Jak vybrat realitní kancelář - otázky, na které byste se měli zeptat

21. prosince 2020Redakce

Prodej domu je jednou z největších transakcí, kterou lidé během svého života provedou. Proč tedy 75 % prodávajících kontaktuje pouze jednoho realitního agenta? Majitelé nemovitostí si často myslí, že realitní makléři jsou všichni stejní, nebo že s danou osobou stráví jen pár hodin, takže na tom nezáleží - ale když jde o životní transakci, vaše finance a často o prodej vašeho milovaného domova, je zásadní věnovat dostatečný čas výběru toho správného. Proto jsme sestavili komplexní seznam otázek, na které se můžete zeptat svého realitního makléře, abyste zjistili, zda je to ten pravý.


TIP
Přemýšlíte o prodeji nemovitosti? Získejte bezplatnou cenovou nabídku na prodej online. Díky ní se dozvíte, za kolik můžete vaši nemovitost obratem prodat a vyhnout se tak tradičnímu stresu s hledáním kupce nebo inzercí. Stačí vyplnit formulář a o zbytek se postaráme my.

Dobrý realitní makléř se stane vaším obchodním partnerem, poradcem, nejlepším přítelem a terapeutem. Vybírejte moudře, jinak uvíznete u někoho, s kým si nerozumíte, nebo v horším případě u někoho, komu nedůvěřujete. "Nepracujte s někým, jen proto, že říká, že má nejnižší provizi," říká Michal Makoš, ředitel Reasu. "Najměte si takového makléře, o kterém si myslíte, že odvede tu nejlepší práci."

Než se nemovitost dostane do inzerce, dobrý realitní makléř doporučí nezbytné změny designu, případné úpravy a strategii prodeje. Pravděpodobně budete mluvit se svým makléřem na začátku každý den, a když začnou přicházet nabídky, budete s ním mluvit možná i několikrát denně. Proto potřebujete všestranného a aktivního realitního makléře, o kterém víte, že s ním budete dobře vycházet. Samozřejmě nejlepší je, vybrat si ho na základě doporučení. Ale pokud ho nemáte,  vezměte si tento kontrolní seznam otázek na schůzky se svým makléřem nebo realitní kanceláří a nic nepodepisujte, pokud nebudete s odpověďmi spokojeni.

1. Jaká je vaše odborná způsobilost?

Vždy se ujistěte, že pracujete s vyškoleným a zkušeným odborníkem. Od března 2020 je u realitních makléřů vyžadována odborná způsobilost v podobě určité úrovně vzdělání, délky praxe nebo profesní zkoušky. Každý makléř by vám tedy měl být schopen říci, jaká je jeho odborná způsobilost, na základě které toto povolání vykonává. Pokud není, nemůžete mu plně důvěřovat.

2. Můžete mi ukázat nějaká doporučení?

Stejně jako odborná způsobilost, důležité jsou také profesní úspěchy. Pokud je makléř nemá uvedeny na svých stránkách, požádejte o ně. Buďte opatrní, pokud makléř není schopen říci, jaké nemovitosti již úspěšně prodal.

3. Jaký je průměrný počet dní inzerce vašich nemovitostí?

Vždy se zeptejte, jak dlouho jeho inzeráty visí na internetu. Pokud je doba příliš dlouhá a on nevysvětlí proč, nebo se makléř otázce vyhýbá, najděte si jiného.

4. Prodal jste nemovitost někde v okolí?

Každé město je jiné a často jsou velké rozdíly i jen v rámci ulic. Dobrý makléř neprodává jen samotnou nemovitost, ale také její okolí. Vyberte si tedy takového, který má již s realitami ve vašem sousedství zkušenosti, takže ví, co přesně zde kupující očekávají a jaká je ideální strategie prodeje.

5. Máte zkušenosti s prodejem nemovitostí za tuto cenu?

Cenové rozpětí může dramaticky změnit strategii pro marketing i samotný prodej. Pokud makléř prodává jen malé byty za nízkou cenu, pravděpodobně nebude tak úspěšný při prodeji obrovského domu za desítky milionů, jako ten, který prodává takové domy každý měsíc.

6. Jak dlouho jste realitním agentem?

Buďte opatrní, pokud jde o nové makléře. Rozhodně je však nezatracujte, jen musí mít velmi dobrá doporučení.

7. Jste makléřem na částečný nebo plný úvazek?

Pokud makléř pracuje na částečný úvazek, buďte mnohem opatrnější. Prodej vaší nemovitosti by měl být pro prodejce prioritou a měl by se na něj plně soustředit.

8. Kolik nemovitostí v současné době prodáváte?

I když může makléř pracovat na plný úvazek, v touze po vyšším výnosu může nabízet spousty nemovitostí, na které nemá čas. Prověřte si, jak je na tom s kapacitou ten váš.

9. Budu s vámi spolupracovat přímo nebo s týmem?

Není nic víc frustrujícího než si vybrat skvělého makléře a potom na každém setkání vidět někoho nového. Malý tým je v pořádku - znamená to více zdrojů a pomoci - ale seznamte se s každým. Nenechte, aby váš domov skončil jako další bezejmenná a anonymní položka na seznamu.

10. Jakým způsobem plánujete moji nemovitost prodávat?

Každý obchodník s nemovitostmi by měl vstoupit do tohoto partnerství s plánem.

11. Znáte nějakého dobrého XYZ?

Zkušení makléři by měli být schopni minimálně doporučit následující: právník se specializací na nemovitosti, hypoteční poradce, údržbář, místní úklidové firmy a stěhovací společnosti. Součástí výhody spolupráce s realitním makléřem je přístup k jejich rozsáhlé databázi kontaktů.

12. Jakou máte provizi?

Žádná překvapení, předem si ujasněte, jakou provizi budete platit a také, co za ni dostanete.

Dotazy pro poté, co jste si vybrali realitního makléře

Nyní je čas začít s prodejem nemovitosti, ale není čas přestat klást otázky. Zůstaňte zapojeni do procesu, zejména po zveřejnění inzerátu a před prvními prohlídkami.

13. Můžete mi vysvětlit proces prodeje od začátku do konce?

Pro začátečníky, kteří prodávají svoji první nemovitost, se tento proces může zdát dlouhý a komplikovaný. Je však třeba dobře pochopit klíčové body, které vás čekají - příprava inzerce, focení, komunikace se zájemci, prohlídky, co se stane po přijetí nabídky, časový plán atd. Realitní kancelář by vám měla být po celou dobu k dispozici a vše vysvětlit, i když bohužel vždy můžete očekávat i nečekané.

14. Jaký je nejlepší způsob, jak vás kontaktovat?

Realitní kancelář by nikdy neměla být mimo dosah. Preferujete osobní, telefonní nebo e-mailový kontakt? Na všem byste se měli domluvit.

15. Za jakou cenu se prodá tento dům/byt?

"Ptají se na tuto otázku, ale ne vždy mi věří," říká jeden z předních realitních makléřů. To nejhorší, co se vám však může stát, je, že někdo předraží vaši nemovitost. A není to žádný nesmysl, bohužel se to děje v rámci konkurenčního boje často, avšak realitní kancelář by to měla říct tak, jak to je. Pokud jste si vybrali někoho, komu důvěřujete, nyní je čas naslouchat.

16. Co musím udělat, aby se tento dům nebo byt prodal?

Toto je druhá nejdůležitější otázka, na kterou se musíte zeptat realitní kanceláře nebo makléře. Platí totéž, co u předchozí otázky. Pokud se jde o důvěryhodného a zkušeného maléře, mělo by se jednat o jednoduchou radu, kterou lze splnit, i když může být obtížné ji slyšet - tj. přestavba, odstranění všech rodinných fotografií, nová střecha, vymalování nebo třeba odstranění milované pestrobarevné pohovky.

17. Jak můžeme nejlépe prodat společně?

Vztah agent-prodejce je partnerství. Zeptejte se, co můžete udělat, abyste pomohli.

18. Co mohu udělat, abych při prohlídce udělal nejlepší dojem?

Prodej nemovitosti může i pro prodávajícího znamenat spoustu práce, aby udržel svůj domov v čistotě a připravený na prohlídky. Pokud chcete za svoji nemovitost dostat nadstandardní peníze, i vaše prezentace musí být taková.

19. Potřebuji pro svůj domov profesionální Home staging?

Realitní kancelář přijde s plánem, jak by měla být nemovitost prezentována, aby se prodala co nejdříve a za co nejvíce peněz. To by mohlo zahrnovat i profesionální Home Staging, který má ale řada realitních kanceláří již započítaný v provizi.

Najít toho nejlepšího makléře se vyplatí

První krok, který uděláte, jakmile se rozhodnete prodávat nemovitost prostřednictvím zprostředkovatele, by měl zahrnovat průzkum, jací realitní makléři ve vašem okolí působí - abyste o nich získali základní informace a našli akreditované profesionály. Naštěstí v dnešní moderní době lze většinu těchto informací - jména makléřů, statistiky, zkušenosti, recenze a další - najít online.

Jakmile si sestavíte seznam spolehlivých jmen, může začít proces výběru a brzy se jistě objeví makléř, kterému můžete důvěřovat.

Mohlo by vás zajímat

Za 2 minuty

do nejbližší realitky nejspíš nedojdete

Vyplnit náš formulář ale stihnete. Získáte tím zdarma představu o ceně i odhad, za jak dlouho se nemovitost prodá.

Spočítat odhad ceny