá pocit, že je inspektor hnidopich."

Pokud máte domácí mazlíčky, vezměte je na několik hodin ven nebo k příbuzným.
"V ideálním případě by v době mé kontroly neměli být v domácnosti žádní další lidé ani domácí mazlíčci." Chápu, že ne každý může vyhovět mým požadavkům, a obvykle tyto nestandardní situace vyřešíme obratem, ovšem jen pokud to neovlivní moji schopnost vše důkladně zkontrolovat. Pokud ano, zaznamenávám to ve své zprávě, “říká jeden z významných inspektorů.

Váš realitní makléř má pravděpodobně i další tipy, jak zmírnit vaše obavy ohledně inspekce, a jak prezentovat váš domov v tom nejlepším světle. Hudák to shrnuje takto: „Pokud má vaše domácnost nějaké problémy, o kterých víte, opravte je předem, předejdete tak spoustě nepříjemností.“

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny