Jak prodat byt s hypotékou

17. května 2021Redakce

Hypotéka není pro většinu lidí krátkodobou záležitostí, řada z nich si ji sjednává na desítky let, často na většinu produktivního života. Za tu dobu se ale životní, pracovní i finanční podmínky mohou změnit. A s nimi jdou často ruku v ruce také rozdílné požadavky na bydlení. Prodej bytu s hypotékou se ale v podstatě neliší od běžného prodeje. Jen vás čeká více papírování a musíte se připravit na větší časovou náročnost. Ale určitě to není věc, která by vám měla prodej nějak výrazně zkomplikovat.


TIP
Plánujete prodat svoji nemovitost? A potřebujete pomoci? Stačí vyplnit formulář a my vás budeme obratem kontaktovat, abychom společně vybrali to nejlepší řešení přímo pro vás. Zdarma a nezávazně.

Pokud se tedy rozhodnete svůj byt zatížený hypotékou prodat a najdete (např. ve spojení s experty z realitní kanceláře) toho správného kupce, jsou hned čtyři možnosti, jak to můžete udělat:

  • Kupující má připravenou hotovost a tak může uhradit celou prodejní cenu z vlastních peněz.

-nejjednodušší řešení, které je ale nejméně časté, protože se vám málokdy podaří sehnat kupujícího, který má připravený tak velkou hotovost, ale z hlediska administrativní náročnosti je to však velmi snadné

  • Kupující převezme vaši hypotéku.

-preferované řešení pro banku a výhoda pro vás, protože v takovém případě nemusíte platit poplatky za předčasné splacení hypotéky, často však nevýhodné pro kupujícího, protože přebírá půjčku se všemi podmínkami (fixace, výše splátek, úrok), které mu nemusí vyhovovat

  • Kupující si vyřídí vlastní hypotéku u stejné banky, kde ji máte vy.

-i tento způsob je pro vás (protože vám banka obvykle sníží poplatky za předčasné splacení půjčky) i banku (nepřijde o klienta) výhodný, nemusí však vyhovovat kupujícímu, protože jinde by mohl získat lepší podmínky

  • Kupující si vyřídí vlastní hypotéku u jiného poskytovatele.

-nejčastější, ale zároveň také nejsložitější způsob, protože do prodeje vstupuje další subjekt, se kterým musíte vyjednávat, ale rozhodně se není čeho bát, banky jsou na tento způsob prodeje zvyklé a prodávající se hledá snáz

Na začátku vás tedy v každém případě čeká návštěva banky. Pokud totiž vlastníte byt zatížený hypotékou, váže se na něj zástavní právo, které omezuje vlastníka v nakládání s nemovitostí a je vázáno na banku, u které je hypotéka sjednána. A banka může zástavu zrušit až ve chvíli, kdy dostane zaplacenou celou částku úvěru. Proto tedy navštivte svoji kontaktní osobu v bance a zažádejte o souhlas s prodejem a také o bankovní informace, které obsahují mimo jiné celkovou výši zůstatku úvěru, budete tak vědět, kolik peněz je třeba doplatit.

A kolik vás to bude celé stát? Pokud prodáváte byt zatížený hypotékou, čekají vás standardní poplatky jako je daň z převodu, za právníka, za úschovu, na katastrálním úřadě apod. Je však možné, že vás budou čekat také poplatky za předčasné splacení, je tedy důležité, přečíst si podmínky ve vaší smlouvě. Pokud se vám podaří prodej načasovat do výročí fixace, nebudete platit vůbec nic, v ostatních případech musíte počítat s penězi navíc, jejichž výše se bude odvíjet od toho, kdy a za jakých podmínek byla hypotéka sjednána. U hypoték a úvěrů od stavebních spořitelen uzavřených po 1. prosinci 2016 bude poplatek více méně symbolický v řádu stokorun. Opačná situace vás však může čekat u starších úvěrů, tam mohou být sankce bohužel velmi vysoké, proto je dobré vždy pečlivě možnosti prodeje s bankou probrat.


Prodej bytu s hypotékou tedy není nic, čeho byste se měli obávat. Určitě se do něj můžete pustit sami, jen vás to bude stát nějakou energii a čas. Případně můžete vše svěřit odborníkům z realitní kanceláře. K výdajům pak budete muset připočítat jejich provizi, ale zase se zbavíte všech starostí a budete mít jistotu, že o vše je náležitě postaráno a časově sladěno.


Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny