Jak rychle prodat velký byt nebo dům? Těchto sedm lidí budete potřebovat!

14. prosince 2020Redakce

Takže jste se rozhodli prodat svoji nemovitost. Gratulujeme! Než si začnete hrát s hypoteční kalkulačkou, abyste zjistili, za kolik si můžete dovolit koupit nový domov, měli byste vědět, jak co nejrychleji prodat ten současný. V ideálním případě byste měli začít inzerovat, rychle získat zájem potenciálních kupců a v dokonalém světě bude následovat dražební válka a vy získáte za svoji nemovitost víc, než je požadovaná cena. Ale než k tomu všemu dojde, bylo by dobré shromáždit kolem sebe tým lidí, kteří vám při tom mohou pomoci.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? A nechcete s tím mít žádné starosti? Získejte online bezplatnou cenovou nabídku. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost prodat. Stačí vyplnit formulář.

Ať už prodáváte dům či byt poprvé nebo jste zkušeným prodejcem, mít talentovaný tým profesionálů na vaší straně může znamenat rozdíl mezi rychlým a bezstresovým prodejem a tím, který takový rozhodně není. Než tedy uvedete svoji nemovitost na trh, zde je seznam sedmi klíčových lidí, kteří se vám při prodeji budou rozhodně hodit.

1. Realitní makléř

Prodej domu či bytu může být složitý proces. Proto je první osoba, kterou byste po svém boku měli chtít, realitní agent. Úkolem makléře je provést vás celým procesem prodeje - to může zahrnovat nezbytné přípravy a opravy, správné stanovení ceny, strategii propagace, vyjednávání s kupujícími a právní náležitosti s tím vším spojené.

Jak si tedy vybrat toho správného? Bude to chtít najít někoho, s kým se vám bude skvěle spolupracovat, nemovitost prodá opravdu rychle a za co nejvíce peněz. Je tedy důležité, abyste prozkoumali a přečetli si recenze, případně si nechali někoho doporučit, abyste vybrali tu nejlepší osobu pro tuto důležitou roli.

2. Realitní inspektor

Je pravda, že kupující obvykle podstoupí domovní prohlídku, na základě které se rozhodnou pro koupi nemovitosti, ale co kdybyste jim dali jeden přesvědčovací argument navíc? Najmout si realitního inspektora, který provede předběžnou kontrolu, je proaktivní přístup k přípravě na prodej vašeho domu nebo bytu a prodejcům nabízí některé výhody, které možná ani nevíte. Díky této inspekci můžete zjistit přesný stav vaší nemovitosti, jaké problémy a opravy je třeba předem vyřešit, co je třeba zrenovovat a jaká rizika na nové majitele čekají.

Podrobná znalost stavu vaší nemovitosti může být také výhodou během fáze vyjednávání. Jak již možná víte, kupující si předtím, než uzavřou smlouvu, často objednají služby vlastního realitního inspektora, aby zjistili skutečný stav a měli tak argumenty pro snížení ceny. Pokud jste se však již těmto analýzám a opravám věnovali, je méně pravděpodobné, že přijde cokoli nového, co ovlivní názor kupujícího, budete prostě o krok před ním.

3. Pracovník úklidové služby

Při prodeji je zásadní mít nemovitost, která je čistá, útulná a lákavá pro potenciální kupce. Pokud kupující mají zájem o váš domov, otevřou skříně, prozkoumají skříňky a mohou přemisťovat nábytek, aby si dokázali lépe představit sebe v něm. Rozdíl mezi prohlídkou zářivě čistého domu a místem, které nebylo důkladně vyčištěno, je pozitivní výsledek obchodu. To je důvod, proč váš domov musí být bez poskvrny od shora dolu. I když si můžete dům uklidit sami, může najmutí profesionální úklidové služby pomoci v době, která pro vás bude pravděpodobně velmi hektická. Profesionálové mají také zkušenosti s důkladným úklidem potřebným právě před samotným prodejem. Budou používat vysoce kvalitní výrobky a vybavení k důkladnému vyčištění - dokonce i zákoutí, o kterých jste nevěděli, že existují.

Je také důležité vzít v úvahu načasování celého úklidu. Poté, co vystavíte svůj inzerát, už bývá na úklid pozdě. Je to něco, do čeho byste měli investovat, než bude vaše nemovitost vůbec zařazena do prodeje, takže na fotografiích bude váš domov vypadat jako ze škatulky. A měli byste také zvážit pravidelné čištění před samotnými prohlídkami. Prodat byt či dům by mohlo nějakou dobu trvat, a pokud v něm během té doby žijete, může být extrémně obtížné jej udržet v bezchybném stavu.

4. Odborník na Home Staging

Příprava interiéru na prodej je jednou z nejdůležitějších součástí procesu prodeje. Na rozdíl od toho, co si mnozí mohou myslet, Home Staging není jen o úklidu a přidání pár polštářků na gauč. Je to umění, které jde nad rámec jednoduché úpravy prostoru. Cílem je, aby dům vypadal větší, světlejší, čistší a útulnější. Jde o prodej životního stylu, který kupující zažijí, pokud vlastní nemovitost.

Profesionálové na Home Staging přesně vědí, jak předvést prostor v tom nejlepším světle pomocí nábytku, barev, uměleckých děl a doplňků. Jsou schopni nabídnout potenciálním kupujícím pohled na to, jak lze jednotlivé místnosti využít. Pokud se rozhodnete využít služeb odborníka, ten vám pomůže transformovat vaši nemovitost tak, aby oslovil co největší počet kupujících, což vám pomůže prodat dům o to rychleji.

5. Fotograf nemovitostí

Klíčem k rychlé a úspěšné inzerci a prodeji vašeho domu či bytu jsou fotografie. Dnes, více než kdy dříve, je online prohlídka kritickou součástí procesu nákupu nemovitosti. Kupující mohou procházet celý váš domov, aniž by opustili gauč, a pokud se nenadchnou díky obrázků, které vidí online, mají spoustu možností jinde. Proto je tak důležité mít profesionální realitní fotografie. Možná si myslíte, že si můžete některé z těchto fotek pořídit sami, ale výzkumy ukazují, že práce profesionálních fotografů může domácnostem pomoci prodat rychleji a za více peněz. Pamatujte, že čím lépe reprezentujete svůj domov online, tím rychleji se bude prodávat. A kromě tradičního fotografování koupelen a ložnic zvažte i přidání leteckého snímku - který může předvést strategickou pozici vaší nemovitosti, vzdálenost od ostatních budov a okolí. Obzvlášť pokud prodáváte dům či byt v unikátní lokalitě, s leteckým snímkem nebo třeba fotografiemi výhledu váš inzerát rozhodně přiláká více pozornosti.

6. Malíř

Malování domu před prodejem může znít jako zbytečné, ale kupce může velmi rychle odradit vaše tyrkysová koupelna nebo tmavě zbarvená ložnice vašeho teenagera. Najmutí profesionálního malíře, který dodá interiéru a/nebo exteriéru vašeho domova nový vzhled s neutrálními, jasnými barvami, aby byl atraktivnější pro širokou škálu kupců, se rozhodně vyplatí. Může to také výrazně pomoci prodat vaši nemovitost rychleji proto, když bude jedním z nejhezčích dostupných domů nebo bytů na trhu.

7. Hodinový manžel

Potenciální kupce nic neodradí více, když při prohlídce uvidí kabely čouhající ze stěn, rozbité dveře nebo odřenou podlahu. Než tedy začnete inzerovat, měli byste se ujistit, že jste provedli nezbytné opravy a renovace. Jistě, budou existovat projekty, které můžete snadno dokončit sami, ale co když nemáte dost času nebo prostě jen nejste kutil? V té chvíli by měl nastoupit údržbář nebo hodinový manžel. On nebo servisní firma jsou zkušenými odborníky, kteří vám pomohou zvládnout širokou škálu oprav.

Jak je uvedeno výše, než budete chtít svoji nemovitost prodat, je dobré přizvat na prohlídku realitního inspektora. Tento profesionál vám dá zprávu o inspekci domu, která je obvykle seznamem všech problémů vyžadujících pozornost. Hodinový manžel může být mimořádně užitečný při řešení problémů na tomto seznamu a zajištění toho, aby byly všechny opravy provedeny včas.

Prodej domu či bytu může být stresující zkušeností. Ale mít během této cesty ve svém týmu ty správné lidi, aby vám společně pomohli vaši nemovitost rychle prodat, to může změnit. Než se tedy rozhodnete pro prodej, zvažte zapojení těchto sedmi lidí, protože jejich rady, odborné znalosti a vedení mohou být během procesu prodeje neocenitelné.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny